Et velfungerende næringsliv, og flere trygge og attraktive jobber er avgjørende for at vi får den given i nordområde som regjeringen etterlyser. Uten det som grunnlag, vil fraflytningen bare øke i omfang. Store deler av Øst-Finnmark vil i praksis ligge brakk om man ikke gjør noe, og det snart. Utfordringene knyttet til konsekvensene av krigen i Ukraina, har ytterligere forsterket behovet for en snarlig og aktiv næringspolitikk i Øst-Finnmark
Det har ikke manglet på lovnader i nordområdepolitikken fra de siste tiårs regjeringer. I Soria Moria-erklæringen fra 2013 stod det at «Regjeringen ser Nordområdene som Norges viktigste strategiske satsingsområde i årene som kommer», og i Granavolden-plattformen lovet man i 2017 at «Regjeringen vil føre en offensiv nordområdepolitikk som skal bygge opp under næringsutvikling og grunnlaget for aktivitet og bosetting i nord». I den foreløpig siste regjeringserklæringen, Hurdalsplattformen, slår regjeringen Støre fast at «Nordområdene er Norges viktigste strategiske satsingsområde». Man kan trygt fastslå at økt jobb- og verdiskaping, og økt bo attraktivitet, har vært sentrale mål i forskjellige regjeringers nordområdepolitikk de siste tiårene.
Det står med andre ord ikke på ambisjonsnivået.
Likevel er det forsvinnende lite som skjer. Mange gode krefter i privat næringsliv står klare til å etablere seg i Vardø, og dette er bedrifter som ønsker å skape verdier basert på de naturgitte fortrinnene som Øst-Finnmark har. Men manglende vilje fra nasjonale politiske myndigheter til å følge opp de fine formuleringene fra regjeringserklæringen og legge til rette for næringslivet gjennom nødvendig opprusting av infrastruktur, gjør at de gode initiativene fra næringslivet er umulig å få realisert.
I Vardø haster det å få på plass ny aktivitet. Befolkningsveksten i kommunen er negativ og har vært det lenge. En analyse gjennomført av Menon peker på dystre utviklingstrekk: Ifølge prognosene vil folketallet i kommunene i Øst-Finnmark falle fra omtrent 12.000 til kun 1.300 om 80 år. Paradokset er at Vardø er et av stedene i Øst-Finnmark med høyest potensial for rask utvikling. Vardø ligger svært sentralt plassert i forhold til flere områder av stor betydning. Fisken trekker nordover, og skal fiskeflåten ha mulighet å innfri krav til å redusere klimautslippene og levere fisken så fersk som mulig, må de levere fangsten så nært fiskefeltet som mulig. Svartnes havn er porten til Barentshavet. Det samme gjelder selfangst som også foregår nord og øst i Barentshavet. Korteste veien til ei havn er til Vardø. Også for kystflåten stilles det krav til bærekraftig fiske og noen har allerede investert i el-sjarker. Da er det en stor fordel at man slipper å gå langt til havs og langt fra fiskefeltene for å levere. Svartnes havn vil være ei perfekt havn for fiskere med elektriske sjarker. På toppen av dette er den urolige sikkerhetspolitiske situasjonen i seg selv god nok begrunnelse for hvorfor det er viktig å opprettholde, og helst øke folketallet, i Øst-Finnmark.
Samtidig står både næringslivet i byen klar, og investorer utenbys fra er beredt til å ta i bruk og bidra til ny infrastruktur som vil skape verdier. Sammen har disse initiativtakerne gjort en analyse av potensialet for utvikling i Vardø, gitt at politiske myndigheter lokalt og nasjonalt bidrar. Ved å utvide kai kapasiteten og mudre deler av havna på Svartnes, kan man i løpet av svært kort tid se en formidabel utvikling. I dag er det sysselsatt litt i underkant av hundre mennesker rundt Svartnes havn. En utbedring av havna vil kunne gi over 350 ansatte, fordelt på om lag 20 bedrifter.
Dette vil betyr mye for en liten by som Vardø. Byen har i dag snaue 2.000 fastboende, et antall som er nedadgående. Vardø trenger, og fortjener, både arbeidsplasser til dagens vardøværinger, men også være attraktiv for tilflyttere. En investering i havneanlegget på Svartnes, vil dermed øke byens innbyggertall betraktelig allerede fra anleggsfasen, og det før man legger inn de indirekte ringvirkningene fra et slik prosjekt. En utvikling av fiskeindustrien i Svartnes havn vil også være viktig for den nasjonale sjømatlinjen ved Vardø videregående skole.
Nå må vi som vil at det skal være en fremtid for Øst-Finnmark, sammen skape verdier for både lokalsamfunnene, fylket og landet. Sammen kan vi oppfylle visjonene og målene som flinke folk og politikere har satt for landsdelen gjennom mange år. Men skal man nå de målene må man også tørre å satse og investere. I Vardø er næringslivet klar til å ta ansvar, nå mangler det bare at myndighetene følger opp.
Av
Veidr AS
Karl Magnus Pettersen
Knive Laks AS
Knut Langeteig
Arctic Catch AS
Evaldas Zulys