Vinneren av årets lutefisk: – Det viser jo bare at vardøværingene har veldig god smaksans når det gjelder lutefisk

I helga var det Lutefiskaften på Vardø Hotel. 62 personer leverte vurderingsskjema etter blindtest, og var dermed med på å kåre hvem som hadde produsert best lutefisk. Deltakerne var Kiberg Fiskekjøkken, Vardø Videregående skole og Brødrene Berg.
Lutefiskaftenen på Vardø Hotel har vært arrangert i en årrekke, og er også kalt et uoffisielt Vardømesterskap i lutefisk. Varangerkokken Tor Emil Sivertsen forteller at det var artig å ha arrangement igjen og at man er delvis tilbake til normalen, og sier det var god stemning og god lutefisk i helga.
– Selve kåringen er slik at det er et vurderingsskjema til personer på hvert bord. Ingen vet hvilken produsent som serveres, ikke engang servitørene. Det er kun vi på kjøkkenet som vet og vi trekker lapp på rekkefølgen, sier Sivertsen.

Mange ulike vurderingskriterier
Sivertsen forteller at de spisende gir poeng til de ulike kandidatene. Vurderingskriteriene er både form, utsende, smak, konsistens, lukt og den totale opplevelsen.
– Gunn Jøran Farstad og Arne Bredahl er i juryen, og sammen med Leif Haughom fra Videregående og Sjømatsenteret sørger de for at tellingen er rett. Noen skjemaer må forkastes av ulike årsaker, men i år ble 62 skjemaer godkjent, sier han.
Sørpå spiser de den med sugerør
Leif Haughom forteller at det var Kiberg Fiskekjøkken som vant. På andreplassen kom Vardø Videregående skole, mens Brødrene Berg fra Myhre kom på tredjeplass.
– Det er blitt en trend at de fra Kiberg vinner, og at de utenbys fra ikke når opp, sier Haughom.
Varangerkokken er enig og mener årets vinner tydeligvis har truffet på ganene til Vardøværingene, ettersom han har vunnet flere ganger på rad.
– Han gjør noe rett i hele prosessen fra tørking, luting, vanning også videre. Det er jo en blindtest. Noen ganger hører man kommentarer som at lutefisken som serveres ligner på skolen sin. Så kan det også virke som at jo lengere nord du kommer, jo hardere må lutefisken være. Sørpå spiser de den jo med sugerør, avslutter kokken muntert.

Glade vinnere
Vinnerne i Kiberg er glade.
– Selvfølgelig er vi glade for at vi vant. Det viser jo bare at vardøværingene har veldig god smaksans når det gjelder lutefisk, sier Bengt Berntsen i Kiberg Fiskekjøkken på telefon.
Han forteller at de har vel vunnet fem-seks ganger, selv om ikke alle er på rad. Årlig produserer de 2,5 til 3 tonn med lutefisk, og den selger godt. De bruker å være utsolgt til nyttår, og selger i dag lutefisken hos Joker i Vadsø og hos Knut Bye Kolonial i Vardø.
Med tak over hjellen
Om de har noen spesielle triks for å fikse så god lutefisk kan ikke Bengt Berntsen si noe om.
– Vi har bygd tak over hjellen vår. Dermed har vi samme tørking og tørkeforhold hvert år, så fremt det ikke er mye tåke. Det gir et godt grunnlag for samme kvalitet hvert år, sier Berntsen.
I bakgrunnen hører man Irena Dutkeviciene, som Bernt forteller er den som har kontrollen og styrer skuta.
– Hun passer tida på lutfisken, alle leddene og har kontrollen, sier han.
– Ikke prat tull!, bryter hun inn. Han hjelper til og vi er to om det meste, ler Irina.
