Østhavet
7 minutter lesetid

Chili-fiskebollene fikk lunken mottakelse fra fagjuryen, men ble en folkevinner

Obs! Artikkelen er mer enn ett år gammel.
SERVERTE FRITYRSTEKT HYSE: Trine Niska, Dennis Elverum, Lisa Järvi, Sol Anita Andreassen, Erling Kleppe og Vip Nilsen serverte «Chilfisk». Retten var svært populært blant folk. Alle foto: Magne Henriksen

Med råvarer fra Finnmark, manglet det ikke på gode retter som skulle falle i smak for den mest kresne gane. I forrige uke inntok kreative kokkelever fra hele fylket Vardø for å skape spennende retter.

Saken fortsetter etter annonsen
ANNONSE

Hele seks ungdomsbedrifter fra de ulike videregående skolene deltok på Matuka 2019, som arrangeres av Ungt Entreprenørskap. De første dagene skulle ungdommene eksperimentere på kjøkkenet på videregående. Med så mange kreative ungdommer og erfarne kokkelærere, ble det vist skaperkraft og innovasjon. På kjøkkenet skulle hver av ungdomsbedriftene utvikle en forrett, en hovedrett og en dessert basert på lokale og regionale råvarer. Disse rettene skulle lages og presenteres under kokkekampen i glasshuset på den siste dagen av Matuka.

Seks ungdomsbedrifter fra matfagslinjer/vg2 i Finnmarks videregående skoler deltok i årets matprosjekt. Elevene kommer fra Alta, Nordkapp, Vardø og Kirkenes. Etter tre dager med kreativ og innovativ jobbing på kjøkkenet på Vardø videregående skole, ble uka avsluttet med kokkekamp i glasshuset i Vardø.

LIKER NY VRI: Faglærer Ove Lund synes det bra at ungdommene er lekne og kreative. Han forteller at det er spennende at det eksperimenteres med nye måter å tilberede fisken på.

Høyt nivå

Juryen under kokkekampen synes at nivået var høyt. Ungdommen har virkelig vist at de både er kreative og innovative på kjøkkenet, og dessertene i år tok de til nye høyder, ifølge juryen. Det var en jevn og spennende kamp, få poeng skilte UBene, men juryen kom frem til en vinner, og denne er de samstemte om. Juryen besto av Marthe Helene Nilsen/lærling og tidligere deltaker i matprosjektet, Solveig Isaksen/kokk, Tor Emil Sivertsen/Varangerkokken, Leif Haughom/Vardø vgs. og Elisabeth K. Hegge/Finnmark fylkeskommune. BT Future UB fra Kirkenes videregående skole stakk av med seieren kokkekampen under Matuka 2019. Ungdomsbedriften består av to elever, Bettina Marianne Johansen og Trine Marie Hansen. Vinnermenyen besto av forretten «BTs favoritt» (gulrotsuppe med kesam naturell og husets krutonger), hovedretten «Ungdomsfisk» (pannestekt torsk med potetpuré og stekt garnityr av rødbeter, gresskar og kapers) og desserten «Den grønne rabarbra» (kladdkake toppet med limekrem og rabarbraculi. Rabarbratrøfler på siden.).

FÅR GODE RÅD: Laget fra Vardø får litt tips underveis fra faglærer Sabine Schmitz.

Ungt Entreprenørskap understreker at selv om det er et lite konkurransemoment i opplegget, er poenget å skape ideer og innovasjon, og ikke minst få inspirasjon og ha det morsomt. Alle er vinnere her, påpeker Ungt Entreprenørskap.

Pop chilifisk
Også vardø videregående skole skiltet med sitt eget kokkelag. Laget kaller seg «BARE UB» og består av Vip Nilsen, Sol Anita Andreassen, Erling Kleppe, Lisa Järvi, Trine Niska og Dennis Elverum. Ungdommene synes det har vært artig å delta på Matuka. De synes det er kreativt og gøy at så mange ungdommer samles for å utvikle nye retter. Laget fra Vardø har jobbet intenst med å ferdigstille rettene de skal presentere for juryen.

Under selve kokkekampen har de en tilmålt tid til å lage rettene som skal serveres til juryen. I tur og orden presenteres rettene for fagpersonene i bransjen. Underveis får laget fra Vardø gode tilbakemeldinger fra juryen. Forretten heter «Rock og skokk».

REKTOR KIKKER INNOM: Assisterende rektor ved Vardø videregående skole, Kristine Rønning, som også har restaurant- og matfag som sitt fagfelt, kikker innom for å se hvordan det går med kokkekampen.

– Det en jordskogssuppe med ost, chips og crunchy grønnsaker, forklarer ungdommene.
Hovedretten heter «Chilifisk», som er frityrstekte fiskeboller av hyse, chrispy grønnsaker og gresskarsaus. Ungdommene får skryt fra lærere og andre som er kommet for å smake på fiskebollene, som blir svært godt mottatt blant folk.

Elevene forteller at fiskebollene var mer pop hos folk enn hos juryen, der bollene fikk en mer lunken mottakelse.

Saken fortsetter etter annonsen
ANNONSE

– Etter en runde på byen ville «Chilifisk» vært perfekt, sier en av faglærerne spøkefullt.

VIKTIG SERVERING: Hvordan maten serveres er ikke tilfeldig.

– Fylkets beste kjøkken
Desserten vardølaget har utviklet, inneholder også utsøkte råvare fra vårt lokale spiskammer, nemlig krøkebær og rabarbra. Kokkespirene har laget sin egen, lokale variant av de tilslørte bondepikene, som de har valgt å kalle «Høstflørt». Flørten består av tilslørte bondepiker med krøkebærkrem og rabarbrakompott som serveres med marengs og krøkebær.

Faglærer Ove Lund forteller at en målsetting er å lage og utvikle mat av lokale råvarer som fenger barn og ungdom. I så måte er tipset å prøve å servere fisken på en ny og spennende måte for fiskekresne barn.

Matprosjektet setter fokus på innovasjon og kreativitet ved bruk av lokale råvarer. Prosjektet har som mål å styrke rekrutteringen til restaurant- og matfagslinjer, til matfagsbransjen, samt øke antallet Ungdomsbedrifter innen restaurant- og matfag, kokk og servitør på de videregående skolene i Finnmark.

Ungt Entreprenørskap og tilreisende faglærere fra andre skole synes det er flott å samles i Vardø under den årlige Matuka i regi av Ungt Entreprenørskap, siden Vardø videregående skole har fylkets beste lokaliteter og kjøkken for sjømat, restaurantfag og matfag. 

STOLT VINNER: BT Future UB fra Kirkenes videregående skole stakk av med seieren i kokkekampen under Matuka 2019. Ungdomsbedriften består av to elever, Bettina Marianne Johansen og Trine Marie Hansen. Her flankert av blant annet fagdommer Tor Emil Sivertsen fra Vardø.
KOKK PÅ BÅT: Aleksey Thorsen (til høyre) har utdanning innen sjømatproduksjon og sjømathandel fra Vardø videregående skole. Han er nå nyansatt som kokk på båten Biostar som eies av Eidsvåg rederi. Han jobber i en turnus og har for tiden fri, men han er hyrt inn som ekstrakompetanse på Vardø videregående skole siden han likevel er ledig.