I sammenheng med kokkekampen under Matuka holdt Norske Kokkers Landsforening Finnmark årsmøte i Vardø. De har et mål om å øke rekrutteringen til yrket.
Av Jørn Jensen
Tor-Emil Sivertsen, Varangerkokken, forteller at det passet godt å holde årsmøte her denne gangen.
– Det har i den senere tid vært lite aktivitet i lauget og vi har nå ønsket å få litt fart i ting som skal skje.
– Vi må framsnakke yrket
– Vi er i en tid hvor vi alle sliter med rekruttering til yrket. Alle i kokkeforeningen har en jobb å gjøre. Vi må framsnakke yrket, vi må diskutere hvordan vi jobber for å få flere til å velge å gå inn i vårt yrke. Vi tok opp saker vi alle brenner for, som for eksempel rekruttering til faget. Vi må jo ha en ambisjoner om å fremme alt det positive med vårt kjøkken.
At fylket nå ønsker å legge ned restaurant- og matfag ved den videregående skolen her er jo et stort paradoks når man vet at det er et stort behov for rekruttering til bransjen, mener Sivertsen.
Nedstengingen under koronapandemien førte til at mange ansatte i mat- og måltidsbransjen søkte nye jobber innenfor andre bransjer. Det har resultert i en kritisk mangel på kokker i Norge i dag. Målet om økt rekruttering blir derfor en viktig del.
Viktig å tenke nytt for å gjøre yrket attraktivt
Det er også viktig å tenke nytt med tanke på rekruttering, forteller Stig Anton Eliassen.
– Kokker er også familiefolk og ønsker også mer tid til familien. Da kan de ikke stå på et kjøkken til langt på kveld hverdager og helg, det lar seg ikke kombinere med familieliv. Flere og flere gir også uttrykk for at de setter mer og mer pris på sin fritid. Så det kan hende at vi også må tenke nytt med tanke på arbeidstid, sier Eliassen. I Danmark får man ikke servert middag etter kl. 15-16. Kokken går nemlig hjem fra jobb mye tidligere nå.
– Vi i Finnmark er avhengige av at det finnes, og rekrutteres, gode fagfolk. Og vi må jobbe hardt og legge forholdene til rette for rekruttering til yrket, avslutter Tor-Emil Sivertsen.