Som et minimum ber Vardø kommune om å utsette eventuelle kutt til etter fylkesoppløsningen og etter fremleggelsen av statsbudsjettet for 2023.
– Fylkeskommunens viktigste oppgave er videregående utdanning. Det vil være en meget uheldig signaleffekt til fylkets innbyggere dersom det området man kutter på er utdanning, skriver ordfører Ørjan Jensen i et brev til fylkespolitikerne.
Trivsel, gjennomføring og resultater
Ordføreren skriver videre at Vardø videregående skole har over lang tid fremvist gode læreresultater og et godt økonomisk måtehold. Skolen gir gode tilbud, og fylkeskommunen får mye for pengene.
– Finnmark har de siste årene hatt en markant framgang på gjennomføring av elever som har fullført videregående med studie- eller yrkeskompetanse innen fem år. Her har Vardø videregående skole vært en viktig bidragsyter, og kan vise til meget gode resultater når det kommer til gjennomføring av videregående skolegang. Frafallet i skolen er lavt, og skolen har høyest trivsel blant alle elever på alle de videregående skolene i Finnmark.
Kuttforslaget vil føre til et større klasseskille mellom ungdom fra kysten og ungdom fra andre kommuner, og er svært uheldig, ifølge ordføreren.
– Vi mener det er svært uheldig med kuttforslag som øker de sosiale forskjellene, og som ytterligere forverrer situasjonen for sårbare elever som trenger slik god oppfølging som Vardø videregående skole er best i klassen på.
Satser tungt
Ordføreren innleder brevet med å vise til Vardø Bystyre sitt vedtak om å bidra med hele 2,6 millioner kroner for opprettholdelse av videregående utdanning STU2 og STU3 ved Vardø videregående skole for studieåret 2022-2023.
– Vardø kommune satser med dette tungt på å opprettholde gode tilbud for videregående utdanning i Vardø, og vår satsing understreker den store betydningen vi tillegger Vardø videregående skole som samfunnsbyggende element, og lim i lokalsamfunnet.
– Det er nå viktig å understreke følgende: De linjene som nå er foreslått fjernet, er meget viktige for fremtiden for sjømatnæringen og matfylket Finnmark, de er også viktige for den nasjonale sjømatlinjen, og andre linjer. Linjene er også viktige for utviklingsprosjektet for skolen, som TFFK har satt i gang.
– Det er grunn til å tro at søkningen til slike linjer vil øke
– Vi vil understreke at det er forhastet og feil, at man rett etter pandemien fjerner utdanningen, selv om det i år er få søkere. At søkningen til matfag- og sjømatlinjer har vært lav under pandemien er forståelig. Det er grunn til å tro at søkningen til slike linjer vil øke når pandemien nå er over. Søkertallene i Finnmark innenfor RM er naturlig nok svært lave, det er naturlig at søkingen til linjene varierer fra år til år, og man må derfor være fleksible med antallet. Vi trenger imidlertid disse fagpersonene i fremtiden. Vi er nødt til å tåle små kull/søknadstall i perioder uten nedleggelser, og det er ikke riktig å gjøre en beslutning av linjevalg basert på et enkelt skoleår.
– Det er fare for at når man fjerner enkelte linjer så kan resterende kollapse. Det tar mange år med tilpassing og oppbygging for å få en god videregående skole som Vardø har, dette forsvinner om man ikke opprettholder dagens tilbud og drift. Vardø kommune ber derfor om at dette vedtaket ses i en større sammenheng, og i et lengre perspektiv, heter det i brevet.
Nasjonal sjømatlinje
Ørjan Jensen skriver videre at Vardø videregående skole er den eneste skolen med sjømatlinjer i Utdanning Øst.
– Det er essensielt for Finnmark, som et av Norges største sjømatfylker, et næringsområde som vi forventer vil øke i fremtiden, at vi kan tilby fremtidig utdanning innen disse fagene.
– I tillegg vet vi at fiskebestandene flytter seg nordover og østover, til oss, og vi ser allerede i Øst-Finnmark en positiv utvikling i fiskeriene, både innenfor fiske og innenfor bearbeiding, og mange næringsaktører satser i vår region.
Fylkeskommunens viktigste arbeidsområde
– Videregående utdanning er Fylkeskommunens viktigste arbeidsområde. Vi ber derfor fylkestinget om at intensjonene i fylkesrådets samarbeidsplattform, i regjeringsplattformen, og signalene fra Regjeringen om satsing i Øst-Finnmark, følges opp. Vardø kommune anmoder på det sterkeste om å opprettholde dagens linjer ved Vardø videregående skole. Dette vil gi tydelige signaler. Dette vil holde vårt samfunn sammen. Dette vil gi ungdom en god utdanning. Det siste vi trenger i dagens situasjon, er ytterligere uro rundt kanskje kommunens viktigste samfunnsinstitusjon, skriver ordfører Ørjan Jensen.
– Det vil være en meget uheldig signaleffekt til fylkets innbyggere dersom det området man kutter på er utdanning. Signaleffekten er uheldig, både i forhold til fylkesoppløsningen, og den er uheldig for folkets oppfatning av behovet for en sterk fylkeskommune som samfunnsutvikler.
– Vardø kommune ber på denne bakgrunn Troms og Finnmark Fylkeskommune om ikke å gjennomføre ytterligere kutt ved Vardø videregående skole, og minimum utsette ytterligere kutt ved Vardø videregående skole til etter oppløsningen av Troms og Finnmark Fylkeskommune, og til etter fremleggelsen av statsbudsjettet for 2023.