Forrige uke var det stor sjømatbuffé på Vardø videregående med nærmere 80 gjester. Og kvelden ble en suksess på alle måter.
Av Jørn Jensen
I fire dager hadde nærmere et tjuetalls elever og lærlinger ved Vardø videregående stått på hodet for å forberede en særdeles kulinarisk sjømatopplevelse. Hele uka gjennom dreide seg om dette med produktlaging, smakstilsetninger, sensoriske tester og vurdering av ulike produkter.
Elever fra hele skolen deltok
Ove Lund, kokkelærer ved skolen, forteller at elever og lærlinger fra hele skolen hadde jobbet med dette. Totalt var nærmere 20 elever og lærlinger med på prosjektet som resulterte i 68 retter.
Her var det fisk, bløt- og skalldyr, kaviar, tang og tare i alle varianter. Kongekrabbe, nær sagt selvfølgelig, i tillegg til akkar, blekksprut, sushi, bacalao og mange, mange flere. For de som ønsket å smake på flest mulig retter var det om å gjøre å ta så små porsjoner som mulig, forteller Ove.
Produktutvikling og tester
– Spesielt det med produktutvikling er en viktig del av dette, sier kokkelærer Ove Lund. Hvordan tilberede og servere ølgravet og honninggravet laks, for eksempel. Det prøves og jobbes mye med å finne de rette smakstilsetningene til de ulike produktene.
Sensoriske tester er også viktige øvelser for å kunne lære og bedømme råvarer og produkter. Smaksprøver er viktig. Kall det gjerne for blindtester. Elevene fikk smake på forskjellig råvarer, handlet på ulike steder, fra ulike leverandører, for å se om de kunne kjenne igjen produktene.
– Mange synes at det var vanskelig, men de kjente igjen våre egne produkter veldig godt. Elever og lærlinger skal jo lære seg å bedømme produktene etter både utseende, lukt og konsistens.
– Det ble noen lange dager på mellom 12-13 timer, men det ble også veldig lærerikt og givende. Vi er veldig fornøyde med elevenes innsats. At sjømatbufféen ble så godt besøkt er jo selvsagt også veldig flott og morsomt, avslutter Ove Lund.