Østhavet
8 minutter lesetid

Klar for hyttesesongen? Sjekk dette nå

Med strålende vær og varsel om plussgrader, ser det ut som om de fleste delene av landet skal smelte frem.

IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør, oppfordrer hytteeiere til å ta en sjekk og legge en plan for sommerens vedlikehold. Her er sjekklisten som hjelper deg i gang.

Saken fortsetter etter annonsen
ANNONSE

Hytta står ute i vær og vind hele året, og spesielt på fjellet og ved kysten utsettes den for ekstra påkjenninger. Små skader som oppstår i løpet av vinteren, kan bli store og kostbare hvis de ikke tas hånd om i tide. Ta en grundig sjekk av hytta nå, så slipper du bekymringer når sommeren kommer.

1. Sjekk husveggene

Ta en tur langs huseveggen for å finne ut om det er på tide å behandle fasaden på nytt. Er fasaden malt, bør du se etter flassing, krakelering, oppsprekking eller blærer i malingsfilmen. Dette er tegn på at det er tid for å male om.

Er veggene beiset, kan du ta en enkel test: Sprut litt vann på veggen. Hvis vannet preller av, er treverket beskyttet. Hvis vannet trekker inn, bør du beise på nytt. Beisen beskytter treverket mot fukt og råte, så det er viktig at overflatebehandlingen er intakt.

Har du måkt snø opp langs veggen for å isolere mot trekk, er det på tide å fjerne den nå. Bløt snø som ligger inntil kledningen, kan føre til fuktskader og råte over tid.

2. Sjekk vinduer og dører

Mens du ser over fasaden utendørs, kan du også ta en titt på vinduer og dører. Mange hytter har detaljer i tre rundt vinduene, og i skjøtene mellom disse kan vann trenge inn. Mange hyttevinduer lages i tre, i skjøtene mellom de ulike delene er et svakt punkt der fukt kan gi skader. Vannbrett, vindskier og dekkbord er ekstra værutsatte detaljer som trenger ekstra pleie, så se nøye etter avflassing og om malingen fortsatt dekker alle kanter godt.

Innendørs kan det vært smart å kjenne etter trekk. Dårlige tetningslister kan føre til at kald og fuktig luft siver inn.

3. Inspiser grunnmuren

Grunnmuren kan bli slitt over tid, og det er vanlig med sig, spesielt hvis hytta står på leirgrunn eller annen teleutsatt grunn. Et godt tips er å ta bilder av grunnmuren med telefonen og lagre dem i en mappe. Da kan du enkelt sammenligne bilder fra år til år og følge med på eventuelle endringer. Hvis du oppdager sprekker som utvikler seg raskt, bør du kontakte fagfolk for råd om nødvendige tiltak. Små skader på grunnmuren kan du enkelt reparere selv.

4. Undersøk tak og pipe

Sørg for å sjekke taket for løse eller ødelagte takstein og fjerne snø og is som kan legge press på takkonstruksjonen. Like viktig er det å inspisere pipen – både utvendig og innvendig. Sprekker i pipen kan føre til lekkasjer og dårlig trekk, noe som gjør fyringen mindre effektiv og potensielt farlig.

Innvendig vedlikehold er også viktig for å sikre trygg fyring. Over tid kan beksot bygge seg opp i pipeløpet, noe som øker risikoen for pipebrann. Helge Christiansen hos Krefting anbefaler jevnlig bruk av sotfjerningsprodukter for å holde pipen ren og trygg. Et eksempel er Soteks Sotfjerner i porsjonsposer, som løsner oppsamlet belegg.

– Porsjonsposene fungerer som en kur for pipen. Du bruker to poser om dagen i syv dager, og virkestoffene i produktet løsner belegget som har samlet seg opp, forklarer Christiansen.

Hvor ofte du bør gjøre dette, avhenger av hvor mye du fyrer. Hvis du fyrer ofte, anbefales det å bruke sotfjerner et par ganger i året – for eksempel ved starten av fyringssesongen og en gang til rundt påsken. Dette bidrar til å holde pipen i god stand hele året.

5. Rens takrennene

Saken fortsetter etter annonsen
ANNONSE

Tette takrenner og nedløpsrør fører til at vann fra regn og snøsmelting renner ned langs husveggen i stedet for å ledes bort. Dette kan gi fuktskader og råte. Rens takrennene og løvsilen, og sjekk at nedløpsrørene er åpne.

– Hvis takrennen eller nedløpsrøret er tett av løv, mose eller barnåler, renner hverken regn eller vann fra snøsmeltingen vekk. Det kan flomme over eller fryse i stykker, sier Chera Westman, teknisk rådgiver hos IFI.

– Tøm løvsilen et par ganger i året. Denne sitter enten i takrennen eller i bakkenivå ved nedløpsrøret.

6. Terrasse og platting

Har du uteplass med terrassebord, platting eller veranda, bør du også sjekke dette. Ser du skjolder, at vannet trekker inn i treverket, grønske eller at det ser mattere ut enn før, kan det være på tide å rengjøre og behandle det på nytt.

Hvis det er mulig å se på undersiden av terrassen, for eksempel hvis hytta ligger i en skråning og terrassen er relativt i vater, kan det være lurt å sjekke stolper og bærebjelker. Har det ligget mye snø her som har smeltet, kan fundamentet og bjelkelaget ha vært utsatt for mye vann over lengre tid.

Godt forberedt

Tar du denne sjekken på hytta nå, kan du være tidlig ute med å skrive handlelisten for neste hyttebesøk. Det ligger tross alt noe i ordtaket «godt forberedt er halvveis fullført» – ikke la skadene komme overraskende på. Det er ofte billigere, og enklere, å være i forkant av større skader og vannlekkasjer.

Iver Valkvæ, kommunikasjonsrådgiver, IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør