Østhavet
6 minutter lesetid

Grønn skoledag

Obs! Artikkelen er mer enn ett år gammel.
KLART FOR INNHØSTING: Både Dana Akmentina og Robin Antonsen har hatt sommerjobb med å passe på drivhuset.

– Kanskje det blir et lite drivhus hjemme nå. Det sier elev Robin Antonsen ved Vardø Videregående Skole. Han og medelevene i biologiklassen på tredjeåret studiespesialisering har i dag hatt en litt annerledes skoledag. De høster inn grønnsaker og bær som de har fulgt fra plantingen i vår.

Saken fortsetter etter annonsen

I snart 10 år har Vardø Videregående skole hatt sitt eget drivhus, sammen med et dyrkningsområde innfor festningsgjerdet. Det forteller lærer Asgeir Stanghelle. Han er lærer for biologiklassen og 3 STU som har grønne skoledager med innhøsting. Han sier de er 15-18 elever på tredjeåret, med faste og påbygningselever.

-Dyrkning og arbeidet rundt dette inngår i læreplanen i faget. I tillegg er det jo koselig å holde på med dette, sier Stanghelle.

IVRIGE POTETPLUKKERE: Aurora Esbensen og Marcus Degerstrøm er to av elevene som fikk være med på innhøstingen av Nansenpotene.

Drivhusvoktere

I drivhuset har det vokst fram både agurker, tomater, paprika, timian og dill.

– Det er artig, sier Dana Akmentina og Robin Antonsen. Begge har hatt sommerjobb ved skolen.

– For det meste har vi vannet plantene i drivhuset, luket ugress og tatt tjuver. Tjuvene er sideskudd som stjeler kraft fra resten av plantene. Nå skal vi hente poteter, forteller de to og læreren legger til at skolen har hatt samarbeid med Statens Vegvesen tidligere.

– Vi har hatt et samarbeid med vegvesenet hvor elever har hatt sommerjobb her med voktere av drivhuset og sauene på Steglneset. En fin måte å samarbeide på, sier Stanghelle.

Det er meldt snøvær de nærmeste dagene, så det er bare å henge i. Vel framme på festningsområdet er det flere flittige hender i sving i et småkaldt høstvær.

– Ja, her har vi både poteter, purreløk, gulrøtter, reddiker og neper, solbær og urter. Kanskje vi også lykkes med jordbær etter hvert, smiler han.

Prøver oss fram

Med et klima som er kaldere enn gjennomsnittet må det utforskes litt.

Saken fortsetter etter annonsen

– Vi må prøve oss litt fram her i arktisk. Det er jo værhardt og kaldt. Vi sår på våren. Selv om det er blitt lyst i april og mai, så må vi ofte drøye det en stund ettersom det er så kaldt. I år har vi testet ut en ny type poteter, så vi er spente på hvordan de er. Før har vi hatt Troll-poteter, nå tester vi ut Nansen-potet for første gang. De skal visst være barskere og kanskje bedre. Så langt ser det ut som de varierer i størrelse. Noe potetåkeren også gjør.

– Vi utvider litt og litt hvert år. Kanskje den fyller hele området her til slutt, sier Stanghelle med et glimt i øyet.

PURRELØK: Krzysztof Morylowski t.v. fyller posen med egendyrket purreløk.

Leverer grønnsakene videre

– Dere kan få ta noen poteter med dere hjem, sier Asgeir til elevene og noen takker ja.

 Stanghelle avslutter med å si at mesteparten av de innhøstede grønnsakene nå skal overleveres elevene på Restaurant og Matfag som nok vil diske frem lekre retter med de nye råvarene. Tidligere har de også levert til Varangerkokken, men grunnet koronastengningen tar de alt inn i skolens lokaler. Kanskje man kunne fått til utsalg av grønnsaker i skolen butikklokaler etter hvert også. En kasse med ureist mat fylt med «fesk og potedes».

STOLT LÆRER: Lærer ved Vardø Videregående skole, Asgeir Stanghelle, viser stolt fram en del av avlingen som de nå har høstet inn fra festningsområdet.
GULRØTTER: Andrine Westermann og Andrea Gamst har pakket posene full av mange små gulrøtter.