Varanger Krafts henvendelse til Vardø kommune skal opp i formannskapsmøte 14.06. og i bystyret 16.06. Varanger Krafts brev til Vardø kommune kan leses i sin helhet på kommunens hjemmeside, «det står bl.a. følgende:
Varanger Kraft vil med dette brev invitere Vardø kommune til å, i første rekke – ta stilling til om det er aktuelt å søke vindkraftkonsesjon innenfor kommunens geografiske grenser. Det er nærliggende å se nærmere på områder som ikke kommer i konflikt med f.eks forsvarets installasjoner. Det er flere lokasjoner som KAN være hensiktsmessig, sett ut fra et effektivitetsperspektiv men disse utredningene må gjøres. Å søke konsesjon er en relativt omstendelig prosess, både regulatorisk og teknisk. I den forbindelse nevnes spesielt behovet for forsterket sentralnett inn til Varangerbotn som en helt grunnleggende forutsetning. Våre prognoser tilsier at forsterket sentralnett (420 KV linje) vil kunne være på plass i 2027. Dette er fem år fra nå og dersom Vardø vil være posisjonert, kan det være betimelig å starte prosessen nå allerede i 2022.»
Administrasjonen i Vardø kommune sitt forslag til vedtak/innstilling til formannskapet er følgende:
«Vardø kommune ønsker å bidra til det grønne skiftet og lavere klimagassutslipp. Vardø kommune er prinsipielt for vindkraft i Vardø kommune. Samarbeid med alle interessegrupper er en forutsetning og er basis for alle steg i prosessen.»
Jeg mener det er viktig at Vardø kommune tar det grønne skiftet på alvor og viser seg som en ja-kommune, og sier ja til Varanger Kraft. Det er mangel på kraft i Øst-Finnmark. Mangel på kraft kan hindre nødvendige investeringer og gjøre det lite attraktivt å satse på næringsutvikling i vår kommune. Det er for tiden stor optimisme innenfor fiskeriene – også fiskeriene trenger kraft.
Så er det ikke sånn at dersom formannskap/bystyret går inn for dette så er vindmøllene på plass «i morgen.» Det dreier seg om å ta stilling til om det er aktuelt å søke om vindkraftkonsesjon, og som Varanger Kraft skriver i sitt brev – det er en relativt omstendelig prosess. Mange kritiserer det offentlige for utredninger og prosesser, jeg tenker at vi skal være fornøyd med at viktige saker utredes. Det gjelder også denne saken. Jeg legger til grunn at alle berørte parter skal høres – Forsvaret, luftfart, samisk kultur, turisme, reindrift o.a. som eventuelle vindmøller kan ha innvirkning på.
For egen del har jeg fulgt vindmølledebatten i flere år og vært motstander av bygging av dem. Det er ulike Facebookgrupper hvor motstanden er stor, jeg er en ivrig leser av disse. Det er MYE informasjon å hente vedr. vindkraft og jeg har etter hvert snudd min motstand til at jeg er åpen for å vurdere bygging av vindmøller. Selvsagt ikke for enhver pris. Dersom utredninger viser at det bygging av vindmøller i Vardø kommune ikke anbefales på et faglig grunnlag tar jeg det til etterretning. All utbygging har negative og positive sider, derfor er utredning viktig. Men det er også viktig at man tar beslutninger på faglig grunnlag og ikke på følelser.
Fuglelivet brukes som argument mot vindmøller. Som de fleste som bor her er jeg også opptatt av å ivareta fuglelivet. Likevel må det nevnes at en rapport fra Norsk Ornitologisk Forening anslår at huskatter dreper syv millioner småfugl hvert år i Norge. I forhold til hekketider og andre forhold som gjelder fuglelivet kan vindmølledrift tilpasses, de kan settes ut av drift. Det finnes også sikkerhetssystemer for vindmøller som skal hindre at miljøet blir utsatt for miljøpåvirkninger.
Det hevdes fra noen hold at Norge har vannkraft nok og at vi derfor ikke trenger vindkraft. Her lener jeg meg på fagmiljøer som uttaler at dersom ytterligere vannkraft skal utbygges er det de verneverdige vassdragene som må bygges ut, det mener jeg er dårlig miljøpolitikk i så fall. Utbygging av vannkraft kommer også gjerne i konflikt med andre interesser som f.eks. sportsfiskere. Solenergi er heller ikke noe å satse på i Finnmark. Sola skinner som oftest på den tida av året når kraftforbruket er minst og selv om vi har lange, lyse sommernetter er det begrenset hvor mye solenergi vi kan få.
Noen påstår at vindmøller vil være til hinder for turisme. Det tillater jeg meg å stille meg tvilende til Jeg har pr. nå ikke funnet tall/dokumentasjon på at nedgang i turisme skyldes vindmøller. Jeg har vært i både Danmark, Nederland – og i Havøysund og kan ikke si at vindmøllene har vært til irritasjon. Jeg synes heller ikke vi kan ta oss den luksus å si nei til vindmøller av kosmetiske hensyn. Fraflyttingsspøkelset har hengt over oss lenge, da må vi snu alle steiner som kan gi oss fremtidig investeringer og bosetting.
Dersom det etableres vindmøller er det en forutsetning at inntekter/verdiskaping tilgodesees Vardø kommune og at det i den grad det er mulig brukes lokal arbeidskraft. Vindmøller må vedlikeholdes, en mulig kompetanse å bygge opp lokalt som gir fremtidige arbeidsplasser.
Jeg tolker innstillinga fra administrasjonen til formannskapet dithen at formannskapet ikke på nåværende tidspunkt skal ta stilling til konsekvensene vindkraft kan/vil ha, til det er saksfremlegget ikke tilstrekkelig. Det som skal tas stilling til er om politikerne er prinsipielt for eller imot vindkraft i Vardø kommune. Jeg håper politikerne er for og så vil konsekvensutredningene vise om det lar seg gjøre. Å si nei er for meg å si nei til å ta det grønne skiftet på alvor. Vi ser det andre steder, at vindkraft fremmer investering i annen type virksomhet så som hydrogenfabrikk i Berlevåg og turistdestinasjonen Arctic View i Måsøy. Å være imøtekommende for nyinvestering i Vardø kan bidra til nyinvestering i andre næringer. Det grønne skiftet omhandler også en total endring av hvordan vi i fremtiden skal lage produkter.
Av Ina Sverdrup