Sjakk har gjennom historien og tidene vært en populær aktivitet blant innbyggerne i kommunen. Etter flere år med stillstand har nå Vardø Sjakklubb registrert seg i Brønnøysundregisteret og et nytt lavterskeltilbud for befolkningen er etablert. – Det er høyst uformelt og åpent for alle å være med, sier leder i klubben Jørn Jensen.
Lederen for den nye klubben forteller at de kom i gang etter han fikk en forespørsel fra Hilmar Bertheussen om å starte en sjakklubb, og slik begynte brikkene å falle på plass.
– Vi hadde en klubb for 6-7 år siden, men da ble vi ikke formelt registrert i Brønnøysundregisteret. Da var interessen for sjakk stor, etter at Magnus Carlsen ble verdensmester. Den gang hadde vi kvelder på skolen og spilte mye sjakk, spesielt med barn og unge, sier Jensen.
Lavterskeltilbud for voksne
Denne gangen blir det i første om gang et lavterskeltilbud for voksne, men Jensen ser ikke bort fra at et tilbud til de yngre også vil komme.
– Det er per nå mer for voksne folk og det å ha en sjakklubb der folk møtes. Klubben har tilholdssted på Nordpol Kro, hvor det ligger sjakkbrett og sjakklokker som folk fritt kan låne. Disse er tilgjengelig uavhengig om man er medlem eller ikke, forteller han.
Klubben har planlagt å ha sjakk-kveld en dag i uka.
– Vi ser litt an hvilke dager vi har mulighet å møtes, men det er som sagt fritt fram å låne brettene og klokkene, sier Jensen.
Sitt første mesterskap og mester
Selv om klubben er forholdsvis ny, har de allerede hatt sin første sjakkturnering og sjakkmesterskap.
– Vi har hatt «Åpent Nordpol Bluesmesterskap i lynsjakk», sier Jensen.
I mesterskapet som var høyst uformelt deltok fem stykker og vinneren ble Leif Morten Kofoed. Jensen forteller at det nok ikke var uventet da Kofoed spilte seriøs en tid og slo alle motstanderne, også denne gangen.
– Vi spilte fem minutters parti, og hvert spill var dermed maks ti minutt. Selv om vi var fem som deltok i mesterskapet, var det også andre som spilte.
Sjakkinteressen ble vekket i barndommen
Interessen er økende og klubben har fått forespørsler om sjakk-kvelder hvor det kan gis grunnleggende opplæring. Etter hvert vil de også se på barne- og ungdomssjakk, som de tenker kan foregå i glasshuset. I tillegg vil de ha ulike mindre arrangement etter hvert.
Jensen fikk sin interesse for sjakk vekket i barndommen.
– Fattern ble bymester i 1963 og 1964, og sjakk var stort i Vardø da. Han lærte oss barna å spille. Jeg husker jeg spilte med broren min Ørjan, og vi skjønte ikke helt da at når det kun var kongene igjen var spillet uavgjort, forteller Jensen muntert.
Strategi, trekk og konsekvenser
Når han nå har fått nyvekket interesse og energi rundt sjakk, kan Jensen fortelle at han har begynt å studere igjen.
– Jeg har bestemt med for å lære mere om sjakk, og har faktisk begynt på Magnus Carlsens sjakkskole. Der lærer man sjakk steg for steg, sier han.
Jensen forteller at det strategiske og sjakken er god å bruke i undervisning i skolen.
– I sjakken må man tenke strategisk. Når du eller den andre tar en brikke, får det konsekvenser. Du må tenke framover og planlegge. For å bli god må du studere både åpninger, trekk og ha tålmodighet. Det er god aktivitet for hjernevirksomheten, og tidligere har sjakkspill vært brukt i eksempelvis matematikkundervisning.
Uten fysiske skader
Jensen forteller at et medlemskap i sjakklubben koster 100 kroner, og da er man også medlem ut året 2022.
– Vi håper selvsagt på flere medlemmer og at interessen vil øke. Gjennom medlemskap kan vi vise at det er interesse og aktivitet, slik at vi også kan søke penger til utstyr og arrangement. Det er jo et spill hvor du ikke får fysiske skader og det er sosialt. Det er også spennende å spille med klokka og la den bestemme. Sjakkbrettene ligger på Nordpol Kro, og det er bare å ta seg et spill om man ønsker å prøve det ut, avslutter han.