Restaurering og utbedring av den nær 70 år gamle tørrfisksjåen i Vestervågen går stødig fremover. Arbeidet har gått jevnt siden mai måned og vil sannsynligvis pågå minst ut denne måneden.
Av Jørn Jensen
Det er Stein Inge Riise som eier begge de ytterste sjåene i Vestervågen. Den ytterste ble påbegynt restaurert for syv-åtte år siden, men arbeidet stoppet opp på grunn av sen saksgang og uenigheter med kommunen. Planen var også å restaurere den siste sjåen, men på grunn av uenigheter stoppet alt opp.
Høy verneverdi
Nå er man i full gang med restaurering igjen. Det er Jørn Riise, bror til Stein Ingen, som styrer og leder renoveringen. De gamle sjåene er et landemerke i Vardø, men også mange andre steder i landet. Det ble søkt støtte til restaurering fra både Riksantikvaren og kulturminnefondet. Disse sjåene har svært høy verneverdi og myndighetene er derfor svært positive til at slike bygg blir tatt vare på.
Det er ikke første gang lillebror Jørn Riise har fått gjennomført restaureringsprosjekt med støtte fra Kulturminnefondet og andre. Fra tidligere har Jørn gjennomfør flere restaureringsprosjekt med gamle hus og bygg i Tromsø, dog uten at kulturmyndighetene har vært involvert.
I Hamningberg derimot, har både Kulturminnefondet og riksantikvaren vært involvert i flere av prosjektene. Nytt torvtak på alle russebuene har vært lagt, ny brønn på det gamle butikk-posthuset som han også eier, og flere andre prosjekter. Så helt uerfaren med restaureringsarbeid er han ikke.
Satser på å være ferdig neste år
– Både jeg og Stein Inge var klar over at sjåen var i svært dårlig forfatning. Vi satte imidlertid i gang i 2020 etter Riksantikvaren hadde vært på befaring i Vardø. Da blåste det så kraftig at bygget ristet, og de ble da så bekymret at de kontaktet oss direkte. Konstruksjonene holdt på å skli ut og bygget nærmest rørte på seg. Så i november-desember det året satte vi i gang og fikk sikret bygget med kraftige avstivere og tverrbjelker, forteller Riise.
– Vi satte i gang med full restaurering i mai etter at vi fikk tilskudd fra både fylket og kulturminnefondet til restaurering. Vi vurderte å leie inn firma, men det endte opp med at jeg tok jobben selv. Noe hjelp har jeg hatt, men for det meste har jeg jobbet alene, det har gått helt fint, forteller han.
– Jeg satser på å holde på ut hele året. Når det blir for mørkt eller været blir for ille så kommer jeg til å fortsette å jobbe inne. Planen og håpet var at vi skulle få lagt på taket i år, men nå vet jeg ikke om vi rekker det. Vi har egentlig en avtale med et firma om å gjøre den jobben. Vi holder på ut året, så satser vi på at vi er ferdige i løpet av neste år, avslutter Jørn Riise.