Elevene i biologi på Vardø videregående skole synes faget er spennende. Blant annet har de vært på sjøen og tatt prøver. Selv de som ikke har planer om å studere biologi, mener det er nyttig å lære hvordan faget kan brukes til å finne ut interessante ting om naturen og organismene.
På laboratoriet studerer elevene plankton gjennom mikroskop. De er engasjerte og synes faget er spennende og nyttig. Faget rommer mye teori, men det er praktiske opplegg og endel tid på laboratoriet. Biologi betyr læren om den levende naturen og dens organismer.
Finner ut ting i naturen
Å bo ved havet gir uante muligheter for elevene til å studere livet og sammenhengene havmiljøet. Klassen har vært på tokt på havet og hentet ulike prøver fra havet. Blant tingene de studerer og måler er plankton, PH-verdier i havet, oksygen, saltinnhold og temperatur
– Det er gøy å se hvordan man bruker biologien til å finne ut ting. Jeg har også matte og kjemi. Jeg tror jeg får bruk for realfagene i videre utdanning. Jeg regner med at jeg velger en utdanning der jeg for bruk for disse fagene, sier Nora Karlsen.
Nora er rødruss til våren, men hun har satt planer om studier på vent da hun skal ta førstegangstjenesten i Forsvaret.
– Jeg skal i Forsvaret og skal tjenestegjøre i ingeniørbataljonen på skjold. Så jeg trenger ikke å bestemme meg for videre utdanning ennå, forteller Karlsen.
Vardø videregående skole gir helhetlig fordypning i realfagene, og det gis undervisning både i matematikk, kjemi, fysikk og biologi. Mange av elevene har fordypning i realfag, mens andre har valgt biologi sammen med språk eller samfunnsfagene. Sander Evensen har valgt samtlige realfag. Han har planer om å studere realfag ved Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet (NTNU) i Trondheim. Han røper at han synes biologi er interessant, men han innrømmer, til fornøyelse for resten av klassen, at toktet på havet ga blandede følelser, og en av tingene var sjøsyke.
– Det ble til at jeg hang over rekken under turen. Jeg skal ta realfag på NTNU, men jeg er ikke helt sikker på om det blir matte, fysikk, kjemi eller biologi, forteller Evensen.
Fisk neste gang
Sjøsyke eller ikke. Faglærer Asgeir Stanghelle har planer om flere turer på havet med klassen. Da er planene å se nærmere på ulike fiskesorter i vårt havområde.
– Elevene gjorde en heroisk innsats. Jeg har lyst til å ta opp fisk og dissekere, sier Stanghelle
Stanghelle forklarer at elevene gjennom faget skal gjennom celler hos ulike organismer, formering hos organismer, menneskets og dyrenes fysiologi og planter. Videre skal de kunne utføre praktiske laboratorieøvelser og feltøvelser.
Ellers vil elevene fortsette tradisjonen med å dyrke grønnsaker i skolenes eget drivhus.