Ordfører Ørjan Jensens ukentlige oppdatering på hva som skjer og gjøres i kommunen. Denne er fra 11. juni.
Ukesoppdatering fra ordførerkontoret – Drømmestipend, mange møter, og til slutt noen tanker om industriutvikling i Vardø og Kiberg fremover.
Saker fra den siste uken:
Drømmestipendet Veronika Karlsen. Jeg deltok på fantastisk flott utdeling av Drømmestipend til Veronika Karlsen. Nydelig sang av Veronika fikk vi også, en stor, stor opplevelse. Det er Norsk Tipping og Norges Kulturskoleråd som deler ut Drømmestipendet. Stipendet deles ut til unge, talentfulle utøvere som har en drøm om å utvikle sine talenter. Å motta drømmestipend er en stor anerkjennelse til unge utøvere. Vardø og Kiberg er små samfunn, og vi blir utrolig stolte av de som lykkes, og som utmerker seg. Veronika viser at det er mulig etter hardt arbeid å bli ekstremt flink, selv om man kommer fra en liten plass som Vardø. Slike bekreftelser er viktig for samfunnet vårt. Det var derfor veldig hyggelig, og en stor ære, å få lov til å være med på å dele ut Drømmestipendet til en av Vardøs aller fremste kulturutøvere. Hjertelig til lykke med Drømmestipendet, Veronika. Det er veldig fortjent.
ASVO – ny butikk. Jeg deltok på en flott åpning av den nye butikken, og de nyoppussede lokalene til ASVO Vardø AS. Lokalene gir mange nye muligheter for gode tjenester for ansatte, brukere og kunder. Jeg gratulerer ansatte, brukere, styret og ledelsen med et fantastisk flott prosjekt, og lykke til videre.
Komafest. Jeg har hatt møte med Komafest. Komafest arbeider med å få «bibliotek-bussen» som ble bygget og står i Russland til Norge, med permanent plassering i Vardø. Håper dette kan løse seg. Interessant og spennende tilskudd til samfunns-, reiselivs- og historieinteresserte.
Landskapshotell og planer rundt dette. Jeg har deltatt i møter med interessent for å få til landskapshotell i Vardø, samt ulike planer og prosjekter rundt dette.
Votteskarhyttas Venneforening. Jeg har hatt møte med Venneforeningen om vedlikeholdsarbeidet Formannskapet ga tilskudd til. Foreningen går i gang snarest med arbeidene.
LOS-jubileum. Jeg deltok på et fantastisk flott 300-års jubileumsmarkering for LOS-tjenesten forrige lørdag.
Norges Nasjonalparkkommuner. Jeg deltok på årskonferanse og årsmøte i Norges Nasjonalparkkommuner.
Førsteklassingene. Jeg har vært på besøk hos de som skal begynne i første klasse til høsten. Et spørre- og fortellelystent gjeng og fantastiske unger. Velkommen til Vardø Skole til høsten.
Flytefesten. Jeg deltok i flott arrangement, «Flytefesten», hvor blant annet Redningsskøyta brukte hov til å fiske opp medlemmer av svømmeklubben av vannet. Flott tiltak.
Vardøbruket. Vi har hatt møte på Vardøbruket, og omvisning. Full Rock’n’Roll for tiden på bruket med mye folk i arbeid. Vi drøftet status og fremtidsplaner for aktiviteten i Vardø.
Formannskapsmøte. Vi har hatt Formannskapsmøte hvor blant annet regnskapet for 2020 ble godkjent og sendt videre til Bystyret.
Generalforsamling Varanger Kraft. Jeg har deltatt på generalforsamling i Varanger Kraft.
Molnes. Aktuell interessent for Molnes-anlegget har trukket seg i siste liten. Interessenten arbeider nå videre med eventuell etablering på Svartnes. Videre skjebne for anlegget er dermed usikkert.
Ytre molo, og industriutvikling fremover:
Samferdselskomiteen på Stortinget har avgitt innstilling om ny NTP. Denne vedtas i Stortinget om en uke. I komiteen fikk vi gjennomslag for en styrket prioritering av ytre molo i Vardø. Dette betyr at moloen kommer, og vårt arbeid videre vil dreie seg om å jobbe mot politiske partier og Regjeringen, for raskest mulig å komme inn på Statsbudsjettet, og komme i gang med moloarbeidene.
Historisk beslutning. Ytre molo til Vardø er en beslutning med historisk sus. Allerede før 2. verdenskrig visste man at havna i Vardø var for urolig og for utsatt for nordlige vindretninger, og ikke tilfredsstilte de nye båtenes krav. Allerede på slutten av 1940-tallet gikk derfor Båtsfjord forbi Vardø i levert kvantum fisk. Urolig havn var utgangspunktet for at man etter krigen drøftet og vedtok i folkeavstemming å flytte byen til fastlandet.
Nærmere 100 år etter at kravet om roligere havneforhold ble reist første gang, er nå beslutningen om å skape en roligere havn i Vardø fattet. (Det store spørsmålet for historikerne må være å finne ut hvorfor ikke molovedtaket har kommet tidligere).
På grunn av urolig havn, så har det de siste 20 årene blitt stadig mer vanskelig å få litt større fartøy til å levere i Vardøhavna jevnt over året.
En ny ytre molo vil skape en roligere havn, og betydelig bedre forhold for fiskerne. Det kommer til å bli lettere å være fisker i Vardø, lettere for fremmedflåten, mer tilgang til fisk for foredlingsindustrien, flere arbeidsplasser, økt aktivitet i Kaigt. og Strandgt., lettere å ta vare på kaier, bygg og anlegg, og et penere sentrum og sentrumsgater. Ytre molo gir også muligheter for ny havneutvikling, skipsfart og levendelagring av fisk. Og muligheter for reiselivsnæringen med rolig havn og i tillegg et av de mest spektakulære utsiktspunktene i Norge, et landemerke midt i Barentshavet. Tre kinderegg.
Ytre molo styrker betraktelig den satsingen vi er inne i i Vardø kommune. Vi satser på infrastruktur for fiskeflåten og foredlingsindustrien og tilrettelegger for nyetableringer og økt aktivitet. Vi satser på sikkerhet og har fått redningsskøyta tilbake. Vi har bygget industriområde med kai i Kiberg, som skal gjøres helt ferdig snarlig. Proden-tomta klargjøres for nyetableringer, og vi arbeider med ytterligere industriarealprosjekter i Vardøhavna. I Svartnes-havna må farleden utdypes og industriareal for nyetableringer ferdigstilles. Vi har bygget indre molo, og denne uken startet vi mudring av indre havn i Vardø. Når mudringen er ferdig, vil vi legge ut nye flytebrygger.
Jeg er optimistisk for industriutviklingen i Vardø og Kiberg på sikt. Klimaendringer gjør at fisken svømmer nordover og østover, til oss. Hval og fugl følger etter. Fiskeripolitikken vil måtte endres til mer fangst med kystfartøy, og i fremtiden må vi ta vare på og bearbeide hele fisken. Nordøstpassasjen åpner opp, og vi ser økende skipstrafikk. Nordområdene øker i interesse og Norge må øke sin tilstedeværelse i nord. I tillegg faller oljeinntektene, og vi må ha ny verdiskaping. Den kommer til å skje på kysten. Kommunen har store ledige arealer, på land og til sjøs. Alt dette taler til vår fordel. Vi ligger midt i smørøyet.
Vi beveger oss nå i riktig retning. Fremover må vi fortsette satsingen på sjø og havn, og fortsette og prioritere dette området. Det er et langsiktig arbeid å skape økt aktivitet. Det vil ta tid. Det vil bli oppturer og nedturer, vi kommer til å ha flaks og uflaks. Men vi må bare få opp hodet og se framover.
Det har vært mange flotte dager i Vardø og Kiberg, med fine temperaturer og lite vind i det siste. Og det skal visstnok fortsette noen dager til. Nyt finværet og ha en riktig fin helg og husk Bolystuken neste uke.