Vardø fikk gjennomslag for kravet om å sette ytre molo på første plass i Nasjonal transportplan for 2022-2027. Bak resultatet lå et dramatisk politisk spill og det var små marginer som tippet resultatet i vår favør. Representanten Hesjevik fra H (partifelle av varaordføreren) satte ord på dramatikken og var kritisk til samferdselskomiteen innstilling.
Troms og Finnmark parlamentarisk modell
For å skape forståelse for avgjørelsen i fylkestinget kan det være nyttig å kjenne litt til bakgrunn og omstendighetene for politiske vedtak i den nye regionen. Som de fleste har fått med seg ble Finnmark fylkeskommune og Troms fylkeskommune slått sammen etter fjorårets valg. Blant de aller første vedtak som ble gjort var at den nye fylkeskommune skulle styres etter kommunelovens bestemmelser om parlamentarisk styringsmodell. Vedtaket var ikke enstemmig, men flertallet fra Troms avgjorde saken. De hadde erfaring med denne styringsmodellen fra før. Fylkespolitikerne i Finnmark hadde ikke samme erfaring da Finnmark fylkeskommune hadde styrt etter den såkalte formannskapsmodellen.
Våre fylkespolitikere manglet erfaring med styringsformen og det hersket usikkerhet om saksbehandlingsprosessen i denne modellen.
Saksbehandlingsprosessen
I en parlamentarisk styringsmodell er stillingen som rådmann eller administrasjonssjef tatt bort. Fylkesrådet som er utgått av flertallet i fylkestinget, har ledelsen av administrasjonen. De ulike fagområder ledes av en valgt politiker som fremmer saker for politisk behandling. Fylkeskommunens innstilling til Nasjonal transportplan 2022-2027 ble lagt fram for samferdselskomiteen av fylkesråden, samferdselskomiteens vedtak ble lagt fram for fylkestinget som innstilling.
NTP-Nasjonal Transportplan
Nasjonal transportplan (NTP) vedtas av Stortinget og legger føringer for investeringer i vei, transport, havner og farvann mm. for mange år fremover. Fylkeskommunen er høringsinstans og NTP er en av de aller viktigste sakene fylkeskommunen har til behandling. Derfor er det stor konkurranse mellom kommunene om å komme med på planen med sine saker.
Å få sin sak med på planen krever at man kjenner prosessen og gjerne de viktige aktørene bak den. Som regel kommer man ikke på topp med sin sak det første året, man må gjerne jobbe litt med saken over tid for å rykke opp over tid. Det er ikke bare kommunene som kommer med innspill til NTP, det pleier å være god strategi for kommunene å alliere seg med ulike interesseorganisasjoner for å ha flere strenger å spille på. Ikke minst er det viktig å ha politiske allierte. Å skaffe seg flertall for sin sak krever at man har et godt nettverk.
Saksbehandlingsprosessen er å sammenligne med en politisk maraton. Det er mange møter underveis og selv om man er med på alle er man ikke sikker på å få gjennomslag for sin sak. Et av de viktigste møtene er samarbeidsmøtet mellom fylkeskommunen og søkerne/kommunene. Vardø kommune var ikke til stede på dette møtet.
Vardø Ap sin innsats
Fristen for å komme med sine innspill til NTP 2022-2027 var 29.januar då. Når det på nyåret ikke hadde vært noen sak om Ytre molo til politisk behandling lokalt gikk det en påminnelse fra Vardø AP (VAP) til den politiske ledelse i kommunen.
Når fylkeskommunens innstilling ble lagt fram for formannskapet gikk det fram av saksdokumentene at Ytre molo i Vardø var innstilt på tredje plass på NTP under «Mindre farleds tiltak». Vardø AP bestemte seg da for å gjøre et forsøk for å få saken oppover på prioriteringslisten og gikk til handling.
Catrine, Remi og Robert kontaktet sitt nettverk internt i Finnmark AP (FAP) og argumenterte for saken. Som et resultat av deres innsats ble Ytre molo i Vardø innstilt på første plass av styret til årsmøtet i Finnmark AP. Nå ville
tilfeldighetene det slik at årsmøtet i Finnmark AP ble avlyst, dårlig vær og Korona-virus kom i veien. I ettertid ser man at akkurat det kan ha vært en fordel for saken om Ytre molo i Vardø. Det er ingen gitt å si hvilket utfall årsmøte-behandling av NTP 2022-2027 ville fått.
Det var ikke bare VAP som hadde saken oppe til behandling i fylkesårsmøter. Både SV, SP og MDG stilte på sine respektive årsmøter. MDG stilte med den delegasjon på tre for å overbevise sin ene representant i samferdselskomiteen om å gå inn for Ytre molo.
Behandling i samferdselskomiteen
I fylkesrådets innstilling til samferdselskomiteen var Ytre molo i Vardø satt opp på tredje plass. Formannskapet i Vardø stilte samlet i møte under komiteens behandling i Tromsø og det blir rapportert om at delegasjonen fra Vardø gjorde et godt inntrykk. Formannskapet fikk 15 minutter til rådighet for å presentere saken, men var ikke til stede under møtebehandlingen.
I møtet i samferdselskomiteen fremmet Geir Ove Bakken fra AP forslag på vegne av AP, SV og SP om å løfte Ytre molo i Vardø opp på første plass. Under avstemmingen stemte representantene fra AP, SV og SP for Bakkens forslag. H, Frp, Krf og MDG stemte mot AP sitt forslag.
Konklusjon
Vardø kom sent på banen under behandling av NTP 2022-2027. Når man allikevel fikk gjennomslag for Ytre molo på første plass har dette også sammenheng med ny regioninndeling, korona-virus og dårlig vær. Stemmene til Finnmark AP i samferdselskomiteen sikret flertallet takket være innsatsen fra ledende politikere fra Vardø AP.
Av Arnt-Bjarne Aronsen