SpareBank 1 Nord-Norge vinner kampen om kundene i nord. Resultatet på nesten 2,8 milliarder kroner før skatt er konsernets høyeste noensinne.
– Jeg vil si at resultatet mer enn noe viser at – til tross for pandemi – så preges landsdelen av optimisme. Det er alltid en sammenheng mellom de tallene landsdelsbanken leverer og den makroøkonomiske tilstanden i våre omgivelser. Og uten at jeg skal bagatellisere verken konsekvenser av pandemi eller demografiske utfordringer; det går godt i Nord-Norge, sier konsernsjef Liv Ulriksen.
Konsernsjefen understreker likevel at stadig større deler av inntektene kommer fra andre områder enn tradisjonell bankdrift.
– Vi er stor eier blant annet i SpareBank 1-gruppen, der forsikringsselskapet Fremtind utgjør en stor del av virksomheten. Også døtrene våre leverer stadig bedre tall. Sånn sett står vi svært stødig og nyter godt av bredt sammensatt inntjening.
Vokser i byene
I løpet av 2021 har konsernet fått mer enn 6000 nye personkunder, mens man på bedriftssiden har økt med nesten 300. En stor del av nystartede selskaper i landsdelen velger å bli kunde hos SpareBank 1 Nord-Norge.
– Vi øker både i antall og i volum. Jeg er svært fornøyd med at 37 prosent av alle nystartede bedrifter velger oss som bank. Samtidig er det gledelig at vi nå vokser i byene, spesielt i Tromsø og Bodø. Dette gjelder både på bedrifts- og personmarkedsiden. Vi har tradisjonelt stått sterkest i distriktene, men nå vinner vi kampen om kundene også i byene. Det forteller meg at det er typisk nordnorsk å velge lokalt, og det forteller meg at vi leverer på kundenes forventninger også der hvor konkurransen er størst. Begge deler gleder meg stort, sier Ulriksen
Konsernet har en markedsandel på knappe 38 prosent når det gjelder boliglånsfinansiering, mens nesten 41 prosent av alle aksjeselskap i Nord-Norge har SpareBank 1 Nord-Norge som sin hovedbank.
Utfordringer og muligheter
Konsernsjef Ulriksen er optimistisk med tanken på fremtiden i Nord-Norge.
– Det nordnorske potensialet er høyt. De tradisjonelle næringene som hav og sjømat vokser stadig, og fortsatt er det oppsider å finne med tanke på prisen på det vi selger, og når det gjelder muligheter for nye arter og bioteknologi. Så har vi kraftoverskudd, og vi kjenner alle planene om batteri-, hydrogen- og ammoniakk-satsinger. Om det skulle være så vel at pandemien slipper taket tror jeg vi vil se en turistnæring som kommer både raskt og sterkt tilbake; vi kan jo alle kjenne på en undertrykket reisetrang. Men det jeg tror har aller størst potensial er næringer i tilknytning til det grønne skiftet. Med vår beliggenhet og vår arktiske kunnskap ligger det til rette for Nord-Norge å ta en posisjon her.
Samtidig erkjenner Ulriksen at det finnes utfordringer som må løses i nord.
– Grovt sett kan vi si at det finnes to hovedutfordringer; demografi og infrastruktur. Her må våre sentrale politikere være våkne. Potensialet i nord er av en slik art at investeringer i nord er utgifter til inntekts ervervelse, men det må investeres i ny infrastruktur. Samtidig må man løfte blikket og finne virkemidler som kan bidra til å gjøre det attraktivt å flytte nordover. Flyttestrømmen må snus, ellers vil Norge gå glipp av store inntekter, og vår geopolitiske posisjon vil svekkes.
SpareBank1 Nord-Norge vil gjøre sitt for å bidra til dette.
– Vi tilgjengeliggjør kunnskap om Nord-Norge via vår kunnskapsbank, kbnn.no. Denne kunnskapen tror vi blir viktigere og viktigere for å kunne ta riktige beslutninger om vår felles fremtid i nord. Samtidig stiller vi midler til disposisjon gjennom Samfunnsløftet, for å bidra til å bygge attraktive lokalsamfunn. Av fjorårets overskudd går hele 813 millioner tilbake til samfunnet. Så det er en helt klar sammenheng mellom det at kundene velger oss og det faktum at penger går tilbake til landsdelen, sier Ulriksen.
Nøkkeltall:
- Resultat før skatt: 2794 mill. kr. (2102 mill. kr)
- EK-avkastning: 15,1 % (12,6 %)
- Kostnadsprosent: 40,6 % (40 %)
- Utlånstap: -235 mill. kr. (332 mill. kr)
- Ren kjernekapitaldekning: 18,7 % (17,5 %)
- Foreslått utbytte: 7 kr per egenkapitalbevis (3,90 kr)
(Sammenlignbare tall for 2021 i parentes)