Etter mange måneder med at bassenget har vært stengt åpner kommunen nå opp. Etter planen skal alt være klart til offentlig bad 5. oktober. Bassengstatus ble redegjort for i formannskapet tirsdag etter henvendelse fra Christine Nilssen (H).
Østhavet har på lik linje med Nilssen sendt spørsmål til administrasjon og formannskapsmedlemmer. Vi ba også om kommentarer om basseng og bolyst.
Har vi vært for strenge?
Diskusjonen i formannskapet gikk særlig på om man har vært strengere i Vardø enn ellers, og at man nå må strebe seg etter å finne en snarlig løsning for innbyggerne, og særlig barn og unge. I orienteringen fra rådmann Hallgeir Sørnes ser det ut som en løsning er på vei.
– Er vi strengere i Vardø, eller for streng? spurte Birger Knudsen (Sp) i møtet og viste til at kommuner over hele landet har åpnet opp tilbud for lenge siden.
Rådmannen mente man har fulgt retningslinjene fra FHI og at man forsøker å etterleve disse. At man høster erfaringer og finner gode løsninger for Vardø og innbyggerne i tråd med smittevern.
Ba om status på gjenåpning
Nilssen ønsket at status på gjenåpning av svømmebassenget ble tatt opp i møtet og skrev i forkant bl.a. følgende til kommunen:
Mange kommuner har åpnet eller er i prosess med å åpne svømmehallene sine for publikumsbading i tillegg til skolesvømming. Noen av tiltakene de bruker for å dempe smitterisikoen er:
• Maksantall på personer i bassenget
• Timebestilling eller føring av lister over besøkende (slettes etter f.eks. 14 dager)
• Bruk av elektroniske betalingsmidler som Vipps etc.
• Merking av flater
• Hyppig vask av kontaktflater
• Stenging av annenhver dusj, garderobeskap etc.
Svømmebassenget i Vardø har vært stengt i lang tid, og det er ikke gitt noen offentlig informasjon om når det kan forventes å bli åpnet. Videre skrev hun at avhengig av tilbakemeldingen kan det være aktuelt å fremme forslag om at administrasjonen så snart som mulig setter i gang nødvendige tiltak innenfor gjeldende smittevernregler for å tilby bassengtjenester til hele befolkningen, skriver Nilssen.
Fokus på basseng
Nicklas Kofoed Malin sier til Østhavet at Ap hele tiden har hatt fokus på bassenget, og for så vidt de øvrige tilbud vi har i kommunen.
– Vi har stort sett i hvert møte purret på administrasjon for at de skal ha fokus på å kunne åpne bassenget så tidlig som mulig.
– Utfordringen for meg har vært argumentasjonen med smitterisiko framsatt av rådmann og kommuneoverlege. Men jeg er enig i at det virker selvmotsigende å snakke om innbyggerpolitikk og bolyst når vi ikke har klart å drive de tilbud som er til befolkningen, sier Malin og avslutter med å si at vi kunne nok vært der vi er nå ved skolestart hadde vi vært litt tøffere.
I formannskapet ble det orientert om status og forventet tidsperspektiv både når det gjelder skolesvømming og offentlig bad.
Snart klart for åpning
Ordfører Ørjan Jensen oppsummerer slik:
– Skolesvømming har startet opp for en uke siden. I dag starter det opp svømmetrening. Lag og foreninger vil straks få tilbud om å benytte bassenget. Rundt 1. til 5. oktober er planen å starte opp offentlig bad. Erfaringen fra rutiner, vask osv tas med i forhold til konkret organisering av aktivitetene. Fra politisk, og også fra administrativt hold, har det vært et løpende ønske gjennom sommer og høst om å få åpnet bassengtilbud så raskt som smittevernhensyn tillater dette, forutsatt at rutinene som er etablert rundt smittevern er gode nok til å sikre utsatte grupper i Vardø og Kiberg, sier Jensen.
Løpende vurdering
– Bassenget har inntil skolesvømmingen startet, vært stengt på grunn av vurderinger av smittevernhensyn og praktiske rutiner. Dette er forhold som løpende vurderes av helsetjenesten og administrasjonen. Fra politiske parti er det ikke kommet inn forslag om å overprøve vurderingene fra helsetjenesten og administrasjonen, sier Jensen.
Når det gjelder bolystprosjekter har man fra politisk hold ønsket å gjennomføre investeringer som ikke påvirker driftskostnadene til kommunen negativt, men som bidrar til å skape økte inntekter i framtiden ved å legge til rette for næringsutvikling, og flere arbeidsplasser i kommunen. Bolystprosjektet som ble enstemmig vedtatt av bystyret desember 2019, sammen med flere andre investeringer i trivselstiltak, som blant annet skal bidra til å rekruttere etablerere og innflyttere, er et slikt prosjekt, avslutter ordføreren.