I forrige uke fikk Komagvær jeger- og fiskeforening besøk fra fylkesmannen og finske LUKE i forbindelse med et forskningsprosjekt om DNA-identifisering av russelaksen via vannprøver.
Komagvær jeger- og fiskeforening (KJFF) stilte med deres kompetente mann, Kjell Odin Larsen. Foreningen forteller at de fikk skryt for deres måte å kontrollere utfiske av russelaksen.
Fungerte som den skulle
10. juli meldte Komagvær jeger- og fiskeforening at fiskefella for russelaksen var satt opp. To dager senere var det klart at laksefellen fungerte som den skulle.
Tidvis har det blitt dykket i nedre del av elven for å telle og lokalisere russelaks. Det har også blitt brukt garn for fange denne uønskede arten. KJFF har i sommer tatt opp både 50 og 70 pukkellaks per dag.
God på smak
Det er flere som sier pukkellaksen er god matfisk.
Her er noen kommentarer fra Facebook:
Russelaksen er ein feit og god matfisk som alle bør ete!
Fang den i havet, og du kan spise den. Når den går opp i elva og ferskvann blir rødfargen i fisken borte pga et enzym. Da begynner forråtnelsen av fisken som etter gyting dør.
Har smakt den og den E virkelig bedre enn vanlig laks. Mye mer smak i den.
Har spist russelaks – tatt i munningen i Vesterelva. Gourmetmiddag i forhold til oppdrettslaks, men det er jo det aller meste…
Æ syns også den e bedre enn vanlig laks.
Avsluttet uttaket denne uken
KJFF har til nå tatt ut over 600 såkalte «russelaks» ved å bruk av fiskebur og ved dugnader når garn blir brukt i kulper. I tillegg har fiskere tatt opp rundt 100 pukkellaks.
Kjell Odin Larsen forteller at denne uken begynte annen laks å gå i fellen, slik at de valgte å avslutte uttaket tirsdag ettermiddag.