Østhavet har sett på hvordan statsbudsjettet for 2020, som ble lagt frem mandag, vil slå ut for Vardø og Finnmark. Vi har lagt vekt på fiskeri, personskatter/avgifter, kommuneøkonomien og samferdsel i fylket/regionen, i tillegg til at pressestøtten vil berøre lokalavisa direkte.
Lokalavisene får et solid løft
Østhavet vil nyte godt av at regjeringen foreslår å øke produksjonstilskuddet til lokalavisene.
LLA og lokalavisene får gjennomslag for et etterlengtet og
svært nødvendig løft i produksjonstilskuddet. 30 millioner kroner skal
øremerkes de minste lokalavisene. Det kommer frem i regjeringen sitt forslag
til statsbudsjett for 2020.
Landslaget for lokalaviser (LLA) er svært glade for at regjeringen og
kulturminister Trine Skei Grande (Venstre) dermed følger opp i praktisk
handling det de lovet i mediestøttemeldingen som ble lagt frem på LLAs
landsmøte tidligere i år.
– De ekstra midlene som regjeringen nå setter av til de minste
lokalavisene er avgjørende for at mange av de små avisene skal klare å
satse på digitale plattformer. Den digitale omstillinga er krevende både
økonomisk og faglig. Å levere god og viktig lokal journalistikk til innbyggerne
er fremdeles det viktigste for lokalavisene. Det vil de ekstra pengene som nå
er lagt på bordet bidra til, sier LLAs generalsekretær Rune Hetland.
I statsbudsjettet foreslår regjeringen å inflasjonsjustere
produksjonstilskuddet med 10 millioner kroner, I tillegg til de friske midlene
på 30 millioner kroner. Slik blir det samlede produksjonstilskuddet til avisene
økt med totalt 40 millioner kroner – til 358 millioner kroner.
Regjeringen vil også doble innovasjonsstøtten med 10 millioner, også det vil komme
lokalavisene til gode.
Kutter i dagpenger til fiskeindustrien
Regjeringen foreslår å halvere permitteringstida i fiskeindustrien.
Regjeringen foreslår å endre reglene for dagpenger under permittering for de som jobber i fiskeindustrien. Fiskeindustrien har alltid hatt egne regler for permitteringer på grunn av usikkerheten knyttet til råstofftilgang. Fiskeforedlingsbedrifter har vært uten arbeid i perioder fordi fiskebåtene ikke har kunnet levere fisk. Regjeringen mener at nå har situasjonen endret seg, dels på grunn av veksten i oppdrettsnæringen som sikrer en mye jevnere tilgang på fisk, men også fordi at fiskefartøyene har blitt større og mindre sårbare for dårlig vær. Flere av de ansatte i fiskeforedlingsindustrien jobber på midlertidige kontrakter. I tillegg viser departementet til at økt innleie av arbeidskraft «har gjort bransjen bedre i stand til å møte usikkerheten rundt variasjonene i råstofftilgangen.» De oppsummerer også at antallet permitteringer de siste åra i fiskeforedlingsindustrien har gått ned. Til sammen gjør dette at regjeringa foreslår at denne industrien skal få de samme permitteringsreglene som resten av arbeidslivet. Det betyr at det bare er mulig å få betalt dagpenger under permittering for 26 uker i løpet av 18 måneder. I dag kan ansatte i fiskeindustrien få dagpenger under permittering for 52 uker i løpet av 18 måneder.
Anslår vekst på 1,4 prosent i de frie inntektene til Vardø
Det legges opp til lavere vekst i Vardø kommune enn snittet på landsbasis.
Anslag frie inntekter for Vardø kommune er 161 595 000 kroner, ifølge statsbudsjettet for 2020. Dette anslaget på frie inntekter innebærer en vekst for Vardø kommune fra 2019 til 2020 på 1,4 prosent. I samme periode er anslått landsgjennomsnittlig vekst for kommunene i Norge på 2,2 prosent. Veksten i frie inntekter er regnet fra anslag på regnskap for 2019. Siden regjeringen ikke kjenner de endelige skatteinntektene for 2020 før i januar 2021, er det gjort et anslag på hvor store skatteinntektene for 2020 vil være. Det presiseres derfor i statsbudsjettet at det angitte nivået på frie inntekter er et anslag. Kommunene i Troms og Finnmark anslås samlet sett å få en nominell vekst i de frie inntektene på 2,1 prosent. I Troms og Finnmark har 12 av 39 kommuner en vekst som er høyere enn eller lik veksten på landsbasis. Størst vekst har Hasvik kommune med 5,6 prosent.
Skatter og avgifter for folk flest:
* Når kringkastingsavgiften fjernes fra 1. januar 2020, skal NRK finansieres over statsbudsjettet. Omleggingen finansieres i 2020 ved å redusere personfradraget i inntektsbeskatningen, men denne skatteøkningen er mindre enn bortfallet av NRK-avgiften.
* Regjeringen foreslår også å oppheve den avgiftsfrie grensen på 350 kroner for vareimport. Det foreslås samtidig en forenklet ordning for innbetaling av merverdiavgift fra utenlandske plattformer med sikte på innføring 1. april 2020.
* Vin og sprit får økte alkoholavgifter med 2,0 prosent, marginalt mer enn prisveksten på 1,9 prosent. For lettøl og øl øker alkoholavgiftene tilsvarende prisveksten.
* Tobakksavgiften får en ren prisjustering, og økes med 1,9 prosent.
* Det er ingen endringer i satsene på alminnelig inntekt, trygdeavgift, og trinnskatt. Innslagstrinnene er justert med forventet lønnsvekst (3,6 prosent).
Samferdsel i Finnmark
*
E6 Tana bru, Tana kommune
Det er satt av 100 millioner kroner. Prosjektet omfatter bygging av en
ny bru over Tanaelva, samt utbygging av tilgrensende veinett, inkludert gang-
og sykkelveier. Anleggsarbeidene startet i desember 2016. Prosjektet ventes
åpnet for trafikk i august 2020.
* Innseiling Leirpollen, Tana kommune
25,8 millioner kroner er settes av til å forbedre innseilingsforholdene til kvartsittbruddet innerst i Leirpollen. Tiltaket omfatter breddeutvidelse og utdyping ned til -9 meter. Kostnadsrammen er totalt på 124 millioner kroner, og er planlagt ferdigstilt i 2021.
* Overføring av fiskerihavneforvaltningen til fylkene
Fra 1. januar 2020 overføres ansvaret for fiskerihavnene til fylkene. Statlige midler for å ivareta dette ansvaret blir fordelt mellom fylkene når ansvaret er overført.
* Diverse tiltak
Trafikksikkerhetstiltak på E45 mellom Salkobekken og Øvre Alta og på rv.94 ved Storsvingen, Alta og Hammerfest kommuner.
Utbedring av rv.92 mellom Riksgrensen og krysset med E6 ved Neiden, Sør-Varanger kommune
* Kjøp av innenlandske flyruter
I budsjettforslaget er det foreslått bevilget 718,1 millioner kroner til kjøp av innenlandske flyruter. Samferdselsdepartementet inngikk i 2016 kontrakter for ruteflyging på følgende ruter i Finnmark og Troms for perioden 1. april 2017 – 31. mars 2022:
Ruter mellom Kirkenes, Vadsø, Vardø, Båtsfjord, Berlevåg, Mehamn, Honningsvåg, Hammerfest og Alta
Hasvik – Tromsø og Hasvik – Hammerfest
Lakselv – Tromsø