Det er gymtime for tiende trinn ved Vardø Skole, og timen ledes av toppidrettsutøver og bryter, Ramona Eriksen. En av elevene følger ekstra godt med. Hun har nemlig fått hovedrollen i en kortfilm som skal spilles inn.
Innholdet er både akrobatikk, styrke, bevegelighet og spenst. Men også samarbeid og utfordring. Alt et sammensurium av hva brytere må trene og beherske. Hedda Robertsen Andreassen, følger ekstra godt med. Hun er en av to jenter som har fått rollen i kortfilmen «Smerteterskel» og dermed må det trenes godt i tiden fram til innspillingen
– Det er jo kjempeartig og jeg gleder meg masse, sier Hedda.
Håper å få vise fram det positive med sporten
Hedda forteller at hun tidligere har vært aktiv bryter og har vært med i brytesporten siden hun var tre år, men at hun har hatt helt pause siden i fjor. Nå er det hardtrening fram mot filminnspillingen. Sammen med Marion Bye og Ramona skal hun reise på breddesamling med U-17/20 laget i Fredrikstad. Både for å hjelpe andre utøvere med sparring opp mot et stort stevne de skal ut på, og for Heddas del å få øvd på kast- og kampsituasjoner etter brytepausen.
Hun har bare positivt å si om sporten, og dette håper hun å få vise fram gjennom filmen.
– Jeg håper vi kan vise at bryting ikke er så skummelt som mange tror. Man har et sinne som bryter, men det er ikke aggressivt. Det å få lære om adrenalinet som ikke noe farlig, spesielt det adrenalinet som utløses i kamp, sier Hedda.
Et forbilde
For Hedda er Ramona et av hennes fremste forbilder.
– Hun er helt fantastisk. Det å ha en kvinnelig figur å se opp til i en testosteronsport, er utrolig flott. Ja, det å slippe å se opp til en mann, men å ha slike kvinnelige brytere som Ramona, det har betydd alt, sier Hedda.
Nå som hun er tilbake på matta etter brytepausen, tror Hedda at hun nok vil komme tilbake som aktiv bryter.
– Det kan se slik ut. For meg er det å trene bryting en lettelse. Man får trene hele kroppen, og når man er på matta og bryter, er det som at ingen eksisterer. Det er kun meg og adrenalinet som utløses, både før og etter kamp. Det er brytingen for meg, sier hun.
– Kjempetøft
Eriksen som nylig deltok i VM i bryting er stolt over at hun har kunnet inspirere andre unge, og har godord å komme med til Hedda.
– Dette er kjempetøft og det er god promotering, både for sporten og Vardø. Selv om det er aldersforskjell mellom oss er Hedda veldig sterk. Selv om man er alene på matta, blir man ikke god alene, smiler Ramona før hun tar en backflip og slår hjul tilbake til elevene og Hedda får bryne seg på henne.
– Det som er viktigst er å prøve, sier Ramona Eriksen til elevene.
Hun har et helt eget lag med ungdommene, og er motiverende og energisk. Elevene prøver og ler, stemningen er på topp.
Sterk og sårbar på samme tid
Selve filminnspillingen vil foregå i Oslo over noen uker i november og regissøren håper den vil være klar i februar.
– Når jeg var på leit etter noen til hovedrollene, fikk jeg tips om å kontakte noen i Finnmark. Da jeg etter hvert fikk tips om å kontakte Hedda og snakket med henne tenkte jeg «Wow, her er det mye bra!», sier regissør til kortfilmen Smerteterskel, Marianne Ulrichsen.
Videre sier hun at Hedda har mye energi, og er åpen og nysgjerrig.
– Hun er også klok, og har med seg en del livserfaring som gjør henne både sterk og sårbar på samme tid, sier Ulrichsen.
Om Smerteterskel
Vilja er tolv år og fysisk sterk. Hun elsker brytersport tross at hun i utgangspunktet er livredd smerte og taper alle kampene. Mamma og pappa bestemmer seg for å skilles og Viljas følelser fryser til is. Så gjør mammas nye kjæreste entré i livene deres med sin tenåringsdatter Milica som er bryterklubbens beste i juniorklassen. Vilja er skeptisk, men Milica takler utfordringen ved å veilede henne ut av frykten både for den fysiske og psykiske smerten.
Regissøren
Marianne Ulrichsen er en nordnorsk regissør og manusforfatter bosatt i Oslo. Marianne har skrevet og regissert en rekke prisvinnende kortfilmer, jobbet som dramaturg på blant annet tv-serien «22. juli», og tv-serien om Krigsseilerne basert på Jon Michelets bøker. Hennes prisbelønte kortfilm «Amasone» har blitt vist på en rekke festivaler over hele verden, og vunnet blant annet Amanda for beste kortfilm, Tromsøpalmen for beste kortfilm, og det Golden Hugo for beste kortfilm på Chicago internasjonale filmfestival. Novellefilmen «Som min søster» vant timeglasset for beste manuskript på kortfilmfestivalen i Grimstad, og den ble den mest sette kortfilmen på NRK det året den ble vist. I tillegg har hun vært hovedlærer på regilinjen på Den Norske Filmskolen og er nå faglærer ved Master studiet i Oslo.