Fylkesrådet foreslår kutt i linjer. Uten utredning og med korte frister foreslås kutt som beskrives som «slakt» av skoletilbudet. Det framkommer som hastverk, nedbemanning bak lukkede dører og vil føre til store konsekvenser elever, ansatte, næringsliv og kommunene på sikt. 20–30 arbeidsledige lærere blir ikke boende i Finnmark, de tar familiene med og flytter.
Man må forstå at om man legger ned et tilbud i for eksempel i Vardø, så er det ikke sånn at man da fyller opp samme tilbudet en annen plass i fylket. Konsekvensen blir at færre får førstevalget sitt. Det vet vi fører til lavere gjennomføringsgrad, da ungdommer blir tvunget til å starte et utdanningsløp man kanskje ikke har interesse for, eventuelt droppe videre skolegang. Mange har ikke mulighet til å flytte hjemmefra for å ta utdanning, det rammer de med dårligst økonomi mest. Ungdom i Finnmark får faktisk ikke samme mulighet til utdanning som resten av landet.
Vardø Arbeiderparti mener Finnmark fylke bør være en opptaksregion for de seks videregående skolene i Finnmark.
Vardø Arbeiderparti peker på at de styrende partier i Troms og Finnmark Fylkeskommune gikk til valg på å beholde dagens skolestruktur i Finnmark, med åtte videregående skoler. Velgergarantien bør være avgjørende for at Vardø videregående skole skal bestå.
Vardø Arbeiderparti peker på at studiespesialisering VG2 og VG3 er så sentrale fag i tilbudet fra Vardø videregående skole at uttrekking i realiteten vil medføre at Vardø videregående skole legges ned som fullverdig tilbud til elevene.
Vardø Arbeiderparti viser dessuten til at studiespesialisering VG2 og VG3 i realiteten er så tett koordinert med de statlige ressursene som finansierer den nasjonale sjømatlinjen ved skolen, at tilbudet til elevene i Vardø er rimeligere å drifte enn uten slik samkjøring.
VG1 Restaurant og Matfag og VG2 matproduksjon er sammen med Sjømatlinja avgjørende for rekrutering og også skolens mulighet til å være arbeidsplass for lærlinger (skolen har i dag 4 lærlinger i Sjømatproduksjon og Sjømathandlerfaget).
En konsekvens av å ta bort de omtalte fagtilbudet ved Vardø videregående skole er at robustheten av den nasjonale sjømatlinjen svekkes vesentlig. Det er potensial for større elevproduksjon ved den nasjonale sjømatlinjen ved Vardø videregående skole, som ventelig blir vanskeligere å realisere om bredden i skolens fagtilbud svekkes ytterligere slik som foreslått.
Fagtilbudet VG2-studiespesialisering og VG3-studiespesialisering er så viktig for det totale elevtilbudet ved Vardø videregående skole. Vardø Arbeiderparti vil oppfordre Vardø kommune om å overta driften av tilbudet om fylkeskommunen skulle ta det bort.
Av Torbjørn Leistad
Leder Vardø Arbeiderparti