Fjoråret viste seg å bli ganske så eventyrlig for kongkrabbevirksomheten på Svartnes. De to bedriftene der, Arctic Catch AS og Gamst Shilova AS, kan skilte med en produksjon på 380 572 kg kongekrabbe.
Av Svein Hågensen
Totalt har de fire anleggene i kommunen tatt imot 416 283 kg kongekrabbe. Dette utgjør 4,2 prosent av den totale sjømatproduksjonen i kommunen. Gamst Shilova AS startet opp for knapt to
år siden og har opplevd virkelig solid vekst. Jarno Gamst forteller at mange båter som leverer hvitfisk ved andre bedrifter nå kommer med krabbe til deres anlegg.
– Det har vært en gledelig utvikling, og vi ser gjerne at det kommer flere og støtter opp om vår virksomhet. Vi er jo den eneste lokaleide bedriften her i kommunen, sier han.
Sjømatproduksjonen øker
Fjorårets sjømatproduksjon (hvitfisk og krabbe) i Vardø kommune utgjorde totalt 9 917 083 kg. Det er en økning på 7,6 prosent i forhold til året før, et år som forøvrig kunne vise til en produksjonsvekst på hele 15 prosent. Går man nærmere inn på tallene så viser det seg at fremmedbåtenes leveranser utgjorde, røflig regnet, omlag halvparten av den totale produksjonen. Det kan kanskje virke litt underlig, i og med at det stadig fremkommer ønsker om at man må satse på flere fremmedbåter til Vardø.
I 2022 ble det registrert leveranser fra 292 forskjellige båter til havnene her i kommunen. Det eksakte antallet er nok litt mindre, idet noen båter ble registrert ved to anlegg, andre faktisk ved tre.
Fordelt på havnene i kommunen så bildet i fjor slik ut:
- Svartnes: 178 båter
- Vardø: 73
- Kiberg: 31
Antallet fremmedbåter var totalt 126, eller 43,2 prosent. I tillegg tok Arctic Catch imot sjømat fra 72 båter ved bedriftens mottaksstasjonen i Vadsø.
Gode økonomiske tall for bedriftene
På den økonomiske siden har resultatene for sjømatbedriftene i kommunen også utviklet seg positivt. Alle de tre bedriftene på Svartnes kan presentere solide regnskapstall for 2021 (regnskapene for 2022 vil ikke fremkomme før til sommeren).
Totalt hadde sjømatbedriftene her i kommunen driftsinntekter på 299,128 millioner kroner. Storbukt Fiskeindustri Kiberg er ikke med i denne økonomiske oversikten da bedriften går som en avdeling under moderbedriften North Cape i Honningsvåg. Molnes Seafood ble slått konkurs i 2021 og det er ikke innsendt noe regnskap for denne.
De tre bedriftene på Svartnes hadde for 2021 samlede driftsinntekter på 242,169 millioner kroner (81 prosent av de totale driftsinntektene for sjømat i kommunen), og årsresultat før skatt på 15,981 millioner kroner. For Vardøbruket på øya var ikke tallene så lystige. Bedriften hadde driftsinntekter på 56,959 millioner kroner og et negativt årsresultat på 3,129 millioner kroner.
Svartnes drar lasset
Ved de forskjellige havnene var produksjonen av sjømat i 2022 slik:
- Svartnes: 73,0 prosent
- Vardø: 22,3 prosent
- Kiberg: 4,7 prosent
Om man ser på sjømat levert kun direkte over kai til bedriftene, er bildet slik:
- Svartnes: 70,3 prosent
- Vardø: 24,5 prosent
- Kiberg: 5,2 prosent
Når disse tallene indikerer ulike resultater så kommer det av at bedriftene på Svartnes har begynt å utvide virksomheten utover kommunegrensen. Arctic Catch har etablert mottaksstasjon i Vadsø og tar imot sjømat der, mens Gamst Shilova AS kjøper inn krabbe fra andre steder i Finnmark. Det er også grunnen til at det i denne kronikken brukes begrepet produksjon fremfor leveranse.
Vardøflåten blir eldre
Frem til utgangen av 2018 vokste vardøflåten registrert i merkeregisteret sakte, og utgjorde da 100 båter. De siste årene har dette tallet holdt seg ganske stabilt. Ved utgangen av 2022 var det registrert 98 båter. Ifølge Fiskeridirektoratet er gjennomsnittsalderen på vardøflåten nå 34,5 år. Totalt utgjør båtene en samlet bruttotonnasje på 2.245 tonn. Det vil si at flåten egentlig er ganske liten. Hele 82 av båtene er mindre enn 11 meter og 12 båter mellom 11 og 15 meter.
Det er også interessant å merke seg at mens det ved utgangen av 2018 var registrert 118 fiskere i fiskerimantallet (blad A og B), så var antallet ved utgangen av 2021 114 fiskere.
Fra bedriftenes årsregnskaper kan vi også lese at det totalt sett var ca. 170 ansatte (ikke årsverk, men endel var sesongansatte) ved anleggene i kommunen, 118 av disse på Svartnes.