Regjeringen foreslår å opprette en tilskuddsordning for fiskebåter under 15 meter, som skal dekke deler av kostnaden til utstyr i forbindelse med at nye krav til rapportering trer i kraft.
– Jeg foreslår et tilskudd på 7 000 kroner per fartøy. Det vil dekke om lag halve rekningen for å få utstyret på plass. Svært mange av de små fartøyene har lav omsetning. For disse blir kostnaden til nytt utstyr stor, og da vil tilskuddet komme godt med, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran.
For fartøy mellom 10 og 15 meter
Ordningen vil i 2022 gjelde fartøy mellom 10 og 15 meter, og har et anslått omfang på 15 mill. kroner i dette året. Fartøy under 10 meter blir omfattet i 2023. Ordningen blir i hovedsak finansiert med midler fra fiskerikontrollavgiften og vil bli administrert av Garantikassen for fiskere.
Endelig avklaring i saken om sporing og rapportering fra den minste flåten
Nærings- og fiskeridepartementet har nå konkludert i saken om nye krav til sporing og fangstrapportering fra fiskeflåten under 15 meter, som var på høring tidligere i år.
I høringen ble det foreslått å gi fartøy med særlig lav omsetning fritak fra kravet om full fangstrapportering (ERS). Denne løsningen blei ikke godt mottatt. Både Norges Fiskarlag, Fiskeridirektoratet og utstyrsleverandører pekte på at en slik grense ville bli vanskelig å administrere.
Det er med bakgrunn i høringssvarene at departementet nå i stedet foreslår en tilskuddsordning i forbindelse med forslaget til revidert nasjonalbudsjett. Ordningen reduserer kostnaden ved å få på plass nødvendig utstyr.
Departementet har videre besluttet at flåten under 15 meter kun skal registrere og rapportere fangst en gang om dagen.
– Etter å ha vurdert saken grundig mener jeg rapporteringen med denne innretningen ikke utgjør en urimelig belastning sett opp mot verdien av fiskeriforvaltningen og fiskerne selv. Men det er viktig for meg at fiskerne på små båter ikke skal trenge å registrere fangsten mer enn en gang per tur, sier fiskeri- og havministeren.
Det er i praksis små forskjeller mellom kravene i den gamle kystfiskeappen og ERS-kravene.
– Leverandørene har utviklet svært gode løsninger som er tilpasset små fiskebåter og gjør det svært enkelte å rapportere. I tillegg får fiskerne tilbud om andre nyttige tjenester, etter hvilken leverandør de velger, holder Skjæran frem. Alt i alt er dette en mye betre løsning enn at vi skal fortsette med to ulike digitale system, sier Skjæran.
Departementet har vedtatt at kravene trer i kraft 1. januar 2023 for flåtegruppen mellom 10 og 11 meter, så gruppen er klar med sporing og rapportering fra starten av neste vintersesong.