Nå er alle de fire nye soldatene som skal tjenestegjøre på Vardøhus på plass. Et av de viktigste oppdragene er å sørge for at alle salutteringene sitter som de skal. Vardøhus har som flaggpost i nord flere salutteringer enn på noen av de andre festningene i Norge.
De fire soldatene som har tjenestegjort på Vardøhus ble tirsdag takket av formelt, mens de fire som tropper på fikk tildelt avdelingsmerke og grensejegersnor. Kommandant Odd Inge Haravik takket av de fire som hadde utført førstegangstjenesten som soldater på Vardøhus festning.
– Dere har utført tjenesten på en meget god måte og har således bidratt til at avdelingen har løst alle sine oppdrag på en flott måte. Jeg vil spesielt berømme dere for feilfri gjennomføring av alle salutter, hvilket har bidratt til at Vardøhus i dag holder et meget høyt nivå innen salutt-tjenesten. Det har vært en ære å tjenestegjøre sammen med dere, og jeg vil benytte anledningen til å takke dere for vel utført tjeneste for konge og fedreland. Verneplikten som er den høyeste av alle borgerplikter, har dere utført på en meget god måte. Dere har under tjenesten etterlevd forsvarets kjerneverdier ved å vise respekt, ta ansvar og utvise mot.
En viktig del av tjenesten på Vardøhus er å trene på salutter. Saluttene skal sitte. Lading, avfyring og utkast. Tidsintervallene skal også være nøyaktige. Vardøhus festning er den festningen som salutterer flest ganger i året med sine åtte årlige salutter. Regner man med de to saluttene idet sola ankommer hvert år i januar, blir det hele ni salutteringer.
Mentor Trygg Øien
På viktige seremonier ved Vardøhus er alltid 88-årige Trygg Øien på plass. Under soldatskiftet var Øien en selvfølgelig del av det formelle. Han bisto kommandanten i utdelingen av avdelingsmerker og grensejegersnorer.
Mange forbinder festningen med ham. I årevis gikk han daglig og tok imot turister fra hurtigruten, og har sågar vært på tur i Tyskland for å markedsføre festningen der. Gjennom hele livet har festningen betydd mye for Øien. Han vokste opp på festningen. Fra 1940 til 1942 bodde han på festningen. Under oppveksten var faren underoffiser på Vardøhus. Og i årene fra 1942 til 1950 bodde familien i skipperbrakka i Festningsgaten, huset tilhørte festningen. Kommandant Odd Inge Haravik forteller at Øien alltid er med på salutteringene, som venn og mentor.
– Min gode venn og mentor, Trygg Øien, er alltid med meg på seremonier ved Vardøhus. Han er med meg på salutteringer. Dersom han ikke er Vardø når det salutteres, ringer han alltid og melder at han ikke kan delta, sier Haravik.
– Kraftfull symbolverdi
Festningen har aldri vært noe sterkt militært anlegg, men har som flaggpost en viktig og kraftfull nasjonal symbolverdi, ifølge kommandanten.
Vardøhus festning er verdens nordligste og Norges østligste. Festningen er fra 1738, men Vardø har hatt festningsverk siden starten på 1300-tallet. Festningen er en viktig turistattraksjon med rundt 30 000 besøkende hvert år. Kommandantens oppdrag er å holde festningen i militær hevd og formidle militær profisjonsidentitet. Kommandanten skal representere Forsvaret lokalt ved merkedager, seremoniell og protokoll, samt i det sivil-militære kultursamarbeidet. Oppdraget løses ved militær bemanning og vakthold. Fire soldater tjenestegjør ved festningen.
De fire nyankomne soldatene kommer fra Garnisonen i Sør-Varanger, og er en del av ulvegjengen der.