Den 9. oktober frem Prop 11L (2020-2021) Endringer i domstolloven (Domstolstruktur). Regjeringen har, til tross for mostand og advarsler fra kommuner, advokater, de ansatte i tingrettene, jordskifterettene, politijuristene, kriminalomsorgen, næringslivet og regionråd valgt å opprettholde sitt forslag om å legge ned om lag to tredjedeler av dagens tingretter, også tingrettene i Vadsø og Hammerfest. Dette blir gjort ved å utvide dagens rettskretser og gjøre om dagens selvstendige domstoler til avdelingskontor – eller det departementet kaller «rettssteder».
Senterpartiets saksordfører i justiskomiteen, Jenny Klinge, hadde foreslått høring i Stortinget før jul med behandling av saken i februar. Høyre, FrP og Venstre som utgjør mindretallet i justiskomiteen klaget tidsplanen inn for Presidentskapet som ga dem medhold i at stortingshøring skal holdes allerede 4. november og saken avgjøres innen utgangen av november. Dette ligger altså an til å bli FrPs og regjeringens julegave til Finnmark. Senterpartiet vil klage på denne uforsvarlige hurtigbehandlingen av en sak som angår så mange over hele ladet.
For tingrettene i Vadsø og Hammerfest betyr forslaget at disse blir lagt ned som selvstendige domstoler. Mens det i det opprinnelige høringsbrevetfra regjeringen var lagt opp til at det skulle være en minimumsbemanning på en embetsdommer ved hvert rettssted, har departementet nå gått bort fra dette som i praksis innebærer at tingrettene i Vadsø og Hammerfest kan tømmes for ansatte som enten må flytte arbeidssted til Alta eller blir tvunget til å finne en annen jobb.
Hvis dette forslaget blir vedtatt skal det skal være opp til domstolsleder i den nye domstolen å avgjøre om det skal være tilgjengelig administrativt ansatte og dommere ved avdelingskontorene i Hammerfest og Vadsø og når slikt personell skal være tilgjengelig. Sakene vil altså sendes til Alta. Dermed er det opp til domstolsleder der å fordele sakene, altså om en sak skal behandles innenfor dagens rettskretser. Dette er en blåkopi av nærpolitireformen hvor det ble lovet styrking av lokalt politi, men fem år senere er det ingen som har sett denne styrkingen.
Det er fortsatt Domstoladministrasjonen som skal avgjøre om avdelingskontorene skal opprettholdes og det går også fram at «Om og i hvilket tempo endringer i rettsstedene bør skje, vil blant annet bero på leieavtaler, bygningsstandard, ansettelsesforhold og sakstilfang.» Erfaringer med regjeringens og FrPs utallige reformer de siste årene er det vanskelig å se at tingretter som blir gjort om til rettssted som Vadsø og Hammerfest på sikt vil bli opprettholdt.
Det er umulig å sehvordan befolkningen, næringsliv, politiet og kommunene i Finnmark i fremtiden med dette forslaget vil bli sikret domstoltjenester som i dag. Forslaget bidrar heller ikke til å sikre juridiske kompetansearbeidsplasser i Vadsø og Hammerfest, fordi man ikke lenger går inn for en minimumsbemanning ved hvert rettssted. Vi risikerer at det juridiske miljøet på sikt reduseres. Erfaringsmessig vil advokatfirma, politiet og andre brukere av domstolene flytte sine ansatte dit det er en tingrett. Denne utviklingen har vi sett i Hammerfest allerede.
Senterpartiet mener det er viktig at folk, politikere og næringsliv i Finnmark er kjent med at framtiden til tingrettene i Øst-Finnmark og Hammerfest vil avgjøres på Stortinget innen utgangen av november. Årsaken til at dette nå er fremskyndet er trolig at FrP har endra standpunkt og ikke lenger vil holde avtalen de gjorde med Sp, Ap og SV i mai i år.
Regjeringen og FrP har som vanlig når de gjennomfører reformer ingen anelse av de økonomiske og faglige konsekvensene denne reformen vil få. Endringer i domstolene er et grunnleggende samfunnsspørsmål som påvirker både de ansatte i tingretten, men også en rekke aktører som politiet, kriminalomsorgen, kommunene, næringsliv og folk over hele landet.
Geir A. Iversen
Senterpartiet