Over flere entreprenørskapsdager i forrige uke har elever ved mellomtrinnet satt kreativiteten og skaperlysten i sving. De har lekt med matoppskrifter, gamle materialer og med tankekraften. De har hatt ett mål for øyet – hvordan få barn til å spise mer fisk.
Opplegget som var i regi av Ungt Entreprenørskap (UE) og elevene fikk være med på programmet SMART fra UE. Temaet var sjømat og problemstillingen «Hvordan skal vi få barn til å spise mer fisk».
Meningen med SMART er å inspirere lysten til å oppdage, tenke fritt og kreativt. Gjennom en prosess skal elevene avdekke behov, utvikle ideer og realisere løsninger andre kan nyttiggjøre seg av. Leksene gjennom uka var for elevene å søke inspirasjon til problemstillingene sine.
Gruppevis måtte elevene presentere sin oppfinnelse foran medelever og jury ved hjelp av egenproduserte modeller, og i løpet av to minutter. Modellene var laget av materialer som nok ellers ville blitt kastet, slik som kartonger, gamle flasker, papirbiter mm.
Juryen besto av Hege Trondsen Ervik fra Ungt Entreprenørskap, ordfører Ørjan Jensen og Roald Jentoftsen, Aleksander Gerhardsen og Geir Thomassen fra Vardø Videregående skole.
Med utgangspunkt i hva barn liker
Løsningene som elevene kom med, var en kombinasjon av populære retter for barn eller helt nye retter inspirert av populærmat. Taco ble til Pisco, det var fiskelasagne, fiskecarbonaries, fiskepizza, smultfisk, fiskan i elva og fiskenachos. En annen gruppe hadde stekt fisk i bagett, og en hadde laget lakserisotto.
Elevene fikk spørsmål juryen som «Hvordan kom dere på dette?» «Hvor ofte spiser dere fisk?» og «Har dere smakt det før?». Elevene svarte godt, og en gjenganger var det at barn liker det retten var inspirert av.
Det ble etter hvert kåret og premiert én vinner fra hver klasse. Hysegjengen og hyselasagne (7.trinn), vårruller med fisk og grønnsaker (6.trinn) og Pisco fra 5.trinn. Til slutt ble Vårrullene hovedvinneren.
– Jeg er veldig, veldig stolt over dere – igjen, sa rektor Nina Martinsen.
Ekstra overraskelse til stor jubel
Avslutningsvis fikk alle en ekstra premie og overraskelse fra Roald Jentoftsen og Vardø Videregående Skole.
– Dere har vært helt fantastiske og det har vært så flott å se. Dere inspirerer, og vi trenger kreative folk for å se hva vi kan få til. Derfor skal dere alle få komme ned til oss på videregående på nyåret for å få lage rettene deres, sa Jentoftsen til stor jubel fra elever, lærere og UE.
Ble inspirert av elevene
Rektor Nina Martinsen synes det var et helt fantastisk opplegg fra UE.
– Vardø skole er veldig heldige som for være med på dette. Elevene har kommet med mange gode ideer til retter man kan spise. Jeg blir inspirert og får lyst å lage de selv. Det er jo også helt fantastisk av videregående å la oss få komme til dem i januar. Det setter vi stor pris på, sa hun etter opplegget.
Lærer på 6. trinn, Tor Inge Eriksen, også kjent fra ABC Thai, har allerede fått testet ut en av rettene. Stekt fisk i brød – fiskebaguette. Det smakte, ifølge Eriksen, fantastisk, og det er ikke å se bort fra at flere av rettene vil bli testet ut og muligens havne på menyen.
Med setningen «Barn i Oslo spiser mer fisk enn oss i Vardø» som ble presentert av UE, er dette tydeligvis noe som trengs. Selv om det også ble kommentert av flere elever at det kanskje er foreldrene som må lære å spise mer fisk. Uansett, så det ut til at elevene storkoste seg gjennom siste dag og presentasjonene sine.