I forrige uke arrangerte Forum for Natur og Friluftsliv og Naturvernforbundet en møteserie i Finnmark der søkelyset ble satt på oppdrettsnæringen og dens utfordringer. Ikke overraskende var konklusjonen til fisker og tidligere leder for Norges Kystfiskarlag, Arne Pedersen et bastant nei til flere lakseoppdrettskonsesjoner i Varangerfjorden.
Av Bjørn Hildonen
Leder for Vadsø fiskarlag, Halvar Thomassen ga Arne Pedersen sin fulle støtte. Begge frykter at med flere oppdrettsanlegg vil den fiskerike Varangerfjorden bli skadelidende.
Gytegroper forurenses
Simen Sætre journalist og forfatter av boka «Den nye fisken» var hentet inn som innleder. I hans om lag 60 minutters lange innlegg under møtet i Vadsø, gikk han til angrep på oppdrettsnæringen. For øvrig er Kjetil Østli medforfatter av boka som kom ut på Spartacus forlag tidligere i år.
Nå var det ikke bare forfatter Sætre som ønsker en annen politikk i forhold til oppdrettsnæringen. Samme holdning har blant andre Forum for Natur og Friluftsliv og Naturvernforbundet. Fiskere langs kysten hevder også at lakseoppdrett er med på å ødelegge store og verdifulle gyteområder langs kysten.
– I dag opplever vi at gytegroper – også i Varangerfjorden – er i ferd med å bli ødelagt av forurensing. Dette har ført til at kysttorsken og villaks nå er på den såkalte rødlista. Med flere oppdrettsmerder i eksempelvis Varangerfjorden blir forurensingen forsterket. Det som vi fiskere nå fremsetter som et krav, er at det i kystsoneplanene klart framgår hvor man finne gytefeltene, Det må heller ikke tillates oppdrett nær gyteområdene. Se hva som er skjedd i Alta. Her var det er rikt fiske tidligere, men etter at store arealer av Altafjord er avsatt til oppdrett er fisken blitt borte, sa Arne Pedersen som la til at 90 prosent av landets oppdrettsmerder er lokalisert til gyteområder.
Oppdrett blir vurdert
Leder for Vadsø Ap, Bjørn Arne Pedersen, for øvrig ikke i slekt med Arne Pedersen, sa ikke et bastant nei til oppdrett, men delte mye av synspunktene til navnebroren.
– Hvorvidt vi skal ha oppdrett på nordsiden av Varangerfjorden vil bli vurder faglig og politisk. Per i dag er det avsatt arealer til oppdrett, men ingen har søkt om konsesjon i området avsatt til oppdrett. Nå er en ny og kystsoneplan for kommunene rundt Varangerfjorden under utarbeidelse. Så får vi se hva som blir foreslått, sa Bjørn Arne Pedersen som ikke kunne svare på et spørsmål om hvor mange arbeidsplassen en konsesjon vil gi.
Temmet villaks
I boka «Den nye fisken» blir det hevdet at da villaksen ble temmet, og den «nye» fisken ble satt ut i naturen, begynte store ting å skje. Langs kysten dukket det opp laksemerder og det ble skapt arbeidsplasser og nytt liv i små kystbygder. Vi fikk milliardærer og myndighetene så på det som skjedd som et eventyr og velsignet laksoppdrettsgründerne.
De to forfatterne, Sætre med bakgrunn fra blant annet Morgenbladet og Aftenposten og Østli, en av driverne bak nettmagasinenet Harvest, begynte i 2016 å fatte interesse for oppdrettsnæringen. De publiserte en rekke kritikkroste artikler der det blant annet ble satt søkelys på helse- velferdssituasjonen for oppdrettsfisken, der dødeligheten i dag fortsatt er relativ stor. Næringens største utfordring er i dag lakselusproblematikk. En rekke metoder er bruk for å bekjempe lakselusen, uten tilfredsstillende resultater.
Lukkede anlegg
De to forfatterne stiller i boka «Den nye fisken» spørsmål som er relevante. Hva skjer egentlig hvis man plasserer et nytt dyr i fjorden? Hvordan påvirker det de andre fiskene og artene i fjorder og elver? Nå er det stadig flere som stiller seg kritisk til utbredelsen av oppdrett, og kravet om lukkede anlegg blir stadig sterkere.
– Utenfor kysten av Canada har oppdrettsnæringen store utbredelse ført til at torsken nærmest er forsvunnet. Nå har myndighetene tatt grep, fra 2025 skal all oppdrett skje i lukkede landanlegg. Det vil føre til en helt annen og bedre velferd for laksen. Jeg håper at også norske myndigheter nå stiller strengere krav til laksebaronene, og forlanger at oppdrett skjer i lukkede landanlegg eller lukkede flytende anlegg, sa Simen Sætre på det 2,5 timers lange møtet i Vadsø.
For øvrig ble det avviklet tilsvarende møter i Hammerfest, Tana og Kirkenes i forrige uke.