Hva skjer når fire Ungdomsbedrifter med 19 elever fra restaurant og matfag, og kokk og servitør gjør seg klare til kreativ kokkelering i Vardø?
– Jo, det skal vi få svar på når Ungt Entreprenørskap Troms og Finnmarks matprosjekt nok en gang tar til, og elevene møtes i Vardø for å delta på Matuka. Her skal de trylle fram gastronomiske smaksopplevelser basert på lokale råvarer og produkter. Elevene kommer fra Senja, Alta, Vardø og Kirkenes videregående skole, opplyser Ungt Entreprenørskap Troms og Finnmark.
Allerede i gang
Kokkespirene startet tirsdag denne uken på Vardø videregående skole med bli-kjent-øvelser og samarbeidsøvelser på programmet. Deretter gikk de i gang med kokkelering, og etter det fikk kreativiteten stå i fokus.
Elevene skal i løpet av prosjektuka jobbe sammen for å skape gastronomiske retter basert på lokale råvarer, og de skal lage både forrett, hovedrett og dessert. Gjennom uka etablere elevene grunnlag for kreative- og innovative matretter/produkter i sine egne Ungdomsbedrifter.
Torsdag 19. januar kl. 14.30 er det Kokkekamp. Uka avsluttes med kokkekamp i glasshuset i Vardø. Denne ettermiddagen skal elevene presentere sine retter for en jury. Elevene starter sine forberedelser med maten allerede kl. 13.00 i Glasshuset, og etter juryeringa, som starter kl. 14.30, vil det kl. 16.00 bli smaksprøver for publikum.
Årets jury under kokkekampen
Solveig Isaksen (kokk), Stig Anton Eliassen (Kokkelauget), Truls Bendixen (Kokkelauget), Tor-Emil Sivertsen (Varangerkokken og Kokkelauget), Johnny Trasti (Kokkelauget), Maria Shilova (Gamst Shilova AS) og Dennis Elverum (kokk og tidligere deltaker av Matuka).
Matprosjektet
Prosjektet eies og ledes av Ungt Entreprenørskap Troms og Finnmark, men er etablert i samarbeid med, og finansiert av bl.a. Vår energi/Goliat og Blåfondet.
Lokale bidragsytere og råvareleverandører leverer førsteklasses lokale råvarer til prosjektet.
I år bidrar Gamst Shilova AS, Ostemaker Øverli, BAMA/Aakre, TINE meierier Tana, Rema 1000 Vardø og Varangerkokken.
Matprosjektet setter fokus på innovasjon og kreativitet ved bruk av lokale råvarer. Prosjektet har som mål å styrke rekrutteringen til restaurant- og matfagslinjer, til matfagsbransjen, samt øke antallet Ungdomsbedrifter innen restaurant- og matfag, kokk- og servitør på de videregående skolene i Finnmark.
– Finnmark og Troms vil også i fremtiden trenge matfagsutøvere som kjenner de unike råvarene vi har tilgang til «rett utfor stuedøra» vår, og som er bevisste viktigheten av innovasjon og kreativitet innen bransjen. Vi ønsker å forberede ungdommene våre på trender, ønsker og behov til et variabelt publikum, både i et lokalt, nasjonalt og kanskje et internasjonalt perspektiv – og kortreist er bærekraftig, skriver Ungt Entreprenørskap Troms og Finnmark.
– Det er også viktig at våre framtidige kokker sprer «det gode ryktet» om våre lokale råvarer. Kunnskap er viktig, og gjennom prosjektet håper vi å kunne bidra til at elevene får kompetanse på dette området.