Jarle Bruun er litt over gjennomsnittet glad i å sykle. I slutten av juli ankom han Vardø. Han forteller at Varanger er et av hans absolutte favorittområder i verden. Han mener også at Vardø skiller seg tydelig ut blant de mange byene han har besøkt gjennom årene.
Bruun sier turen handler mest om kjærligheten til Norge og folket. I 2018 var han også på en liknende tur, så kjærligheten må nesten ha forsterket seg underveis. For det er ingen snartur denne kreftforskeren har begitt seg ut på.
Om å reise på omveier i Norge
Jarle Bruun skriver følgende på nettsiden om sine reiseprosjekt:
Det var i studietiden det først gikk opp for meg hvor ubeskrivelig vakkert, vitalt og mangfoldig Norge er. Jeg satt på flyet fra Oslo for å besøke en god venn som nettopp hadde flyttet til Harstad. Jeg hadde vindusplass og fikk først se Helgelandskystens utallige små øyriker strødd ut mot det åpne havet, så Lofotøyenes spektakulære forrevne fjellkjeder; det gjorde et enormt inntrykk på meg.
Det var tidlig på forsommeren og vi dro på en fantastisk fjelltur til Grytøya hvor jeg fikk oppleve midnattssola for første gang. Det var kjærlighet ved første møte og jeg har siden kommet tilbake igjen, og igjen.
Etterhvert har jeg til min overraskelse blitt oppmerksom på at mange ikke er klar over hvor spennende og berikende det er å reise i Norge. Jeg håper flere fremover vil reise mer i Norge og bli kjent med landet, både naturen, kulturen og historien, og særlig menneskene som lever på omveiene. Jeg har fått møte så utrolig mange fine mennesker underveis; jeg møter rause og gjestfrie mennesker hver eneste dag når jeg nå sykler gjennom landet.
Det er trist å se hvor mange nydelige hus som står tomme og forfaller. Fraflytting er et stort problem og jeg skulle virkelig ønske det var flere unge som ble værende eller kom tilbake etter fullført utdanning slik at kystkulturen og kulturlandskapet gikk i arv. At noen ble igjen for å fortelle alle de magiske historiene videre, holde liv i dem. Jeg skulle ønske det i større grad var liv laga og flere folk i husan.
Sterkt forhold til Varangerhalvøya
Den spreke syklisten begynte å reise i 2003, og har nok sett mer av landet enn de fleste. Likevel fremhever han gjerne Varangerhalvøya som noe i særklasse.
– Det er noe helt spesielt med naturen der. Og folket, skyter han inn.
Uten å helt klare å spesifisere hva som er så bra med våre områder, får man likevel en forståelse av hva han mener, ut fra tonefall og pauser i samtalen. Og det er nok mange som kan bli svarskyldig på spørsmål om hvorfor det er så flott her.
Været er heller ikke noe som skremmer Jarle Bruun. I år fikk han smake litt på vær og vind, og det var han faktisk takknemlig for. Fordi forrige gang han besøkte Varanger, så var visstnok været litt for bra.
Og så Vardø da. Bruun sier byen skiller seg klart ut fra andre byer. At det er noe helt eget her. Og det er ikke første gang han besøker Norges østligste by. Tidligere har han også overnattet i fuglekikkerskjulet på Hasselneset.
Det eneste negative i år, var at han ikke fikk mer tid her. Hamningberg måtte også utgå i denne gangen, men også der har han vært før. Årsaken til dårlig tid var at han måtte rekke Hurtigruten som skulle frakte han til neste etappe.
Ikke enkelt å sette opp timeplan
Jarle Bruun er lett å prate med, og det er tydelig at han liker mennesker. Det er også en av årsakene til at timeplanen begynte å bli utfordrende da han var innom Vardø.
– Jeg møter så mange på veien, og det er så mange hyggelige og gjestfrie mennesker. Og jeg vil jo helst bruke litt tid med dem, og bli kjent med dem, sier han.
Han trekker blant annet frem et veldig trivelig møte på bruhytta i Komagvær hvor folket visste å nyte godværet.
De som ønsker å følge med på turen, kan finne en rekke bilder på Instagram @norskeomveier. Der forsøker han å oppdatere hver dag, så langt det lar seg gjøre. I tillegg har han en nettside: www.norskeomveier.no
Norge Rundt for kreftsaken
Til vanlig jobber Jarle Bruun på Institutt for Kreftforskning ved Oslo Universitetssykehus – Radiumhospitalet, og han beskriver seg som en ivrig kreftforsker som elsker å sykle med kamera på omveier i Norge.
– På sykkelen kommer man i mye nærmere kontakt med naturen og man møter også mange flere mennesker på veien. Det er rart og fint hvor mye lettere folk tar kontakt med deg når du kommer syklende med alt pikkpakket. I sommer tenkte jeg at det hadde vært fantastisk om jeg både kunne samle inn noen kroner til kreftsaken, og samtidig inspirere flere til å utforske det vakre og spennende landet vårt, sier Bruun.
Som kreftforskeren sier, kreft angår oss alle. Enten direkte eller indirekte. Selv mistet han faren til kreft i ung alder, noe som ble avgjørende for valgene han har gjort videre i livet.
– Det er en enorm utfordring å løse kreftgåten, men i dag, mer enn noensinne, tror jeg vi er i stand til å løse den. Vi har nå tilgang på langt mer informasjon og har en mye dypere forståelse av hva kreft er; hvordan kreft oppstår og utvikler seg over tid i menneskekroppen, sier han.
Vipps en slant!
– Vipps en slant!, oppfordrer kreftforskeren, og minner om at det er en stor jobb som må gjøres av hele miljøet på mange fronter. Og vi forskere trenger all støtten vi kan få, særlig fra Kreftforeningen. Vipps en slant og vær med på å gjøre en forskjell! Alle donasjoner går i sin helhet til Kreftforeningen, forteller Bruun.
De som ønsker å støtte prosjektet kan bruke nettadressen: innsamling.kreftforeningen.no/14471