Like før helgen stengte kommunen muligheten for å fylle på det store sankthansbålet på Skagen. Dette skjedde etter en befaring da man skal ha funnet farlig avfall i bålhaugen. Samtidig får kommunen kritikk for deres egen forsøpling.
Etter befaringen ba Vardø kommune om at det farlige materialet skulle fjernes av de ansvarlige. Natt til søndag var plutselig problemet løst etter noen hadde satt fyr på det mye omtalte bålet. Nå stiller flere spørsmål om loven er lik for alle, og viser til forsøpling på både Skagen og Steglneset, for å bare ta to eksempler.
Fant ulovlig deponert spesialavfall
Vardø brann- og redningskorps hadde sammen med kommunen en befaring av bålet sist torsdag. I første omgang ble det vurdert som tvilsomt, men OK. Litt senere ble det revurdert, og kommunen valgte å stenge bålet.
– Vi har tatt en grundig sjekk i deponeringen og har på grunn av en god del ulovlig deponering av spesial- og farlig avfall, hovedsakelig kreosotstokker, impregnert materiale, mm. Deponiet stenges herved med umiddelbar virkning og videre deponering av material er dermed forbudt, skrev kommunen på sine facebooksider.
Det ble samtidig minnet om at regelverk og bestemmelser for generell bålbrenning også gjelder på sankthansaften og at man skal følge aktsomhetsprinsippet.
– Sankthans ikke er noen unnskyldning for å fyre opp søppel og næringsavfall som har blitt liggende. Slikt materiale skal alltid deponeres på korrekt og ansvarlig måte. Vardø kommune er lokal forurensningsmyndighet og må i henhold til regelverk sikre og følge opp lovbrudd, skrev kommunen, og la til at de ikke har hatt muligheten til å følge opp gjeldende regelverket tidligere, men at det ikke betyr at de kan se gjennom fingrene på at det fortsetter.
– Jeg som er ansvarlig hos Vardø kommune tar det ansvaret alvorlig. Vi fant en stor mengde av farlig avfall i bålet og dette var årsaken til at vi stengte bålet. Poenget er at vi er mer opplyste ovenfor skadene som kan forekomme ved brenning av ulovlig avfall. Og selv om flere mener det ikke gjør noe, så har kommunen og innbyggerne plikt til å følge lovverket, sier enhetsleder Alonza Garbett.
– Jeg har ikke sett antydning til kreosot eller søppel i det bålet
Jørn Jensen fulgte opp med en oppfordring om at de som finner, ser eller har sett kreosot i det bålet, om å sende bilder til ham.
– Jeg har vært ute med mange lass i år, jeg har ikke sett antydning til kreosot eller søppel i det bålet, skrev Jensen på Facebook.
Han gir samtidig ubetinget skryt til Vardø kommune for å virkelig ha tatt tak søppel- og forfallproblematikken i kommunen.
– Kommunen har tatt kostnadene med sanering av private- og næringsbygg til glede for alle. De nye som er ansatt i administrasjonen har virkelig tatt tak i mange saker som burde vært tatt tak i for mange år siden, skriver han.
Han er likevel ikke enig i kommunens reaksjon mot sankthansbålet.
– I år har jeg vært med på å kjøre 60 år gammel moll / kaiplank til sankthansbålet og 50 år gammel knusktørr panel med antydning av gammel maling. Kaimaterialer for 60-70 år siden ble impregnert med saltimpregneringene, enkle, vannløselige metallsalter, som fort lekket ut av veden hvis den ble fuktig, skriver Jensen.
Reaksjoner på dobbeltmoral
Flere personer har reagert på det som oppleves som dobbeltmoral av kommunen. Noen meter unna det omtalte bålet, ved krutthuset, har kommunen tillatt dumping av hageavfall. Området blir også brukt til mye annet avfall, og det blir påpekt at dette er et område hvor mange fugler hekker.
En befaring på området viser blant annet at der er dumpet store mengder asfalt. Stolper med kreosot/tjære finner man også. Selv om dette spesialavfallet kanskje ikke utgjør noen umiddelbar fare for miljøet, handler det også om at kommunen selv dumper avfall i naturen. – De skal ikke fylle naturen vår med dritt, slik en tipser kommenterte det.
Kommunen innrømmer å stå bak dumpingen av asfalt og lover å rydde opp.
– Nei, det tillates ikke deponering av asfalt på området. Det er kommunen som har gjort det og vi har allerede satt i gang en ryddeaksjon på det. Kommunen må også følge samme lov- og regelverk som vi pålegger andre til å følge og det noe jeg skal ta tak i med en gang, sier Garbett.
Og mens de kommunale reaksjonene kommer mot et sankthansbål, fylles også Steglneset med søppel og spesialavfall. Tilsynelatende uten reaksjoner fra kommune eller andre myndigheter.
Flere bilvrak, utallige dekk, kreosot/tjære-stokk, plast, isopor, restavfall fra hus og ikke minst flere gamle, rustne oljetanker. Avfallet ligger i haugevis på det som en gang var Steglnesdammen. Midt i åsynet fra den velbrukte tusenårsstien.
Vil dette avfallet ende på et annet sankthansbål? For eksempel det som fyres på fastlandet, et stykke unna allfarvei, men likevel nært nok til at alle ser svartrøyken? Det samme store bålet man har sett gjennom fingrene på i mange år?
Befolkningen stiller mange sarkastiske og retoriske spørsmål, og ikke uten grunn. Kommunen har jo uttalt offentlig at de har nulltoleranse når det gjelder bilvrak, gummidekk og «mye søppel» på privat- og industrieiendommer.
Om Steglneset ikke utgjør noen umiddelbar fare, så er det likevel et forferdelig syn for både lokalbefolkning og turister som bruker området. Det må være en virkelig nedtur hvis man først besøker Steilneset minnested og så velger å ta turen rundt Steglneset.
– Vardø kommune og Finnmark Entreprenør har nylig hatt et møte angående bruk av Steglneset som deponi/kaldlager. Kommunen har allerede fremmet en oppryddingsplan som gir en klar og tydelig beskjed at det må settes i gang umiddelbart og at vi må se resultater fortløpende. Vi fikk et veldig positivt svar fra Finnmark Entreprenør og det er ønskelig for begge parter at vi rydder opp tomta, sier Garbett.
Når det gjelder et annet mye omtalt bål, hvor det brennes avfall på Svartnes, sier kommunen at de ikke ønsker samme situasjon som tidligere.
– Vi har allerede snakket med Finnmark Entreprenør om Sankthans. Jeg vil helst unngå en slik sak som skjedde i fjor når det plutselig ble oppdaget masse svart røyk fra Storelva masseuttak og hele brannvesenet rykket ut, sier Garbett.
Kommunen har nå kommet til en enighet med Finnmark Entreprenør, slik at samfunnet kan feire Sankthans med et fint og lovlig bål. De kan nå begynne å rydde søppelhaugen for alt ubehandlet trevirke og lage et bål på Skagen, slik at beboere kan få en flott felles sankthansfeiring, avslutter enhetsleder Alonza Garbett og minner om følgende regler:
Forutsetningene for å få brenne bål:
- Bålbrenningen må skje på en slik måte at det ikke er noen risiko for omgivelsene.
- Arrangøren er ansvarlig for eventuelle skader som bålbrenningen måtte forårsake.
- Oppgjort ild skal ikke forlates før den er fullstendig slukket. Arrangør har ansvar for å påse at dette blir gjort.
- Brannvesenet kan nekte bålbrenningen hvis værforholdene gjør det nødvendig (annonseres i media).
- Tillatelsen omfatter ikke brenning av avfall, plast/plastdunker og lignende, isopor, dekk, impregnert/behandlet tre og møbler.
- Brannvesenet aksepterer rene treprodukter og rene papirprodukter, samt kvister og hageavfall, så lenge bålet er utenfor tettbygd strøk.
- Det er forøvrig generelt bålforbud i hele Norge mellom 15. april og 15. september, på grunn av faren for skog-, gress- og lyngbrann. Sankthansbål er et av unntakene, men det krever varsel til brannvesenet, som så må godkjenne at sikkerheten er ivaretatt.