Som alle vet har Vardø Videregående skole vært under press i mange år. Vi er svært glade for å ha vært med på å bidra til at skolen fikk på plass sjømatlinjen etter flere års arbeid. Men vi kan ikke stanse her, vi må nå trygge skolens fremtid som institusjon og sjømatfaglig tyngdepunkt i Norge.
På samme måte som Statens Fagskole for Fiskeindustri en gang var det.
Troms og Finnmark fylkeskommunes budsjetter gjør at det er nødvendig å både sikre elevgrunnlaget og det økonomiske fundament på en god måte for årene som kommer. Vi må trygge skolen som en sentral institusjon både i Vardø kommune og som faglig institusjon for matfagene våre. For å få dette til må det jobbes innovativt og fremtidsrettet på nye områder.
Dessverre er det ikke sikkert det er nok å satse på at det vi har fått til nå er tilstrekkelig.
Vi må ta i bruk våre naturgitte fortrinn også innen utdanning. Sjømatlinjen er det beste utgangspunkt for utvikling og fornying av skolens grunnlag, til syvende og sist også eksistens.
Vardø Arbeiderparti mener vi må ha på plass utvikling av kompetanse i utdannelsessystemet, utprøving av ny teknologi og infrastruktur. Dette må vi få på plass for at næringsvirksomheten for all fremtid skal være bærekraftig for klima og miljø. Her kan Vardø Videregående skole spille en viktig rolle både for et bærekraftig næringsliv innen sjømat, og for utvikling av nye innovative arbeidsplasser i Vardø.
Faktum er at vi sitter på verdens beste havområder, vi har unik tilgang til marine ressurser, og vi har et enormt potensial for verdiskapning. Vardø, Varanger og Barentshavet, kunne blitt arenaer for å demonstrere nye bærekraftige teknologier for både energi- og matproduksjon.
Skal vi ta lederskap i utvikling av Barentshavet så må vi bygge opp kompetanse lokalt. Det handler om å sikre ringvirkninger i lokalsamfunnet.
Varanger er blitt et «betent» område, og bakgrunnen er nok fordi verdenshavene trues av forurensning og et klima i endring. Å berge havet handler om å berge fremtiden for menneskene på jorden. Men er det ikke på tide vi finner ut fakta om vårt eget hav og dens bærekraft. Det er først når vi vet fakta at vi kan unytte og verne om ressursene og områdene på en bærekraftig, dokumentert og fornuftig måte.
Det må faktabasert kunnskap til for å forstå sammenhengene i havet og ha tydelige politiske initiativ og statlige virkemidler. Norges posisjon i utvikling av havnæringene trenger et nytt og offensivt samarbeid mellom staten og næringslivet. Kystsoneplanleggingen i Varanger er en god start. Men fakta og data må hvordan analyseres og settes i sammenheng med at man ønsker bærekraftig bruk av Varangerfjorden og de ressursene som er her.
Vi mener Varangerfjorden er et ypperlig sted for å sanke informasjon om det kompliserte livet i havet. Den norske del av Golfstrømmen her i nord danner grunnlaget for et mylder av plankton, fisk, sjøfugl og sjøpattedyr. Her finner vi noen av de viktigste gyteområdene for torsk, og vi har verdens beste reker fra Varanger.
I Vardø som et sted midt i matfatet er det fisk som er vårt foretrukne måltid, men havet rommer så mye mer, også produkter som er etterspurt som kvalitetsmat over hele verden. Rogn og krabbe er kjente ressurser, men vi har også tang og tare og annet liv i sjøen som nesten bare venter på å bli utnyttet bedre. Dessuten – for å nå FNs bærekraftmål og mette fremtidige generasjoner i verden må det produseres mye mer sjømat, som vi har rikelig tilgang på her i Varanger.
Vår påstand er også at Varanger er spesielt egnet for forskning med tanke på at vi er i arktisk klimasone, og at store deler av hav ressursene for verdens befolkning fremtiden ligger i våre hender akkurat her.
Vardø Arbeiderparti mener det er et unikt grunnlag for å utvikle nye tiltak innen sjømat og aquakultur med samarbeidsprosjekter innen forskning og høyere utdanning.
Vardø Arbeiderparti går innfor at det etableres en akvakulturlinje med utdanningskonsesjon for ulike typer oppdrett, og tilhørende forskningskonsesjoner i Varangerfjorden i regi av Vardø Videregående skole. Vi ber skolen om å starte et slikt arbeid og vil støtte dette.
Partiet kan også se for seg et kompetansesenter i Varanger som vil gi utviklingsmiljøene en unik forståelse av havmiljø både med behov og utfordringer. Deretter i fellesskap mellom brukere, forskere og industrien, forvalte havområdene generelt og Varangerfjorden spesielt, på best mulig måte i fremtiden. Vi mener derfor at det bør etableres et slikt kompetansesenter for nordområdene her i samarbeid med den videregående skolen i Vardø.
Løsninger for en innovativ og bærekraftig utnyttelse av Varangerfjorden vil fortsatt være drivende for all nasjonal teknologi- og materiellutvikling. Vardø Videregående skole må være fremtidsrettet for å samle og formidle kunnskap basert på fakta.
Nicklas Kofoed Malin
Leder Vardø Arbeiderparti