Bryting og boksing har lange tradisjoner i Vardø. Etter krigen var det viktig å komme i gang med treningsaktiviteter. Høsten 1945 samlet Bjarne (Tippen) Sundkvist derfor de som av interessert i boksing og bryting til trening på gymnastikksalen på Vardø skole på det som i dag heter Vårberget skole.
Av Charles Aronsen, tidligere publisert i Årbok for Vardø 2010
Bjarnes far – Sverre Sundkvist – var vaktmester og fyrte opp lokalet og varmet vann til vask etter treningen. Etter treningen var det kino og kafé. Kinoen i Vardø hadde to filmer som var gjemt bort i Vardø under krigen. Den ene var Jesse James og den andre var en film vi kalte Knappetyven, men jeg tror den het Lykkelige Vestkøping.
Treningen etter krigen var organisert av Vardø AIL Arbeidernes Idrettsforbund. Senere ble Vardø AIL og Vardø Idrettsforening slått sammen til Vardø Idrettslag. Det var et fantastisk miljø innen idretten på den tiden. Laget deltok aktivt på stevner utenbys og en tur til Narvik, Harstad eller Tromsø tok fra fem til seks dager og det var stevne både lørdag og søndag. Ved deltakelse på stevner i Kirkenes reiste vardøværingene til Kirkenes natt til lørdag og kom hjem mandag ettermiddag med hurtigruta. Den gang var det ikke frilørdag slik at man tapte en og en halv arbeidsdag.
Med lastebil til Rovaniemi i 1949
I Vardø AIL hadde man Tippen som trener for bryterne og Hedley Alexandersen som trener for bokserne. Sommeren 1949 dro vi på tur til Rovaniemi. Turen er den dag i dag historie da det er 61 år siden den gang. Turen foregikk med lastebil tilhørende Leif Sætrum som også var sjåfør sammen med Henry Andersen. Første etappe på turen var å frakte bilen over Bussesundet fra Vardø til Svartnes. Bilen ble lastet om bord på m/k Vårberget med skipper Leif Grønbeck (Børse) på flo sjø ved fergekaia i Østervågen og fraktet over sundet. Der måtte m/k Vårberget vente til neste flosjø for å få bilen på land. Bilen sto på tvers over dekket oppbygget på planker for å stå støtt under overfarten til Svartnes.
Turen startet neste morgen og veien gikk over Tana og Ifjordfjellet hvor idrettstroppen skulle plukke opp Hedley Alexandersen, Willy Ballstad og Villy Hågensen. Disse fikk imidlertid ikke permisjon fra sin repøvelse og blei dermed ikke med til Rovaniemi. Turen fortsatte da videre mot Lakselv i øsende regnsvær, fremme i Lakselv overnattet vardøguttene i en skolebrakke. Neste dag gikk turen mot Ivalo med første stopp i Karasjok for en spisepause på Balto`s kafé som var i en brakke. Etter matpausen fortsatte idrettstroppen mot Ivalo for overnatting nr 2, denne gang i en bilgarasje. Men før vi kom dit måtte bilen fraktes over Karasjokka. Broen var sprengt av tyskeran så bilen måtte bukseres på en flåte som ble trukket over elva etter en ”wire” som var festet på begge sider av elva. På turen videre hadde troppen en stopp ved Sodankyla hvor de stoppet for et lite småbruk og kjøpte mat før turen gikk videre til Rovaniemi.
Flott stevne skapte inspirasjon
Vardøguttene kom fram til Rovaniemi sent på kvelden og ble møtt av Uka Laukkanen som var en kjent bryter i Vardø. Han hadde deltatt på et stevne i Vardø i 1937 og møtt Tippen på matta. Det var et trist syn å se byen – Rovaniemi – i ruiner etter krigshandlingene. Idrettstroppen i Vardø ble innlosjert på et gammelt pensjonat i utkanten av som var igjen av byen. Stevnet ble avviklet i en gymsal 350 – 400 m2. Servering og bespisning foregikk i sentrum av byen på et nyoppført hotell. Bjarne Tippen søkte etter gamle idrettskamerater, men traff bare Uka Laukkanen. Han kunne ikke få møte Uno Lind, som også var tilstede i Vardø i 1937 sammen med Uka Laukkanen, som var på et hjem for krigsinvalide. Utenfor pensjonatet hang det finske og norske flaggside om side. De yngste i troppen, som bare var 17 år, ble tatt meget godt vare på av de som var eldre.
På hjemturen overnattet troppen hos familien Eliassen ved Tana bru, fordi familiens sønn Tormod som var bokser gikk på snekkerlinja på yrkesskolen i Vardø. Når troppen kom til Svartnes blei lastebilen på samme måte som ved utreisen fraktet med m/k Vårberget.
De som var med på turen til Rovaniemi var Bjarne Sundkvist, Jan W Olsen, Karstein Brinchman, Håkon Hansen, Per Larsen, Olaf Norum, Georg Olsen, Kåre Didriksen, Erling Olsen og Charles Aronsen. Alderen på deltakerne var fra 17 til 32 år.
Dessverre finnes det ikke noen bilder fra denne turen. Av troppen som var i Rovaniemi bor i dag Bjarne Sundkvist, Karstein Brinchman og Charles Aronsen i Vardø, om det er flere gjenlevende er usikkert.
Brytesporten har fortsatt god tilslutning i Vardø. Fra 1956 og fram til 2010 har sporten åpnet grensene på Nordkalotten – Sverige og Finland – og fra1960 også mot Russland.
Bryting en tradisjonsrik sport i Vardø
Idretten har vært meget positivt for ungdommen i Vardø. Man må ikke glemme alle trenere og ledere som gjør en innsats for barn og ungdom på frivillig basis uten godtgjørelse. Ungdommen har i dag krøllgressbane, idrettshall, motorcrossbane, innendørs skytterbane og nå skal bryterne få egen brytehall.
Bryting er et sosialt tilbud til ungdommen. Hvor mange norske mestere klubbene AK-54 og Vardø IL har i gutte- og ungdom er vel noe Vardø kan være stolte av. I Vardø Idrettsforening var Kristian Lund og Kåre Paulsen brytetrenere, de fortsatte også i Vardø IL som var slått sammen med Vardø AIL. Jan Olsen overtok brytetreningen fra 1950 til 1953. I AK-54 som brøt ut av Vardø IL, var Tippen trener. Selv har jeg fått lov til å være tilsluttet idretten i mer enn 50 år. Å få lov til å være sammen med barn og ungdom er den største kulturprisen.
Internasjonalt deltakelse og aktive jenter
Brytingen i Vardø har et meget godt samarbeid med Kemin Into spesielt. I dag har også jentene fått et tilbud på brytematta og de har oppnådd mange norske mesterskap. Trenere for bryterne i dag er Anne Therese Eriksen – både for jenter og gutter. Hun har også startet bryteskole for barn under 10 år, her er Bengt Eriksen og Zebib Bredesen trenere. Ramona Eriksen ble i år norsk mester i klassen piker 15 år 27 kg. Slitarprisen 2008 ble tildelt Anne Therese Eriksen for sin innsats med bryting. I Finnmarken 27. mars 2010 takker ordfører Mortensen AK-54 for innsatsen for barn og ungdom når han overrekker Ramona Eriksen blomster og gavekort for innsatsen i norgesmesterskapet.
Sesongen 2009-2010 har Vardø sine unge brytere deltatt på ca 20 stevner i inn og utland. Utenom vår egen krets har bryterne deltatt i Murmansk, Kemi, Haparanda, Gällivare, Kolbotn, Fredrikstad og Tromsø.
IL Domen hadde i sin tid en god del brytere som hevdet seg godt, men av hvilken grunn brytegruppa ble nedlagt vet jeg ikke.
Jeg vil avslutte med å takke alle som har vært med på å ofre sin fritid med barn og ungdom. Vel møtt på brytematta neste sesong.