I Nordland og Innlandet er det størst fare for å møte på sinte eller stressede bilister på veien. – Her sier 3 av 4 at de kaver seg opp bak rattet.
– Jeg vet ikke hvorfor innbyggerne i disse to fylkene er mer hissige enn andre, men det er tydelige forskjeller mellom fylkene. Det er nesten 20 prosent forskjell mellom første og sisteplass på lista, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.
Her bor de hissigste
- Nordland – 74 prosent
- Innlandet – 72 prosent
- Oslo – 71 prosent
- Troms og Finnmark – 67 prosent
- Vestland – 67 prosent
- Vestfold og Telemark – 66 prosent
- Trøndelag – 66 prosent
- Agder – 64 prosent
- Viken – 63 prosent
- Rogaland – 58 prosent
- Møre og Romsdal – 56 prosent
Tallene kommer fram i en landsomfattende undesøkelse Norstat har gjort for Frende.
– En sjåfør som er sint, aggressiv eller oppkavet er ofte en uoppmerksom sjåfør. Uoppmerksomhet er farlig for din egen og andres sikkerhet, sier Roger Ytre-Hauge.
Fagsjefen har en klar oppfordring hvis du merker at fokuset ditt ikke er på veien, eller tankene forsvinner andre steder nå på nyåret.
– Da bør du ikke sette deg bak rattet før du har hodet på plass. Og når du legger ut på veiene, ikke tråkk klampen i bånn. Hold fartsgrensa, legg bort de forstyrrende tankene og husk god avstand til bilen foran, sier han.
Rådyre januar
Januar er en måned det meldes inn mange bilsmeller til norske forsikringsselskaper. I 2021 var det drøyt 35 000 ulykker i januar, mens antallet i januar 2022 bikket 39 000. Det koster enorme summer, viser tall fra Finans Norge.
– I 2021 var januar den nest dyreste måneden. Personbiler krasjet for 858 millioner kroner. I fjor var månedssummen på 926 millioner.
Det betyr en snittkostnad hver januardag i fjor på 29 millioner kroner.
– Vær- og føreforhold i denne mørke måneden er en del av forklaringen, men det er bilistene som må tilpasse kjøringen etter omgivelsene. Vi vet at stress bare øker faren for ulykker, sier Ytre-Hauge.
TIPS: Slik kan du unngå bilsmellen
- Ikke stress, du sparer ikke mye tid på å kjøre litt over fartsgrensen
- Pust ut og aksepter tiden det tar å komme frem
- Tilpass farten etter veiforholdene
- Hold riktig avstand til bilen foran deg
- Hold oppmerksomheten på veien
- Hvis du skal lese eller skrive SMS, kjør inntil siden og stopp helt opp
- Ikke fikle med anlegg eller GPS mens du kjører
- Bruk håndfriutstyr
- Vis hensyn til myke trafikanter
Kilde: Frende Forsikring