Putin og hans sammensvorne har gått til full krig mot «lille» Ukraina og kan ikke trekke seg, for da taper de ansikt. Jeg er overbevist om at Ukraina kommer til å vinne denne krigen selv om de er meget skadet, nærmest knust før dette er over.
Jeg har de siste 3 år opplevd tilsvarende i Vardø, men her var det Vardø kommune som overkjørte den «lille» mann i gata. Og ja, jeg er nærmest knust etter at dette er over, både fysisk og psykisk. Jeg har representert meg og mine to søstre, Karin Selvik og Eva Borgersen under denne kampen. Kampen om vår tidligere arvet eiendom er i så dårlig stand at den er til fare for personer som ferdes ved den.
Den 4.2.2019 mottok vi, et forhåndsvarsel om pålegg om sikring av Strandgata 24 og forhåndsvarsel om ileggelse av tvangsmulkt. «Eiendommen er i så dårlig forfatning at den utgjør fare for skade på eller vesentlig ulempe for person, eiendom eller miljø og virker skjemmende i forhold til hovedgaten». De skriver videre at takrennene er vesentlig skadet eller rustet bort slik at smeltevann i overgangen fra vinter til vår overfyller takrennene og det vil lede til akkumulering av store istapper som henger over hovedgaten i byen. I tillegg skriver de at pussmørtelen er begynt å falle bort.
Den 5.8.2019 mottok vi pålegg om sikring og istandsetting, samt varsel om ileggelse av tvangsmulkt dersom tiltakene ikke er fullført innen 6.9.2019 og en dagmulkt ilegges på kr 2000,- fra og med 7.9.2019 frem til eiendommen er sikret og istandsatt. Den 8.8.2019 kom revidert brev, denne gangen var det ilagt en engangsmulkt på kr 5000,- samt en løpende dagmulkt på kr 250,-
Den 22.8.2019 sendte jeg inne en klage til Vardø kommune hvor jeg ikke kunne akseptere tvangsmulkten ettersom jeg var uenig i begrunnelsene. Jeg fikk også to sivilingeniører til å befare eiendommen og de kunne ikke på noen måte si seg enige i påstandene om at bygget var til fare for omgivelsene. Begge disse var mine sønner og jeg var klar over at de ville bli inhabile i en eventuell sak, men var i den tro at saksbehandler ved Vardø kommune ville lytte til personer med kompetanse.
Ifølge enhetsleder i Utvalg for teknisk, næring og plan (TNP) vurderte plan- og byggesaksmyndigheten i Vardø kommune det til at enheten har den kompetansen som skal til for å vurdere hvorvidt det er grunnlag for pålegg om sikring og istandsetting og mener det ikke trengs uavhengige rådgivere for å vurdere dette.
Jeg var derimot enig i at bygget trengte en skjønnsmessig oppgradering, noe vi hadde starte på. Da boenheten som ligger i andre etasje gir leieinntekt, valgte vi å starte med den. Her skiftet vi vinduer og utvendige dører, vi kjøpte inn maling for å få malt bygget utvendig. På grunn av at dette prosjektet ville medføre store kostnader la vi frem en plan på å få bygget tilbake til opprinnelig stand med en tidsramme på 5 år. Vi ba samtidig Vardø kommune oppheve varslet om ileggelse av tvangsmulkt, slik at vi kunne bruke pengene på å få satt bygget i stand og ikke på tvangsmulkt eller advokathjelp.
I et brev la vi ved la vi også ved en fremdriftsplan for istandsetting av eiendommen. Pr dags dato har vi ikke mottatt tilbakemelding på dette, hverken skriftlig eller muntlig og av den grunn har vi i god tro tatt dette som aksept for vår fremdriftsplan.
Jeg fikk overslag på nye takrenner og nedløpsrør, og kontaktet Finnmark Entreprenør, men de kunne ikke gi meg tilbakemelding på når de eventuelt kunne ta oppdraget på grunn av stor arbeidsmengde. Jeg kontaktet også en som ville påta seg å male eiendommen, men han kunne ikke si når. Dette kjente et av medlemmene i utvalget for TNPK, noe han fremsatte i et møte i utvalget.
Overraskelsen var stor da vi den 20.5.2021, nesten 2 år etter at jeg hadde sendt klage med forslag til istandsettelse av bygningen, fikk nytt brev fra Vardø kommune om ileggelse av tvangsmulkt, dersom pålegget ikke var gjennomført innen 2 uker. Utvalg for Teknisk, Næring, Plan og Kultur fattet vedtak om engangsmulkt på kr 2000,- og løpende dagmulkt på kr 250,- fra 1. juni 2021. Vedtaket ble fattet med 6 mot 1 stemme.
2.6.2021 bestred jeg gyldigheten av vedtaket av følgende grunner:
Av saksprotokollen fremgår det at et av medlemmene i utvalget er svoger til en av partene i denne sak. Han anses dermed å være inhabil og kan ha vært med på å påvirke resultatet av vedtaket.
22.6.2021 ble vedtaket om tvangsmulkt opphevet grunnet inhabilitet hos en et av utvalgets medlemmer, samtidig ble det fattet et nytt vedtak, denne gang engangsmulkt på kr 2000,- og løpende dagmulkt på kr 100,-.
Nå kontaktet jeg advokat for faglig hjelp til saksgangen. De sendte en klage på at vedtaket var ugyldig grunnet saksbehandling som ikke har fulgt reglene for god forvaltningsskikk og krav om god saksbehandling.
Den 13.10.2021 ble klagen behandlet i utvalg for teknisk, næring, plan og kultur. På anmodning fra min advokat ba jeg om å få være tilstede på dette møte. Et av medlemmene kom for sent til møtet, uten sakspapirer og virket på meg som dårlig forberedt. Under avstemmingen rakte et av medlemmene opp hånden og sa jeg vet ikke, men stemmer for at klagen ikke tas til følge, noe som ble vedtatt med 3 mot 1 stemme. I all rettspraksis heter det at tvilen skal komme tiltalte til gode. Dette ser ikke ut til å gjelde i Vardø kommune.
Saken ble nå videresendt fra saksbehandler til Vardø formannskap, noe som nok en gang var feil saksbehandling. Den skulle ha vært sendt Statsforvalteren i Troms og Finnmark, noe min advokat gjorde den 17.11.2021. Jeg kontaktet også ingeniør som gikk igjennom bygget og tilbakemeldingen fra han var at det ikke var i så dårlig stand at det var til fare. Videre opplyste han at for at det skal danne seg istapper fra tak må det være et varmetap som forårsaker dette. Vårt bygg har et kaldt loft og dermed ingen varme som kan forårsake isdannelse.
19.1.2022 kom svaret fra Statsforvalteren i Troms og Finnmark. Vardø kommunes vedtak om ileggelse av tvangsmulkt etter plan- og bygningsloven § 32-5 oppheves.
Vi har pr. 5.4.2022, 2,5 måneder etter vedtaket fra Statsforvalteren, ikke mottatt tilbakebetaling for saksomkostninger fra Vardø kommune, slik forvaltningsloven sier.
Sitat fra enhetsleder i TNPK i Vardø kommune om vårt bygg i Strandgata 24: «Bygningen er en av mange bygninger langs Strandgata som må holdes i stand på grunn av deres beliggenhet i hovedgaten og bygningens synlighet. Det er viktig at byens hovedgate er fornyet og at den settes i stand for samfunnets velferd».
Vi solgte bygget 1. desember 2021 og gjorde kjøper oppmerksom på at vi hadde da et vedtak på dagsmulkt. På grunn av dette måtte vi redusere salgsprisen med kr 50.000 mot at kjøper ville dekke dagmulkten dersom vedtaket ikke ble opphevet.
Vi fremmet kravet over for Vardø kommune etter at vedtaket var opphevet av Statsforvalteren, men det ble totalt avvist. Vår advokat mente at saksomkostningene ville etter all sannsynlighet bli mye større, så de anbefalte oss ikke å følge saken. Det går helt klart frem i møte jeg hadde med kjøper av eiendommen, samt salgsmeldingen at salgsprisen ble redusert på grunn av dette ugyldige vedtaket fra Vardø kommune.
Jeg har gjennom disse 3 årene fått oppfatningen av at det både er inkompetanse og arroganse hos enkelte i kommunen, noe som er farlig for demokratiet og som gjør at riktige avgjørelser ikke blir tatt.
Mitt mål med denne offentliggjørelsen av saken er ikke å henge ut enkelt personer, men håpe på at noen kan ta lærdom av dette. Det er et stort ansvar å takke ja til å være med i offentlige utvalg, komiteer m.m. I dette tilfellet ble vi påført vesentlige kostnader uberettiget og Vardø kommune påført kostnader på grunn av slett saksbehandling.
Jeg er enig i at Vardø bør se fin ut og at huseiere og kommunen er med på å sørge for dette. Vedlikehold av bygninger, innbyggerne steller i og rundt husene sine, asfaltering av gater, m.m. slik at vi som bor her kan være stolte av byen vår og tilreisende ønsker å komme tilbake.
Av Thorleif Isaksen