Koronautbruddet i Norge har ført til at Vardø har fått sitt eget «Checkpoint» ved bruhytta i Komagvær. Kommunen har nemlig pålagt karantene for alle som reiser inn til Vardø.
Fra tirsdag morgen trådte vedtaket om karantenepåbud for alle som reiser til Vardø kommune i kraft. Kommunen har etablert et eget kontrollstasjon ved bruhytta i Komagvær, som blir drevet av Vardø brann- og redningskorps i samarbeid med andre sivile. Vedtaket er gjort av kommunelege Anna Markoff med hjemmel i smittevernloven, paragraf 4, bokstav c.
Dette er en ytterligere innstramning fra søndag, da innbyggerne fikk følgende melding på mobiltelefon. «Det er med umiddelbar virkning innført karantenepåbud for reisende til Vardø som kommer utenfra Øst-Finnmark.»
Lite trafikk
Rundt klokken 14.30 tirsdag ettermiddag er det klart for det første vaktskiftet ved «Checkpoint Komagvær». Nyansatt feier i kommunen, Joachim Kofoed Malin, og Njål Lorentzen hadde vært på første vakt siden klokken fem om morgenen. De kan fortelle at det hadde vært lite trafikk i løpet av dagen.
– Det har ikke vært så mye trafikk. De fleste som bor kommunen, har nok fått med seg at det er innført karantenepåbud om de reiser ut av kommunen og skal tilbake igjen. Det har vært noen utenfra som skulle på besøk til Vardø, og som har snudd da vi gjorde dem oppmerksom på at de måtte i karantene i 14 dager dersom de kom hit, forteller Joachim Kofoed Malin.
Malin og Lorentzen forteller at det meste av trafikken på tirsdag har dreid som transport av varer og transport som har fritak fra karantenereglene. Neste team på vakt er Dag Edvard Øvrevalle og Ann-Helen Næss Øien. Fra klokken seks om morgenen skal det hele tiden være to vakter på plass ved Komagværbrua.
Kontrollpunktet vil være åpent for passering fra klokken 06:00 til 22:00. Om natten vil veien kun være sperret med gjerdet.
Blir journalført
Dersom du kommer reisende fra annen kommune skal du umiddelbart i 14 dagers hjemmekarantene. Unntak gjelder de som har samfunnskritiske oppdrag. Organisasjoner, bedrifter, kommuner og statlige enheter som har samfunnskritiske oppdrag må ha prosedyrer/instruks for hvordan personell skal opptre når de er i kommunen. De som kommer til Vardø kommune vil bli journalført og fulgt opp mot karantenebestemmelsene, melder kommunen. Ved kontrollen vil det utstasjonerte personellet sørge for at alle tilreisende vil bli informert om det 14 dagers karantenepåbudet som er iverksatt.
Kommunen ber alle vise respekt for de som bemanner kontrollpunktet og at de respekterer tiltaket som er iverksatt. Så langt har folk respektert dette, ifølge vaktene. De har ikke møtt på folk som har kranglet eller vært sure.
Sognepresten i karantene
Da Østhavet var ved kontrollpunktet tirsdag ettermiddag var det en bil som
skulle inn til Vardø, og en bil som skulle ut. Sogneprest Ingri Angvik hadde
vært på sykehuset i Kirkenes og skulle hjem til Vardø. Angvik tar det hele med
et smil.
– Jeg har vært på sykehuset siden mandag. På grunn av uværet da, kunne jeg ikke kjøre tilbake på ettermiddagen, sier hun.
Hadde hun kommet seg til Vardø dagen før, slik planen var, så hadde Angvik ikke blitt satt i karantene.
– Nå skal jeg være i karantene. Kanskje jeg vil få unntak om det blir begravelser, sier hun.
Angvik har vært prest i Vardø siden i juni i fjor, og forteller at hun trives her. Nå er det jo unntakstilstand i hele Norge på grunn av tiltakene som er satt av nasjonale myndigheter og lokale myndigheter, slik at prestegjerningen er litt spesiell.
– Alle gudstjenester og annen aktivitet i kirka er for tiden avlyst, sier Angvik, som nå forbereder seg på 14 dager i hjemmekarantene.
Taxi til sykehus
Rett etter at Angvik har blitt registrert i journalen for karantene, og kan slippes gjennom sperregjerdet, kommer neste bil i motsatt retning. Vaktene gjør seg klare til å stoppe bilen. Bilen er fra Vardø taxi. Taxisjåføren forteller at han har en pasienttransport fra sykehuset i Kirkenes. Drosjene får lov til å komme tilbake igjen dersom de kjører alene ut. De blir heller ikke satt i karantene når de kommer tilbake med pasienter fra sykehuset. Pasientene som er med tilbake, skal følge prosedyrene om karantene om de vil inn i kommunen igjen.
Smittevernlovens paragraf 4
§ 4-1.Møteforbud, stenging av virksomhet, begrensning i kommunikasjon, isolering og smittesanering
Når det er nødvendig for å forebygge en allmennfarlig smittsom sykdom eller for å motvirke at den blir overført, kan kommunestyret vedta
a) forbud mot møter og sammenkomster eller påbud om andre begrensninger i den sosiale omgangen overalt der mennesker er samlet,
b) stenging av virksomheter som samler flere mennesker,
f.eks. barnehager, skoler, svømmehaller, flyplasser, butikker, hoteller eller
andre bedrifter og arbeidsplasser – eller begrensninger i aktiviteter der,
c)stans eller begrensninger i kommunikasjoner,
d) isolering av personer i geografisk avgrensede områder eller andre
begrensninger i deres bevegelsesfrihet i opptil sju dager om gangen,
e)pålegg til private eller offentlige om rengjøring, desinfeksjon eller
destruksjon av gjenstander eller lokaler. Pålegget kan også gå ut på avliving
av selskapsdyr, utrydding av rotter og andre skadedyr, avlusing eller annen smittesanering.
Dette er et utdrag fra paragraf 4. 1 i smittevernloven, som også inneholder nærmere forklaringer på de ulike punktene.
Kilde: Lovdata.no