Årets feiring av nasjonaldagen ble ikke slik vi kjenner den. Likevel sørget flere ideer og påfunn for at det ble fest og moro.
En av de travleste bidragsyterne for å hale i land en feiring, var Vardø Bymusikk. Hele 7 minikonserter sto på programmet rundt omkring i kommunen.
Årets taler gikk som normalt
Som seg hør og bør ble det holdt flere taler. Ordfører Ørjan Jensen minnet om at Norge er hvert år på topp i verdens levekårsundersøkelser, men at det samtidig ikke kommer gratis.
Kommandant Haravik skrøt av Kiberg som han mener er et nasjonalt symbol og et eksempel på offervilje og motstandskamp. Skryt fikk også vardøværinger generelt, for deres håndtering av pandemien. – Når sentrale myndigheter var handlingslammet ble det utvist en eksemplarisk handlingskraft og dugnadsånd her, uttalte kommandanten. Som vanlig var det samtidig kritikk fra Vardøhus’ kommandør.
– Dagens fiskeripolitikk og -forvaltning er grunnlovsstridig. Eierskapet til de enorme fiskeressursene har blitt privatisert og forvaltningsregimet minner mye om oligarkenes Russland, sa kommandanten i sin tale på Vardøhus Festning.
Kjersti Irina Rosanoff Aronsen minnet om at vi må ta ansvar for vår fremtid, og at vi ikke bør vente med det til i morgen, men gjøre det nå.
– Ungdommer og unge voksne er byens fremste ressurs. Vi må tørre å ha pågangsmot, ta ansvar og være pådrivere for egen utvikling. Vi må tørre å ha visjoner, og strekke oss etter dem. Vi kan finne kreative løsninger, ved å ta i bruk tidens verktøy. Vi må være proaktive og fremtidsrettet, sa Rosanoff Aronsen.
Kort sagt flotte taler fra alle, taler som for øvrig kan leses i ukens avis.
Byens eneste barnetog
Selv om det ikke ble et vanlig barnetog i år, var det noen som klarte å få til et bydelstog. På Skagen hadde de dekorert et «hundre» meter langt tau med sløyfer hver halvannen meter, hvor hvert barn skulle være. Dermed overholdt de smittevernreglene fra myndighetene. Håndsprit og engangshansker var selvfølgelig på plass. Så når toget hadde avgang rundt klokken 13.30, ble et syltynt, men ganske langt tog som gikk fra barnehagene i Engelsvika og en liten runde rundt på Skagen.
Etterpå var det tradisjon tro både pølser og juice, kaffe og kaker og mere til.
Barneleker fikk de også på plass. Nymalte og fine stylter var tilgjengelig, sekkeløp og potetløp ble arrangert, og selvfølgelig fikk deltakerne premier. Hornmusikk dundret fra en bærbar spiller som noen av barna kjørte rundt i barnevogn.
I det store og hele var det smil og latter fra både store og små, til tross for den reduserte feiringen ellers i byen.
Bak dette fabelaktige påfunnet stod Liv Hallonen, Turid Ramleth og May Reitan, og flere av beboerne i området.
Turid Ramleth sier at ideen kom da helsemyndighetene oppfordret til å arrangere mindre bydelsfeiringer. Og når ideene dukker opp hos damene på Skagen, da går det ikke lang tid før de slippe sut i livet.
Spesiell takk til Vardø Bymusikk
Feiringen i år ble naturligvis redusert på grunn av pandemien. Likevel fikk man lagt ned kranser og holdet taler på alle tradisjonelle steder.
Det store barnetoget ble det ikke noe av. Som erstatning ble det arrangert en bilkortesje som kjørte øya rundt. Noen satte nok pris på en varm bil fremfor å fryse i tradisjonelt tog, men det ble nok ikke helt det samme.
Etter biltoget var ferdig, arrangerte Kulturpiloten rebusløp for store og små med ulike oppgaver rundt i byen.
Til tross for den reduserte feiringen, ga Vardø Bymusikk alt for Vardø. 7 minikonserter var satt opp på programmet for vårt kjære musikkorps. Fra Kiberg til Engelsvika, til sykehjemmet og Østervågen, til kirken og Vestervågen og selvfølgelig på Vardøhus Festning. Frem og tilbake, rundt omkring, bar det med musikerne for å gi oss godfølelsen på 17. mai. Hva hadde vel 17. mai i Vardø vært uten bymusikken? Kort sagt: Tusen takk alle musikerne som ga oss den rette 17. mai-følelsen i en ellers utfordrende feiring!