Stortingsrepresentant Margret Hagerup (H) fra Utdannings og forskningskomiteen besøkte nylig Vardø Videregående skole og ASVO. Tema var samarbeid spesielt mellom vekstbedrifter og videregående skole og lærekandidatordningen.
Av Jørn Jensen / Dan Tore Jørgensen
Hagerup ønsker at elever i distriktene med tilsvarende tilretteleggingsbehov skal ha samme mulighet til yrkesfaglig opplæring som alle andre elever.
Ønsker større fokus på elever med tilretteleggingsbehov
Finnmark er et av flere fylker der elever med utviklingshemning og tilsvarende tilretteleggingsbehov blir diskriminert. Mange elever i denne gruppen blir utestengt fra yrkesfaglig opplæring.
– Alle skal ha samme muligheter. Det må bli slutt på at ulik praksis fylkene imellom fører til at ungdommer blir diskriminert på denne måten, sier Hagerup.
Hagerup og flere partifeller har derfor fremmet et forslag i Stortinget, som har til hensikt å styrke lærekandidatordningen som et tilbud til elever med særlige tilretteleggingsbehov eller utviklingshemning. Et av punktene i forslaget handler om å klargjøre hvilke elever som skal få tilgang til ordningen.
– Jeg besøker nå Vardø og Finnmark for å sette lys på manglende tilbud til elever med særlige tilretteleggingsbehov eller utviklingshemning, fortalte hun.
– I stedet for å få tilbud om en yrkesfaglig utdanning, som gir mestring og en mulighet for meningsfylt arbeid senere, sendes mange unge til et studiespesialiserende løp med en oppfølging som ikke i tilstrekkelig grad forbereder dem på arbeidslivet, sier Hagerup.
Skryt til ASVO og Vardø videregående skole
ASVO-Vardø vil gjerne ta imot lærekandidater, men har ikke mulighet blant annet fordi ordningen mangler tilstrekkelig finansiering i forhold til tilretteleggingsbehovet elevene har.
– Jeg brenner for at mennesker med utfordringer skal få muligheter, men så lenge det ikke er mulig å få på plass finansiering og tydelige rammer, kan vi dessverre ikke gi et tilbud, sier Anita Brækkan Remme, daglig leder på ASVO-Vardø.
Også OKvekst, opplæringskontoret for vekstbedrifter i Viken og varaordfører i Vardø, Christine Nilssen, var til stede under besøket, i tillegg til ASVL, arbeidsgiver- og interesseforening for vekst- og attføringsbedrifter.
Hagerup ga ekstra skryt og takk både til Anita Remme på ASVO-Vardø, samt ledelse, lærere og elever på Vardø vgs for nyttig informasjon. Og for ikke å glemme den fantastiske lunsjen laget av elevene på den nasjonale sjømatlinjen ved skolen. Litt guiding i byen med Anita Remme som privat guide fikk hun også.
Engasjerte seg i politikken da kommunen ville legge ned barnehagen
Hagerup forteller at hun ble engasjert i politikk da kommunen ønsket å legge ned barnehagen hvor hennes barn gikk. Senere gikk hun over til å bli engasjert i skolepolitikk da de tre barna begynte på skolen.
Hagerup fikk også med seg et besøk på Nordpol kro. Her ble det tid til uformelle samtaler med gjester og andre på Nord-Norges eldste bevertningssted. Hun fikk selvsagt med seg at daglig leder har gått på hotellhøyskolen i Stavanger, bare noen steinkast unna der hun bord.
– Så dette bringer jo Jæren og Vardø litt nærmere hverandre, smilte hun. Og flyprisene, de er jo bare helt utrolig dyre her oppe. Hvis jeg skulle reist hit opp med hele familien og måtte betale alt selv, så ville jeg jo aldri fått råd.
Hagerup er veldig glad for at hun tok turen opp til Vardø og kommer gjerne tilbake ved en senere anledning.