- Befolkningen er Vardøs fremste ressurs
Bakgrunn:
Innbyggerne i Vardø og Kiberg er vår fremste ressurs. Vi vil med innbyggerpolitikken styrke Vardø som kommune.
Dagens innbyggere må tas vare på slik at de forblir i Vardø og Kiberg. Vi har ingen å miste.
Det er en global trend at befolkningen flytter fra mindre steder til større byer. For Vardøs region underbygges dette i OECD-rapporten: «Northern Sparsely Populated Areas» fra 2017. Tendensen er at befolkningen i samfunn som Vardø og Kiberg eldes, samtidig som unge mennesker bosetter seg i større sentra sør i landet.
Politikken til dagens regjering med Høyre, Kristelig folkeparti og Venstre, er at kommunene skal klare seg selv når det gjelder å styrke befolkningen, samt å utvikle nye arbeidsplasser i distriktene. Med bakgrunn i den vide demografiske- og avfolkingstendenser i rurale strøk er det liten grunn til å vente seg at et regjeringsskifte etter valget i 2021 vil medføre særtiltak for å styrke Vardø. Bakgrunnen er at utfordringene i Vardø er tilsvarende i f.eks. Berlevåg, Gamvik, Karasjok, Gol, og de fleste sammenlignbare steder. Det betyr at Vardø i fremtiden ikke kan vente seg særtiltak utenfra for å snu dagens nedadgående tendens mht demografiske utfordringer og for å opprettholde bosettingen.
Vi tar konsekvenser av dette gjennom utvikling av en innbyggerpolitikk for å styrke befolkningsgrunnlaget i Vardø og Kiberg fremover. Bakgrunnen er at vi mener Vardø og Kiberg har ressurser som med enda bedre strategisk utnyttelse vil gi grunnlag for å snu trendene som er omtalt foran.
Vardøs innbyggerpolitikk må ha Vardø og Kiberg som mål og middel.
Tiltak:
- Øke bevisstgjøringen om utfordringer og muligheter i befolkningen i Vardø og Kiberg
- Være aktivt oppdatert mht befolkningstrender i Vardø og Kiberg
- Jevnlig tilpasse innbyggerpolitikken behovene i Vardø og Kiberg
- Motvirke befolkningsnedgangen gjennom rekruttering
Bakgrunn:
Vardøs innbyggerpolitikk innebærer at alle samfunnsledd bør legge til rette for tilflytting av nye innbyggere. Alle samfunnsledd betyr i denne sammenheng kommunen, frivillige organisasjoner, arbeidsgivere og innbyggere i Vardø og Kiberg. Det bør også samhandles internt mellom disse for å nå målet. Hovedmålet er selvfølgelig at folk som rekrutteres til Vardø blir boende lenge.
Den positive effekten av økt tilflytting vil være stor, selv om personer ikke blir hele livsløpet i Vardø. Korttidstilflyttere gir betydelige økonomiske ringvirkninger for næringslivet, økt skattetilgang til kommunen, styrket arbeidsmarked, og flere hender og hoder som vil bidra til å holde hjulene i gang i Vardø og Kiberg. Interkommunalt samarbeid for å motvirke befolkningsnedgangen vil neppe på kort sikt være hensiktsmessig for Vardø, som for tiden har færre tilbud til nye innbyggere enn f.eks. Vadsø, Kirkenes og Alta. Dette faller sammen med tendenser som er omtalt i punkt 1 foran. Individrettet økonomisk støtte anses heller ikke hensiktsmessig for å rekruttere innbyggere til Vardø. Etableringskostnadene i Vardø er blant de laveste i landet, og statlige økonomiske særordninger som avskriving av studielån og laver skatt er allerede innarbeidet. Det vil dessuten være mer effektiv om midlene for å rekruttere nye innbyggere til Vardø og Kiberg innrettes som anvendelige middel som også blir del av politikken for å beholde innbyggere i Vardø, se nedenfor. Dette vil bidra til bedre fordeling av godene.
Offentlige arbeidsplasser er svært viktige for Vardø. De trekker bl.a. akademikere til Vardø og Kiberg, og bidrar med friske penger inn den lokale økonomien. Det offentlige har ressurser til å drive systematisk rekruttering av innbygger til Vardø.
Tiltak:
- Utvikle boligmasse i Vardø og Kiberg som står tom
- Strategiske prosesser mellom arbeidsgivere i Vardø og Kiberg
- Felles utadrettede informasjonstiltak fra Vardø og Kiberg om lokale fortrinn
- Unngå pendlervirksomhet av arbeidstakere til Vardø
- Engasjere offentlige arbeidsgivere i Vardø
- Politikk for å beholde innbyggere i vardø
- ta vare på dagens innbyggere i vardø
Bakgrunn:
I skrivende stund flytter ca 30 mennesker fra Vardø og Kiberg. Flere av disse er barnefamilier, som både representerer grunnlaget for fremtidig styrke og skatteinngang i Vardø kommune. Denne utviklingen er sterkt beklagelig, fordi Vardø og Kiberg som nevnt ikke har råd til å miste innbyggere.
Tiltak:
- Vise omsorg for hverandre i Vardø og Kiberg
- Legge til rette for hverandre slik at dagens innbyggere blir boende i Vardø og Kiberg
- Kunnskapsoppbygging
Bakgrunn:
Vi har tatt initiativ til innbyggerpolitikken i en tid da usedvanlig mange flyter fra Vardø og Kiberg. Forklaringen på at så mange flytter spriker. Vi trenger mer løpende systematisk informasjon om årsakene til at folk flytter for å bekjempe problemet. Slik kunnskap bør løpende innhentes fra de som flytter. Vi mener NAV er nærmest til å innhente og systematisere slik informasjon til bruk i det strategiske arbeidet fremover. Det skrives rapport for hver sak, som lagres i en database, som anvendes i det fremtidige strategiske arbeidet for å rekruttere og beholde innbyggere i Vardø og Kiberg.
Tiltak:
- NAV innhenter informasjon fra alle som flytter fra Vardø som systematiseres og lagres i database til bruk for kommunal planlegging.
- Satsing på barn og skole
Bakgrunn:
En nøkkel til å beholde innbyggerne i Vardø er å legge til rette for gode oppvekstforhold for barn og unge. Det mange fordeler med å oppdra barn i Vardø i forhold til i en storby. Omgivelsene er oversiktlige og trygge. Husprisene er lave. Det er god barnehagedekning og egenbetalingen er rimelig i forhold til f.eks. Oslo. Det er lett for foreldre å holde oversikt, ol. Utfordringene er likevel større for ungdom fordi tilbudene er færre enn i en storby. Det må derfor satses mer på å gi tilbud til unge i Vardø.
Tiltak:
- Utarbeide handlingsplan for satsing på barn og unge i Vardø, hvor foreldre, barn og unge høres i forkant.
- Fritidstilbud
Bakgrunn:
Fritidstilbud er viktig for å rekruttere og beholde befolkningen i Vardø og Kiberg. Vi har en rekke naturgitte forutsetninger for å utvikle fritidstilbud. Et robust fritidstilbud til befolkningen innebærer at innbyggerne selv løfter og administrerer aktivitetene, gjennom genuin interesse. Aktivitet i regi av frivillige foreninger og ildsjeler må støttes, og dette må gis prioritet fremfor forvaltningsaktivitet som drives av betalte tjenestemenn.
Fritidstilbud må tilpasses alle aldersgrupper i befolkningen. De frivillige kreftene bør oppmuntres, og ikke bli regulert i Vardø. Det erkjennes at et bredt spekter av fritidstilbud er vanskelig å opprettholde ved befolkningsnedgangen lik den Vardø og Kiberg står overfor i dag.
Tiltak:
- Stimulere private til å stille lokaler og utstyr til disposisjon for fritidstilbud til folk i alle aldre.
- Vardø kommune gjør det som er mulig for å senke terskelen for å tilby lokaler og utstyr til disposisjon til fritidsaktiviteter.
- Festivalene og andre forumarrangementer
Bakgrunn:
Arrangementene Pomorfestivalen, Yukigassen, Blues i Vintermørke er årlige høydepunkter for befolkningen i Vardø. Arrangementene bør støttes. Det samme bør de sterkt folkelige aktivitetene under festivalene. I tillegg bør initiativ til forumarrangementer støttes. Dette er faglige arrangementer som arrangeres løpende gjennom året av f.eks Vardø folkeakademi, Vardøhus Museumsforening, Norsk Pomorakademi, osv.
- Næringsutvikling som rekrutteringsfaktor
Bakgrunn:
Vardø og Kiberg er bygget opp rundt privat næringsliv. Det var fisken i havet som motiverte samfunnsetableringene. Det er en sterk kultur for privat næringsliv både i Vardø og Kiberg, knyttet til fiskeri og eierskap til egen fiskebåt. Næringsutøvelsen er med dagens ressurstilgang bærekraftig og solid. En fisker med egen sjark kan gjennom hardt arbeid tjene voksne lønninger, som overgår gjennomsnittet i offentlig sektor. Dette næringslivet er likevel sterkt spesialisert. Innovasjonsgraden i næringslivet i Vardø og Kiberg. Merkelig nok gjelder dette også fiskeriene hvor Vardø og Kiberg i etterkrigsårene var eksponenten for innovasjon i fiskeriene. Inntektene fra fisket har en tendens til å svinge med tilgangen på ressurser.
Reiselivsnæringen er under utvikling i Vardø og Kiberg, og har et stort potensial. Akvakultur er «kystens fremtidige gull», som er møtt med politisk skepsis i Vardø. Ønsket om å tjene gode penger i næringslivet har til alle tider vært en av de fremste rekrutteringsfaktorene til Vardø og Kiberg. Slik vil det også være i fremtiden. De riktig store pengene for fremtidig næringsutvikling ligger som før i hva som kan høstes fra «den blå åker».
I den nære fremtid vil akvakultur ha størst potensial. Teknologien er utviklet og velprøvd gjennom tretti år. Markedsforholdene er gode. Et mindre anlegg for lakseoppdrett omsetter fisk for anslagsvis en halvmilliard kroner per år. Kostnadene utgjør ca to tredjedeler av omsetningen, eller ca trehundre millioner kroner. Dette er penger som gir etterspørsel etter varer og tjenester, og som til viss grad kan utnyttes lokalt. For Vardø og Kiberg vil et slikt anlegg gi sårt tiltrengte økonomiske ringvirkninger, og antakelig opp mot 80 private arbeidsplasser. I tillegg vil en slik aktivitet tiltrekke seg kompetanse som er anvendelig i andre næringer i Vardø.
Tiltak:
- Legge til rette for mer privat næringsliv i Vardø og Kiberg
- Arbeide strategisk for å få til akvakulturetableringer i Vardø og Kiberg
- Støtte det strategiske arbeidet med å utvikle reiselivsnæringen i Vardø og Kiberg
- Legge til rette for mer tradisjonelt fiskeri i Vardø og Kiberg
- Arbeide for mer innovasjon i fiskerinæringen i Vardø og Kiberg
- Kommunikasjonsstrategi
Bakgrunn:
Skal innbyggerpolitikken ha effekt må den kommuniseres til fremtidige innbyggere som i dag bor utenfor Vardø. Den må også internaliseres blant dagens innbyggere i Vardø, og det må oppleves som at «vi tar et tak for Vardø og Kiberg» gjennom å realisere innbyggerpolitikken. Politikken må forankres og folk må ta eierskap til innholdet.
Tiltak:
- Først og fremst forankre innbyggerpolitikken hos befolkningen i Vardø
- Gjennomføre innbyggerpolitikken i kommunale strategier og planer
- Kommunale prosesser overfor arbeidsgivere og arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner, samt større frivillige organisasjoner i Vardø og Kiberg
- Utarbeide felles informasjonsmateriell
Avslutning
Jeg ønsker å initiere en bred debatt om sterkere satsing på innbyggerpolitikk i Vardø. Dette utkastet sendes derfor til Østhavet, som alle i Vardø og Kiberg leser. I tillegg vil jeg sende forslaget til Vardø arbeiderparti for å stimulere til politiske diskusjon i bystyret om innbyggerpolitikken.
Vardø, 13. august 2020
Remi Strand, bystyrerepresentant Vardø arbeiderparti