I forrige uke sendte ordfører Tor-Erik Labahå et skriftlig forslag til sin kollega, ordfører Øyvind Hauken i Båtsfjord kommune.
Forslaget går ut på at Båtsfjord skal avstå ca. 479 km2 av sitt landareal til Vardø kommune.
Labahås begrunnelse er at eneste bilveg til Hamningberg går gjennom Vardø kommune. Dernest at det stort sett er innbyggere av Vardø som har fritidseiendom i Hamningberg og Sandfjord. Hamningberg kapell benyttes følgelig også hovedsakelig av vardøværinger, selv om om gudshuset formelt er underlagt Båtsfjord sokn. Forvaltning av Komagværelva og Sandfjordelva gjennomføres av fiskerforeninger i Vardø. Grenseendringen vil føre til at elvenes fulle lengder ligger innenfor Vardø kommune.
Behandler byggesaker
Til slutt understreker Vardø-ordføreren at Vardø kommune allerede behandler byggesaker i Hamningberg, utfører feiing der ettersom Vardø brannstasjon er nærmest, og utfører merking av snøskuterløyper.
– Mitt inntrykk er at Båtsfjord nå er på gli i dette spørsmål. Jeg tror de at det er fornuftig med en slik grenseendring, sier Labahå til Østhavet.
– Det stemmer ikke at Vardø behandler byggesaker vedrørende Hamningberg. Slike saker behandles kun i Båtsfjord, sier ordfører Øyvind Hauken i Båtsfjord kommune.
Ordfører Hauken lover at Vardø-ordførerens henvendelse vil bli behandlet på en ordentlig måte. Saken kan tidligst komme opp i formannskapsmøte i slutten av august.
– Problemstillingen har dukket opp med jevne mellomrom. Men så langt jeg vet har Hamningbergs kommunetilhørighet ikke vært diskutert politisk de siste 40 år. Det taler for at det løftes opp politisk, fastslår Hauken.
Dagens kommunegrense mellom Båtsfjord og Vardø ble fastsatt 1. januar 1964. I forbindelse med kommunereformen samme år ble Vardøs nåværende areal på fastlandet utskilt fra Båtsfjord og overført til Vardø. At kommunegrensen ble fastsatt akkurat ved Seglodden kan henge sammen med at vegen fra Svartnes ikke gikk stort lengre enn til Seglodden på dette tidspunktet. Dette fremgår av kommunekartet fra 1965.
Relevant argument
– At Hamningberg i 60 år har tilhørt Båtsfjord taler for at det fortsatt skal gjøre det. Det samme gjør det faktum at en del båtsfjordinger og folk fra andre steder enn Vardø har sommerhus der. På den andre siden er et relevant argument at Hamningberg og Sandfjorden i dag har en sterk tilknytning til Vardø, avslutter Øyvind Hauken i Båtsfjord.
Så hvorfor skriver ordfører Tor-Erik Labahå at kommunens hans behandler byggesaker i Hamningberg?
– Det ble utarbeidet et forslag til samarbeidskontrakt om bygningssaker med Båtsfjord, men den ble aldri undertegnet fra Båtsfjords side. Vardø kommune har derfor ikke behandlet byggesaker i Hamningberg. Båtsfjord valgte nemlig å legge prosjektet på is. Båtsfjordingene hadde i mellomtiden vedtatt å etablere et felles plan- og byggesakskontor sammen med Tana, Berlevåg og Nesseby, fastslår teknisk sjef Alonza Garbett.
Garbett sier til slutt at det likevel er riktig at Vardø kommune utfører feiing i Hamningberg og Sandfjord. For seks år siden sier han at Vardø brannvesen slukket en brann i Hamningberg, og at dette nok oppsummerer Vardø kommunes engasjement i denne delen av Båtsfjord kommune.
Vardøs areal nær dobles
En grenseendring slik den er foreslått vil medføre at Vardø kommunes landareal øker fra 601 til 1080 kvadratkilometer, en økning på 80 prosent. Samtidig vil Båtsfjord kommunes areal bli tilsvarende mindre, og ender opp på ca. 956 km2. Noen økning av Vardøs innbyggertall vil ikke finne sted, siden det ikke finnes fastboende i disse grunnkretsene.
Vardøs nye høyeste punkt vil kunne bli Skipskjølen på 634 meter over havet. Denne fjelltoppen vil kunne bli nytt grensepunkt mot både Båtsfjord og Vadsø kommune, og ligger 17 km vestenfor dagens tilsvarende toppunkt på Grythaugen som ligger bare 492 m.o.h.
Endringer:
29. juli 2024 kl. 11.50: Lagt til intervjuer med Hauken og Garbett, samt lagt til kartutsnitt for Seglodden.
6. august 2024 kl. 06.40: Lagt åpen, utenfor betalingsmur.