Tirsdag diskutere formannskapet i Vardø vindkraft. Dette har blitt aktualisert etter Varanger Kraft sendte ut et brev hvor de ber Vardø ta stilling til om vindkraft kan være aktuelt. Temaet er omstridt og naturligvis noe som skal diskuteres videre.
Varanger Kraft skriver blant annet følgende:
– Å søke konsesjon er en relativt omstendelig prosess, både regulatorisk og teknisk. I den forbindelse nevnes spesielt behovet for forsterket sentralnett inn til Varangerbotn som en helt grunnleggende forutsetning. Våre prognoser tilsier at forsterket sentralnett (420 KV linje) vil kunne være på plass i 2027. Dette er fem år fra nå og dersom Vardø vil være posisjonert, kan det være betimelig å starte prosessen nå allerede i 2022.
Må utredes
Varanger Kraft inviterer Vardø kommune til å, i første rekke, ta stilling til om det er aktuelt å søke vindkraftkonsesjon innenfor kommunens geografiske grenser.
– Det er nærliggende å se nærmere på områder som ikke kommer i konflikt med f.eks. Forsvarets installasjoner. Det er flere lokasjoner som KAN være hensiktsmessig, sett ut fra et effektivitetsperspektiv, men disse utredningene må gjøres, heter det i brevet fra Varanger Kraft.
Formannskapets vedtak
Følgende innstilling ble enstemmig vedtatt:
«Vardø kommune ønsker å bidra til det grønne skiftet og lavere klimagassutslipp. Vardø kommune er prinsipielt for vindkraft i Vardø kommune. Samarbeid med alle interessegrupper er en forutsetning og er basis for alle steg i prosessen».
Tilleggsforslaget fra ordfører Ørjan Jensen ble vedtatt med 4 mot 2 stemmer:
«Utbygging av vindkraft må skje i områder med eksisterende inngrep og infrastruktur. Utbygging av vindkraft må ta hensyn til natur- og friluftsverdier, dyreliv og livet i vassdrag og i havet. Utbygging av vindkraft må ta hensyn til annen næringsvirksomhet i området».
Saken skal videre til bystyret.
Store områder er uaktuelle
I saksfremstillingen til formannskapet heter det:
Vardø kommune har tidligere forsøkt å etablere vindmøllepark i kommunen og lokasjoner som Domen og Grøhøgda har vært opp til vurderinger. Dette har stoppet opp fordi forsvarsdepartementet har stoppet prosjektene grunnet sine aktiviteter i området.
Disse avgjørelsene ble tatt for over 20 år siden, teknologiske fremskritt og behovet for kraft i forbindelse med det «grønne skiftet» har gjort at man kan se på dette med nye øyne. I tillegg er teknologien rundt havvind blitt mer moden og billigere, slik at vindmølleparker til havs kan også bli en mulighet.
Vardø kommune skriver videre i fremstillingen at det er flere forhold som taler for at området bør utnyttes til vindkraft, herunder:
- Området har de aller beste vindressursene i Norge og sannsynligvis i hele Europa
- Området er utpekt også i Regional vindkraftplan for Finnmark 2013-2025
- I Øst-Finnmark er man allerede godt i gang med å både forske på utnyttelsen av vindressursene til produksjon av hydrogen og ammoniakk. I Berlevåg er arbeidet med å bygge en hydrogenfabrikk i full gang
- Tidligere omsøkte og tildelte konsesjoner tilsier at det gjennom gode dialoger har vært fullt ut mulig å få til akseptable løsninger med reindrifta.
- Det blir en lokal energiproduksjon som gir ringvirkninger til energi krevende industri.
- Det gir arbeidsplasser i kommunen.
I samme dokument vises det til NVEs kart hvor en rekke eksklusjoner utelukker store deler av kommunen til vindkraft.
I skrivende stund kjenner ikke Østhavet til hvilke restriksjoner / eksklusjoner Forsvaret vil kreve.
Harde eksklusjoner
Dette er områder som hindrer utbygging på grunn av følgende punkter:
- Vindhastighet
- Innsjøer over 10km2
- Isbreer
- Tettsteder
- Innflygningssoner
- Verneområder over 3km2
- Unesco verdensarv
Myke eksklusjoner
Her inngår bland andre følgende punkter:
- Fugl
- Villrein
- Friluftsliv
- Kystlynghei
- Kulturlandskap med flere underpunkter
- Flyplasser med flere underpunkter