Med råvarer fra Finnmark, manglet det ikke på gode retter som skulle falle i smak for den mest kresne gane. I forrige uke inntok kreative kokkelever fra hele fylket Vardø for å skape spennende retter.
Hele seks ungdomsbedrifter fra de ulike videregående skolene deltok på Matuka 2019, som arrangeres av Ungt Entreprenørskap. De første dagene skulle ungdommene eksperimentere på kjøkkenet på videregående. Med så mange kreative ungdommer og erfarne kokkelærere, ble det vist skaperkraft og innovasjon. På kjøkkenet skulle hver av ungdomsbedriftene utvikle en forrett, en hovedrett og en dessert basert på lokale og regionale råvarer. Disse rettene skulle lages og presenteres under kokkekampen i glasshuset på den siste dagen av Matuka.
Seks ungdomsbedrifter fra matfagslinjer/vg2 i Finnmarks videregående skoler deltok i årets matprosjekt. Elevene kommer fra Alta, Nordkapp, Vardø og Kirkenes. Etter tre dager med kreativ og innovativ jobbing på kjøkkenet på Vardø videregående skole, ble uka avsluttet med kokkekamp i glasshuset i Vardø.
Høyt nivå
Juryen under kokkekampen synes at nivået var høyt. Ungdommen har virkelig vist at de både er kreative og innovative på kjøkkenet, og dessertene i år tok de til nye høyder, ifølge juryen. Det var en jevn og spennende kamp, få poeng skilte UBene, men juryen kom frem til en vinner, og denne er de samstemte om. Juryen besto av Marthe Helene Nilsen/lærling og tidligere deltaker i matprosjektet, Solveig Isaksen/kokk, Tor Emil Sivertsen/Varangerkokken, Leif Haughom/Vardø vgs. og Elisabeth K. Hegge/Finnmark fylkeskommune. BT Future UB fra Kirkenes videregående skole stakk av med seieren kokkekampen under Matuka 2019. Ungdomsbedriften består av to elever, Bettina Marianne Johansen og Trine Marie Hansen. Vinnermenyen besto av forretten «BTs favoritt» (gulrotsuppe med kesam naturell og husets krutonger), hovedretten «Ungdomsfisk» (pannestekt torsk med potetpuré og stekt garnityr av rødbeter, gresskar og kapers) og desserten «Den grønne rabarbra» (kladdkake toppet med limekrem og rabarbraculi. Rabarbratrøfler på siden.).
Ungt Entreprenørskap understreker at selv om det er et lite konkurransemoment i opplegget, er poenget å skape ideer og innovasjon, og ikke minst få inspirasjon og ha det morsomt. Alle er vinnere her, påpeker Ungt Entreprenørskap.
Pop chilifisk
Også vardø videregående skole skiltet med sitt eget kokkelag. Laget kaller seg
«BARE UB» og består av Vip Nilsen, Sol Anita Andreassen, Erling
Kleppe, Lisa Järvi, Trine Niska og Dennis Elverum. Ungdommene synes det har
vært artig å delta på Matuka. De synes det er kreativt og gøy at så mange
ungdommer samles for å utvikle nye retter. Laget fra Vardø har jobbet intenst
med å ferdigstille rettene de skal presentere for juryen.
Under selve kokkekampen har de en tilmålt tid til å lage rettene som skal serveres til juryen. I tur og orden presenteres rettene for fagpersonene i bransjen. Underveis får laget fra Vardø gode tilbakemeldinger fra juryen. Forretten heter «Rock og skokk».
– Det en jordskogssuppe med ost, chips og crunchy grønnsaker,
forklarer ungdommene.
Hovedretten heter «Chilifisk», som er frityrstekte fiskeboller av
hyse, chrispy grønnsaker og gresskarsaus. Ungdommene får skryt fra lærere og
andre som er kommet for å smake på fiskebollene, som blir svært godt mottatt
blant folk.
Elevene forteller at fiskebollene var mer pop hos folk enn hos juryen, der bollene fikk en mer lunken mottakelse.
– Etter en runde på byen ville «Chilifisk» vært perfekt, sier en av faglærerne spøkefullt.
– Fylkets beste kjøkken
Desserten vardølaget har utviklet, inneholder også utsøkte råvare fra vårt
lokale spiskammer, nemlig krøkebær og rabarbra. Kokkespirene har laget sin
egen, lokale variant av de tilslørte bondepikene, som de har valgt å kalle
«Høstflørt». Flørten består av tilslørte bondepiker med krøkebærkrem
og rabarbrakompott som serveres med marengs og krøkebær.
Faglærer Ove Lund forteller at en målsetting er å lage og utvikle mat av lokale råvarer som fenger barn og ungdom. I så måte er tipset å prøve å servere fisken på en ny og spennende måte for fiskekresne barn.
Matprosjektet setter fokus på innovasjon og kreativitet ved bruk av lokale råvarer. Prosjektet har som mål å styrke rekrutteringen til restaurant- og matfagslinjer, til matfagsbransjen, samt øke antallet Ungdomsbedrifter innen restaurant- og matfag, kokk og servitør på de videregående skolene i Finnmark.
Ungt Entreprenørskap og tilreisende faglærere fra andre skole synes det er flott å samles i Vardø under den årlige Matuka i regi av Ungt Entreprenørskap, siden Vardø videregående skole har fylkets beste lokaliteter og kjøkken for sjømat, restaurantfag og matfag.