Vardø Kommune har fortsatt blant Finnmarks og landets laveste kommunale avgifter og eiendomsskatt. Slik kommer det til fortsatt å være.
Økningen i vann- og avløpsavgifter skyldes som tidligere gjort rede for prosjekter vedr. Oksevannet og Storskaret Vannverk, som er gjort på bakgrunn av tidligere perioders enstemmige vedtak i bystyret. Disse prosjektene skal betales over et selvkost-prinsipp, det vil si at brukerne skal betale dette. Så langt jeg har forstått AP, så er de enig i dette, men de foreslo en lengre opptrapping, det vil si at kostnadene til brukerne ville ha blitt de samme, bare at kostnadene ville økt enda mer til neste år og årene deretter. Alternativet til at brukerne av vann og avløp betaler for vann og avløp, er at syke og gamle betaler for vann og avløp. Det mener posisjonen ikke kan være riktig.
Når det gjelder eiendomsskatt så har ikke Arbeiderpartiet sagt at de er imot denne. De har vedtatt at de vil ha den ytterligere utredet. bystyret er i flere omganger, både denne perioden og tidligere perioder, orientert om at en individuell taksering av hver bolig vil koste ca 6 millioner kroner, og fasiten fra takstmennene er at etter takseringen vil eiendomsskattegrunnlaget være høyere enn i dag. Posisjonen har derfor vedtatt at man ikke skal bruke 6 millioner, som Vardø Kommune ikke har, på å innføre en enda høyere eiendomsskatt.
Når det gjelder eiendomsskatten i seg selv er det budsjettert en økning på noe over en million kroner, som utgjør mellom kr. 1.000 og 1.500 pr husstand. Alternativet til disse inntektene er å redusere tjenestene til gamle og syke, og skolebarn. Posisjonen mener dette er riktig prioritering, men vi registrerer at AP både argumenterer mot økt eiendomsskatt, samtidig som man sier man ikke er ubetinget imot. Ikke lett å bli klok på.
Det er bestemt eiendomsskatt for næringseiendommer. Dette skal settes på eget fond for næringslivet. Dette var et enstemmig vedtak i bystyret, der også AP stemte for. Vardø Kommune mistet i 2019 femtito – 52 – innbyggere. Bystyret var derfor enige om å sette av eiendomsskattemidlene fra næringslivet for å styrke næringsutviklingen i kommunen. Det er nye arbeidsplasser i kommunen som kan snu den negative utviklingen vi nå er inne i.
Et enstemmig formannskap, inkludert Aps representanter stemte for å avlyse Yukigassen, sett i lys av den Corona-situasjonen som har oppstått. Et enstemmig formannskap vedtok også at Vardø Kommune skulle gå i dialog med berørte aktører for om mulig å finne løsninger på den situasjonen som vi så kom til å oppstå. På denne bakgrunn er det derfor litt vanskelig å forstå hva Aps leder egentlig vil fram til.
Når det gjelder ytre molo så er det veldig mange som skal få sin del av æren for at vi har fått denne inn som første prioritet i Troms og Finnmark Fylkeskommunes innspill til Nasjonal Transportplan. Alle disse er behørig nevnt i et facebookinnlegg fra ordføreren om dette.
Når det gjelder ytre molo har denne imidlertid ikke tidligere vært spilt inn som et tiltak til NTP.
Det er derfor arbeidet veldig aktivt for å få ytre molo inn på NTP. Det arbeidet som er gjort, og hvor jeg har gitt ros til samtlige partier i bystyret, samt også administrasjonen i Vardø Kommune, som Vardø Havn er en del av, har dreid seg om å argumentere for, markedsføre og påvirke relevante beslutningstakere for å få dette inn på TFFKs innspill til ny NTP. Her har det blitt gjort en kjempejobb av samtlige partier og administrasjonen for å få dette til. Det virker nesten som om noen ikke er særlig glad for at partiene i Vardø har trukket i samme ende av tauet og lyktes, sammen.
Partiene i Vardø har jobbet aktivt med å få prioritert ytre molo i Vardø først i innstillingen til NTP. Jeg har sett av vedtak i fylkesårsmøter at MDG og SP har dette som konkrete vedtak. Jeg har ikke sett et slikt vedtak fra AP, men det kan godt være at de har gjort et slikt vedtak.
Høyres Hesjevik mente at formannskapets reise til Tromsø kanskje var tungen på vektskålen for å få dette til. Om dette stemmer rettferdiggjør det for min del hele turen til Tromsø alene. Forslaget om at formannskapet skulle dra til Tromsø ble gjort av et enstemmig bystyre, inkludert AP, som også satte av midlene til dette arbeidet.
Det har vært tradisjon for at formannskapet gjør en tur sammen hver periode. I forrige periode ble denne reisen lagt til Oslo i mai 2019, like før valgkamp og like før vi skulle velge nytt bystyre og politikere. Effekten av forrige tur ble nok derfor mindre enn den kunne ha blitt. Denne gangen valgte vi derfor å gjennomføre turen helt i starten av ny periode, for å bygge opp et bedre samarbeid mellom partiene og i formannskapet.
Reisen til Tromsø gikk over to dager, rent praktisk var det ikke mulig å få dette til på en dag. Tiden utenom møter med samferdselskomiteen og næringskomiteen på fylket ble brukt til å møte relevante aktører innenfor marin og maritim sektor. Jeg opplevde disse møtene som svært nyttige, og en veldig riktig investering av Vardø Kommune, som vi kommer til å få stor nytte av fremover, sett i lys av de mange havneprosjektene som vi er i ferd med å iverksette.
Når det gjelder lederverv så forsøker vi til enhver tid å finne de som vi mener på et gitt tidspunkt kan gjøre en god jobb for Vardø og Kiberg. Vi ser mindre på hvilket parti folk tilhører, og ser mer på hva disse personene kan tilføre komite og styrearbeidet. Stein Erik Johnsen gjorde en god jobb i perioden 2018-2019 som styreleder i Vardø Havn, og da var det naturlig å be ham fortsette om han ønsket og var villig til det. Heldigvis sa han ja, det er vi glade for.
Det kan virke som enkelte i Arbeiderpartiet ikke er kommet seg helt over valgresultatet, og faktisk ser ut til å være litt skuffet over at det ikke er blitt kaos. Når enkelte i AP nå også kritiserer vedtak de selv har vært med på, så må man nesten lure på hva agendaen egentlig er.
Ørjan Jensen
Ordfører Vardø Kommune