Deler av befolkningen har i det siste kjent på en bekymring for freden mellom øst og vest. Vardø kommune har nå satt i gang arbeidet med å kartlegge tilgjengelige tilfluktsrom, i tillegg til en gjennomgang av beredskapen generelt.
Den siste uken og har man til og med gravd frem et gammelt tilfluktsrom fra 50-tallet.
– Vi hadde jo håpet at han (Putin) skulle bli ferdig med krigen, så vi slapp det her, men… sier Dag Antonsen som var en av de som fikk i oppgave å grave frem det gamle tilfluktsrommet.
Ligger utsatt til
– Vardøs viktighet i nordområdepolitikk, forsvars-, og sikkerhetspolitikk er betydelig understreket og styrket som følge av situasjonen mellom NATO og Russland, og som følge av krigen i Ukraina. Jeg håper bevisstheten rundt dette hos myndighetene øker, og at Vardø styrkes som samfunn som følge av dette, sier ordfører Ørjan Jensen.
Ordføreren sier han tenker det er mulig at noen områder er mer utsatt enn andre.
– Det er trolig at Vardø i en gitt situasjon kan være ganske utsatt og sårbart. Vardø er forbundet med fastlandet med tunnel, her er også vår kommunikasjon med omverden, samt strøm, vann og internett. Dette kan være et sårbart system. I tillegg er det 250 km til sykehus på vinterveier. Når vi går over vår beredskap, er det med dette i bakhodet, sier Jensen.
Går over planer og materiell
Vardø kommune har beredskapsplaner, og når situasjoner som dette oppstår tas disse frem og man går igjennom planene og oppdaterer disse. Man går også over beredskapsmateriell og beredskapslagre.
– I denne situasjonen omfatter det også å sjekke og kartlegge tilgjengelige tilfluktsrom og samlingspunkt. Dette gjøres for å være best mulig forberedt om noe skulle skje, og også for å berolige befolkningen, sier Jensen.
Etterlyser finansiering av tilfluktsrom
Ifølge Aftenposten opplyser rådmann Hallgeir Sørensen at det skal være funnet tilfluktsrom for nær sagt hele befolkningen. Samtidig skal det være en utfordring at private rom gjerne brukes som lager. Rommene mangler gjerne også en del nødvendige fasiliteter og ikke minst godkjent ventilasjon.
Ordføreren har flere ganger uttalt at Forsvaret må hjelpe til med å sørge for en bedre beredskap i Vardø.
– Vardø har vært med og sikret Norges grenser i over 700 år. De to globusene er et viktig bidrag som Vardø er med og bidrar med til resten av samfunnet. (…) Vardø skulle gjerne sett at Forsvaret og norske myndigheter hadde bidratt mer i lokalsamfunnet, uttalte Jensen, ifølge Dagbladet.
– Forsvaret burde kompensere kommunen økonomisk for den ekstra sikkerhetsrisikoen de utsetter byens befolkning for ved å ha radaranlegget Globus så tett opp mot byen, sier han, ifølge Aftenposten.
Tilfluktsrom
Det har dessverre ikke lyktes Østhavet å få en komplett liste over de potensielle tilfluktsrommene kommunen har kartlagt de siste dagene. Gjennom Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og artikler i andre medier har vi likevel funnet følgende:
- Offisielt tilfluktsrom hos DSB. Helsesenteret, Hospitalgata 6
- Offisielt tilfluktsrom hos DSB Vardø Hotel, Kaigata 8
- Barnehagebygget i Engelsvika, Peder Holts gate 4
- Gammelt tilfluktsrom, Nordre Berggate 26/30
- Vardø Kirke, Kirkegata 1