Hva er vi uten våre barn og unge?
Hva er vår framtid her i kommunen uten en ungdom med troen på en framtid her?
Ungdommen er vår framtid og de som skal bære vårt samfunn videre.
Vi er de som låner vårt samfunn av de som kommer etter, vi låner vårt samfunn hos ungdommen vår.
I bystyret torsdag 10. desember løftet Arbeiderpartiet fram et forslag, et godt forslag, for å ivareta ungdommen vår. Arbeiderpartiet foreslo at vi umiddelbart skulle bevilge 500.000 til tiltak for å styrke tiltak for vår ungdom, men de hadde ingen plan på hva disse pengene skulle brukes til, ikke på stående fot i hvert fall, men de hadde identifisert at deler av vår ungdom sliter på vis vi ikke ønsker at våre barn og unge skal slite.
Det ble fra talerstolen fortalt om et økt rusproblem blant våre unge, om en utagerende atferd. Dette er noe vi kan se i hele Øst-Finnmark, en økt bruk av rusmidler, narkotika og alkohol hos vår ungdom, helt nede i 12-13 års alderen… VÅRE BARN! VÅR UNGDOM! VÅR FRAMTID!
Noe er galt, alvorlig galt.
Vi skylder våre barn å ta tak i dette. Rette på dette! Gjøre den urett de står i rett igjen.
Det var det stor enighet om! Alle representantene i bystyret var enige om det!
Alle støttet helhjertet opp om tanken på at vi må ta tak i dette.
MDG, SV, Sp og Høyre støttet Ap i at vi må ta tak i dette! Tiltak må iverksettes så rask som mulig, så målrettet som mulig og med det omfanget som er nødvendig!
Hvordan var spørsmålet vi alle stilte oss, Ap, MDG, Sv, Sp og Høyre… Hvordan går vi fram? Hvordan når vi fram?
Det var enighet om at vi ikke vet. Vi vet at vi må ha foreldrene på banen, vi må ha politikerne på banen, vi må ha ungdommen selv på banen og vi må sette av de ressursene som er nødvendig.
Dette MÅ og SKAL prioriteres av politikerne våre og administrasjonen i kommunen! Det var bystyret og rådmann enige om!
Men for å sette av 500.000 ett sted, uansett hvor viktig det er, så må det tas fra noe.
MDG, Sv, Sp og Høyre foreslo at vi skal bruke tiden fram til neste bystyremøte med å kartlegge situasjonen for våre unge på et skikkelig vis fram til neste bystyremøte i februar, som også er bestemt å skulle brukes til budsjettjusteringer. Tiden fram til da skal brukes til å snakke med Komiteen for Grunnskole og Barnehage, med lærere, med unge, med politi og foreldre.
Hvilke tiltak vil vi kunne nå fram med? Å sette av penger uten å vite til hva, om de blir brukt riktig på en slik måte at de har i hvert fall en mulighet til å treffe ift hensikt og ikke bare kastes bort på noe som ikke treffer og dermed vanskeliggjør finansiering av tiltak som faktisk vil treffe.
Derfor må vi vite, gjennom dialog og kartlegging, hva vi trenger av ressurser for å nå fram med de tiltakene som vi iverksetter.
Men MDG, Sv, Sp og Høyre var alle enige i at det kan være behov for strakstiltak og at det må finnes midler til det. Der foreslo MDG, Sv, Sp og Høyre at TNPK (Komiteen for Teknisk, Næring, Plan og Kultur) omdisponerer innenfor sitt budsjett der de ser at det er umiddelbare behov som må løses slik at man kan finansiere evt strakstiltak fram til man har kartlagt behovene for tiltak og ressurser og kan gjøre justeringer i budsjettet i februar.
På det viset får man iverksatt evt strakstiltak og man kan få på plass den nødvendige kartleggingen og finansieringen for å ivareta våre unge som sliter på en slik måte at de ikke faller utenfor.
Vi skylder våre barn og unge å gjøre det riktig og at vi som samfunn står samlet bak dem.
Frank Cato Lahti (Mdg)