Hvor langt er Vardøsamfunnet kommet inn i sin egen dødsspiral?
Hvordan skal man sette sammen begrepene – ”sette næring etter tæring” og ”sørge for en bærekraftig utvikling” – vente med å forbruke til man har tjent pengene og sørge for en samfunnsutvikling som imøtekommer dagens forbruksbehov uten å forringe mulighetene forkommende generasjoner til å få dekket sine.
Hva er igjen i Vardøs hovedgate Strandgata?
Det siste som flytte var Vinmonopolet opp til en butikk under Vårberget. Formannskapet ville det skulle være der det var, men flere representanter snudde i Bystyret og stemte allikevel for at det skulle flyttes opp dit.
Et godt alkoholpolitisk tiltak syntes jeg for det vil sannsynlig bli mindre impulskjøp av alkohol for gående.
Hovedgata tømmes mer og mer, butikkene sliter og utgiftene øker. Sist økningen av kommunale avgifter og eiendomsavgiften.
Selv har jeg fått 6.500 kr økning på kommunale avgifter av hus og hytte i året opp
til 22.000 kr pr år. Det tilsvarer vel en mnd lønn for de aller fleste. Hytta står på egen eiendom, men er allikevel avkrevd eiendomsavgift av Vardø Kommunes nye flertall
Hva økte eiendomsavgifter vil føre til fra de som har eldre hus som fritidsboliger etter sine foreldre vil føre til er ennå uvisst. Ønsker de å selge vil det føre til et ennå dårligere eiendomsmarked i Vardø.
Ca 50% av innbyggerne i Vardø er pensjonister av et eller annet slag og har aldri tjent mer enn 350.000 kr og har derfor ca 60% av det i brutto noe som tilsvarer ca rundt av 20.000 kr netto pr mnd.
En økning av kommunale avgifter i slik størrelsesorden har blitt bagatellisert av flertallet i bystyret som en pakke tobakk i uka. Vel jeg røyker ikke, men mener selv at denne økningen er svært usosial for hovedtyngden av byens innbyggere.
Det mente også Vardø Arbeiderparti som fremmet forslag i Bystyret om den kvartalsvise innbetalingen skulle kunne endres til hver mnd for de som hadde problemer for å lette litt på byrdene. Men nei den NYE bykoalisjonen mente noe annet og stemte det ned.
Selv har jeg for vel en mnd siden bedt om å få betale 1.gang pr mnd, men til dags dato er henvendelsen ubesvart.
6.500 kr pr år for 1000 stk gir 6.5 mill mindre for meg å handle for hos byens handelsstand, ja om det bare er 3. eller 4.mill så er det allikevel mye for byens næringsliv som fra før sliter.
Store innvesteringer gjort av kommunen har ført til stor gjeld, derav redusert bemanning inndragning av stillinger. Spiralen vil ingen ende ta.
For hver stilling som forsvinner i det offentlige så forsvinner det 2-300.000 kr i omsetning for byens næringsliv. 10 stk 2-3.mill 20. stk 4-6. mill osv, osv. Det er borte et 20-30 talls ansatte siden tidlig 2000 tallet, tomme butikkvindu taler sitt tydelige språk.
For hver kommunalt ansatte som slutter og ikke blir erstattet så får Vardø Kommune dårligere råd. Alle som tar ut AFP må allikevel kommunen betale en stor del av pensjonen, det er jo en tariffestet arbeidsgiver avtalt pensjon.
Færre arbeidstakere betaler inn pensjon flere tar ut, regninga fra kommunens pensjonsleverandør blir større Snøballen bare ruller og ruller nedover i spiralen.
Rådmann har tidligere antydet stenging av bassenget som et tiltak.
Ja kanskje må vi tappe vannet ut av bassenget for å holde vannet over hodet.
Vardø Kommune driver også en utstrakt konkurranse med kommunens næringsliv, de leier ut boliger i konkurranse med private som har investert, de leier ut næringsarealer i konkurranse med private investorer.
Vardø Havn KF driver regulær næringsvirksomhet med kommunalt ansatte, kommunale lastebiler og fartøyer noe som gjør det umulig med private initiativ å komme innpå markedet og ta ut potensiale på 10-15 nye arbeidsplasser i reiseliv og turistvirksomhet.
Vi får se om den nye borgelig dominerte koalisjonen har tenkt å gjøre noe for å rette på dette.
Hva vil bli igjen til de som ønsker å bli i Vardø?
Politikere lover (alt vi egent ikke har råd til i valgkampen) og lyver ofte med forsett.
Det er gøy å bli valgt eller gjenvalgt det er attraktivt med godt betalte verv men hvorfor unnlater man å ”sette næring etter tæring” og ”sørge for en bærekraftig utvikling”
av eget med lokalsamfunn.
Arnt Jensen