Nytt krykkjehotell i Vardø


Man kan prøve å jage de bort, eller man kan prøve å lage alternative boplasser for de utsatte fuglene. Kiberg har allerede krykkjehotell og nå har Vardø fått et eget.
Av Jørn Jensen
Det er Jan Vidar Hansen og Tor Einar Kristensen som er arkitekter bak den nye «hotellet». Installasjonen er laget av plastkasser på forsiden og trekasser på baksiden. Kassen er skrudd og bundet godt sammen. At installasjonen skal blåse ned, tror de ikke. Nå har jo også byggverket vært gjennom et par stormer allerede og hotellet står der enda.
Gamle fiskekasser av tre og plast
– Jeg og Tor Einar hadde snakket sammen om det, så begynte vi skru sammen kasser allerede i januar. Vi hentet plast og trekasser litt her og litt der, så vi har holdt på en stund. Vi ser jo nå at flere og flere krykkjer flytter inn, så det funger jo, sier Jan Vidar.
Krykkjene har behov for boplasser
Steder som Vardø trenger flere alternative boplasser til fuglene. De største krykkjekoloniene i Norge ligger nettopp ved Vardø, rundt Hornøya, men også ved Syltefjordstaurene i Båtsfjord. Tidligere var det også store kolonier ved Røst, Værøy og Runde, men på grunn av matmangel trekker flere og flere nordover.
Krykkjene bosetter seg ofte ved bratte fjellskrenter, og de er dyktige til å tilpasse seg. I Vardø lager de gjerne reder på skråtak. Pomormuseet har forsøkt å legge skråplank for slåene, men det hindrer ikke krykkjene fra å lage reir og boplass.
Det nye krykkjehotellet ved Sentrum Brygge og den gamle Prodentomta er en kreativ løsning for å gi flere krykkjer en fast boplass, og samtidig få de bort fra tak, vegger og bygg.