Ordfører, Ørjan Jensens taler i Kiberg og Vardø på årets 17. mai. Deler av talene var like. Dette er derfor et sammendrag av flere taler fra ordføreren.
Kjære alle sammen! Gratulere med dagen!
Først tusen takk til Vardø Bymusikk som alltid sprer glede med sin musikk ved alle store anledninger i Vardø og Kiberg. Tusen takk til kommandanten og soldatene som alltid stiller opp ved de har anledningene, tusen takk til veteraner som er æresvakter og tusen takk til alle dere andre som møter opp på vår feiring av nasjonaldagen.
17. mai har alltid vært en festdag. Selv om vi leve i uvanlige tider, så e fortsatt 17. mai en festdag. 17. mai er en feiring av hvor vi kommer fra. Det er en feiring av at vi er litt ulike i ulike deler av landet. 17. mai er en feiring av toleranse til hverandre. Det er en feiring av vår tillit til hverandre. Det er en feiring av kjærlighet. Det er en feiring av våre verdier. Det er en feiring av vår identitet.
Men det er også ei feiring og en markering av at vi er forskjellige. At vi kommer fra mange forskjellige plassa. At vi er flerkulturelle. At vi har forskjellige holdninger og verdier. Det er en feiring av at på tross av alle våre ulikheter, så er det noe som binder oss sammen.
«Norge er hvert år på topp i verdens levekårsundersøkelser, men det kommer ikke gratis»
17. mai er en festdag. En festdag der vi feire hverandre, vi feire og minnes våre forfedre, og vi feire friheta og demokratiet. 17. mai har alltid vært en festdag. Selv om vi leve i litt uvanlige tider, så må vi fortsatt prøve å gjøre 17. mai tell en fest.
Norge er hvert år på topp i verdens levekårsundersøkelser. Og hvert år på topp når man kårer verdens lykkeligste land. Det er noe å være stolte av.
Men det kommer ikke gratis. Vi må passe på at det fortsetter å være sånn. Vi må passe på at alle har like muligheter, like rettigheter, og like plikter. Yt etter evne, få etter behov, er et godt norsk ordtak. Vi må passe på at samfunnet fordeler goder og plikter likt etter evne og behov. Det må gjelde for kvinner og for menn. For barn og for eldre. For fattig og for rik. For by og for land. Og for landsdeler.
Likhet, rettferdighet, solidaritet med hverandre og like muligheter for alle, er selve grunnpilaren i samfunnet vårt. Det er disse prinsippene som har bygget landet. I Norge har vi lykkes med å ta vare på de aller fleste. I en verden i forandring er dette verdier vi må sørge for å holde tak i.
«Det er ingen motsetning mellom å være glad i og stolt over Norge, og feire Norge, og samtidig kjempe en lokal kamp for lokale rettigheter»
Å gi mulighet til at alle samfunn i Norge er gode og levedyktige samfunn, er en oppgave man ikke må ta lett på. Å sørge for at alle regioner i landet er levedyktige og gode samfunn,
Også regionen lengst nord og lengst øst i kongeriket, vil være den aller beste måten nasjonen Norge kan sørge likhet og rettferdighet på, og det vil være den beste måten å sørge for at for at Norge fortsatt skal ha rettighetene til ressursene i havområdene utenfor kysten og i nord på, og den beste måten å sørge for fred, sikkerhet og stabilitet i hele landet og i regionen på.
Vardø har blomstret de gangene vi har fått ha større råderett over egne ressurser og når folk har fått høste av de lokale rikdommene. Vardø har gjennom århundrene gang på gang måtte kjempe for våre rettigheter, og for muligheten til å skape et levelig og godt utkomme av naturressursene rundt oss. Det har alltid, og vil alltid, foregå en kamp mellom regioner, bedrifter og personer om retten til å høste av rikdommene. Det er en kamp som alltid kommer til å fortsette. Den kampen må vi alltid være beredt til å ta i Vardø.
Men det er ingen motsetning mellom å være glad i og stolt over Norge, og feire Norge, og samtidig kjempe en lokal kamp for lokale rettigheter. Tvert imot. Det er akkurat det som er demokrati og frihet og selvstendighet.
17. mai er en dag for å feire, for å glede seg. Men det er også en dag for litt alvor. I Norge er vi heldige med å bo i et fredelig hjørne av verden. Men det virker likevel som om verden rundt oss blir mer og mer urolig.
Terroraksjoner kommer jevnlig. Flyktningekriser ruller stadig over skjermen. Klima- og miljøproblemer dominerer nyhetsbildet. Og nå sist Virus. Pandemi. Som har lammet landet i over 2 måneder. Og som vil ha enorme konsekvenser i lang tid fremover. Pandemien vil forandre Norge og verden. Den vil forandre måten vi lever og tenker på, og den vil forandre måten vi møter hverandre og kommuniserer på.
Vi vet ennu ikke når pandemien tar slutt, og hvilke konsekvenser den vil få på Norge og verden. Men vi vet at konsekvensene vil bli store. For økonomien vår, og før økonomien i land rundt om i verden. Pandemien gjør også verden rundt oss litt mer utrygg og usikker.
Vi må derfor alltid være på vakt, og vi må sørge for at vi alltid er beredt til å takle kriser. Vi må alltid sørge for at den tryggheten og sikkerheten som kjennetegner Norge, ikke tas for gitt. Vi må sørge for at vår frihet og demokratiet vårt også er rustet til å møte slike store utfordringer. Vi har hatt en langvarige og dyp fred i vår del av Europa. Vi må forberede oss på at den situasjonen kan endre seg.
Usikkerheten rundt oss vil kreve mye av oss og av samfunnet i fremtiden. Vi må bruke mer av våre ressurser på å sikre freden, stabiliteten og tryggheten i fremtiden. Freden og friheten, som er grunnlaget for vår velstand, kommer ikke gratis.
I Norge har vi et åpent og fritt land. Et land hvor vi har høy tillit til hverandre, med høy tillit til politikere og til myndigheter. Det må vi fortsette med. Alternativet er mye verre.
Ytringsfriheten i Norge ble vedtatt allerede i Grunnloven i 1814. Ytringsfrihet står sterkt i Norge. I Norge er det lov å si og mene nesten hva man vil. Den beste måten å ivareta ytringsfriheten på er å sørge for at det er mulig, og også fristende for andre, å si sin mening. Dagens kommunikasjonsform og sosiale media gir oss store muligheter, men har også satt demokratiet er under press. Mange kvier seg for å engasjere seg i politikk. Man blir lett satt i gapestokk. Kostnaden med å engasjere seg er for stor for mange.
I Vardø har vi for få unge i politikken, vi har for få kvinner i politikken, og vi har for få eldre i politikken i Vardø. Vi må fremover finne løsninger på hvordan vi bedre kan klare å engasjere disse gruppene. Det er også viktig for demokratiets og for Vardøs fremtid.
17. mai er en feiring av oss selv. En feiring av demokratiet. Og en feiring av friheten.
Frihet til å ta egne valg. Frihet til å snakke fritt. Frihet til å tro. Frihet til å elske den vi selv bestemmer. La oss i dag feire friheten og demokratiet.
Gratulerer med dagen til alle!
Gratulerer med dagen, Norge!