En undersøkelse gjort av YouGov, viser at det er stor forskjell på tilfredsheten med, og tilliten til, myndighetenes håndtering av koronavirus i Norden. Og ser man på Nord-Norge de siste dagene, så er kanskje tilliten spesielt lav her.
Over halvparten av nordmennene i undersøkelsen mener regjeringen har håndtert problemet dårlig. Hele 18% mener det har vært gjort en svært dårlig jobb.
Når det gjelder tilliten til helsevesenet, står det litt bedre til. 56% tror det norske helsevesenet er i stand til å håndtere et utbrudd av koronaviruset.
I Nord-Norge valgte flere kommuner å kjøre egne tiltak mot koronaviruset, fordi man ikke hadde tillit til regjeringen.
Danskene stoler mest sine myndigheter
Svenske medier har stilt spørsmåltegn ved de svenske helsemyndighetenes håndtering av koronaviruset, der tiltakene hittil ikke på langt nær har vært så omfattende som i Danmark, Norge og Finland. Undersøkelsen viser at Sverige også er det landet i Norden der befolkningen er minst tilfreds med hvordan regjeringen håndterer problemet med koronaviruset, skriver YouGov.
Halvparten av svenskene synes ikke at regjeringen håndterer koronavirus-problemet godt. Nordmenn er nesten like misfornøyde. Til sammenligning synes bare 2 % av danskene og 11 % av finnene at regjeringen deres håndterer koronavirus-problemet svært dårlig. Samlet sett synes 86 % av den danske befolkningen at regjeringen håndterer koronaviruset godt, og halvparten av befolkningen at den håndterer det svært godt (14 % av finnene, 9 % av svenskene og 6 % av nordmennene mener regjeringen deres håndterer koronavirus svært godt).
Danskene har også mer tillit til at helsevesenet kan reagere på et større utbrudd av koronavirus i eget land, sammenlignet med de andre nordiske landene.
86 % av den danske befolkningen har svært stor tillit eller forholdsvis stor tillit til at det danske helsevesenet kan reagere på et utbrudd av koronavirus. 78 % har stor eller forholdsvis stor tillit til at det finske helsevesenet kan reagere på et utbrudd av koronavirus, mens tilliten er noe lavere i Norge og Sverige, der 56 % og 46 % har stor eller forholdsvis stor tillit til helsevesenets evne til å reagere på pandemien.
En rekke usannheter hjelper nok ikke på tilliten
Kanskje tilliten svekkes fordi mange ser at myndigheten kommer med diskutabel informasjon til innbyggerne. Et eksempel er påstanden om at masker/munnbind ikke virker. Det sier man samtidig som man snakker om mangelen på munnbind for de ansatte i helsesektoren. Både FFP2 og FFP3-masker hjelper mot virus, det sier både leger og forskere. FFP3-klassen har til og med spesifikasjoner om beskyttelse mot blant annet «kreftfremkallende og radioaktive stoffer, eller patogener som virus, bakterier og soppsporer.»
Selv om enkelte masker kanskje ikke er sertifisert for partikler med så liten størrelse som koronaviruset, vil de likevel filtrere disse i mer eller mindre grad. Direkte dråpesmitte kan også unngås med masker. Likevel er det ingen garantier, man bare øker oddsen for å ikke bli smittet.
De senere dagene har man også fått høre at engangshansker ikke hjelper. Bakgrunnen for at verken munnbind eller hansker skal virke, hevdes å være feil bruk av utstyret, altså ikke at de faktisk ikke virker i det hele tatt.
Å påstå at munnbind ikke virker, er nesten som å si at skuddsikker vest ikke virker. En maske, uansett sertifisering, kan slippe gjennom enkelte partikler, men samtidig stoppe andre. En skuddsikker vest gir heller ikke 100% beskyttelse, men øker oddsen for å overleve en skuddsalve.
Håndsprit er 21% bedre enn såpevask
En annen usannhet er at vanlig håndvask med såpe og vann er like bra som håndsprit. Det er i hvert fall konklusjonen man kan trekke, hvis man skal stole på en av de store produsenten av hånddesinfeksjon i landet, Antibac selv.
På sine egne nettsider viser KiiltoClean (tidligere Antibac) til et forsøk på rundt 900 barnehagebarn. Barna som spritet hendene, hadde hele 21% lavere risiko for å bli forkjølet enn de som brukte såpe og vann.
«Håndsprit ser derfor ut til å fungere bedre enn såpe og vann hvis du vil holde barna dine friske i høst.», skrev Antibac for et par år siden. Undersøkelsen var ikke gjort i forbindelse med koronaviruset, og Antibac må vel sies å være en smule inhabil. Likevel er det tvilsomt at de farer med usannheter om noe slikt.
Det skal også sies at såpevask er langt bedre enn ingenting.
Antibac skriver for øvrig om koronaviruset at både 75%- og 85%-produkter er effektive mot kappekledt virus, slik som korona er. De opplyser også at pågangen er stor, og at de har satt inn ekstra kapasitet i produksjonen.
– Vi prioriterer nå sykehusene, helsetjenesten, apotekene og de største forhandlerne våre, og fordeler våre produkter til disse fortløpende, skriver KiiltoClean / Antibac.
Kanskje litt mer ærlighet?
Man kan jo bare spekulere i årsaken til den lave tilliten til myndighetene. Nevnte små usannheter, som forblir usannheter så lenge de ikke kommer med forbehold, kan være noe av årsaken. Informasjon er i dag lett tilgjengelig for folk flest, og mange av påstandene kan undersøkes av de fleste.
I Norge har mange kritisert Sverige for deres håndtering av pandemien. Samtidig er realiteten at med den norske modellen for bekjempelse av viruset, så er det vel en slags lettversjon av den svenske. For heller ikke her i landet forsøker man å kvele viruset med total isolasjon. Sverige har derimot vært åpne om planene sine.
Kanskje norske myndigheter hadde tjent på å være mer ærlige overfor befolkningen, i stedet for å underkommunisere og til tider krisemaksimere.