NHOs første medlemsundersøkelse i 2022 viser at det er bedriftene i nord som sliter mest – og spesielt i Troms og Finnmark. Situasjonen har gått fra vondt til verre fra tidligere undersøkelser og NHO Arktis følger utviklingen med stor bekymring. Fortsatt er det de minste og reiselivet som blør mest.
Fremtidspessimismen råder i for mange bedrifter i Troms og Finnmark. Tallene fra NHOs medlemsundersøkelse i januar viser at bedriftene her sliter med lavere omsetning enn resten av landet. 2 av 10 svarer at de har tjent inn under halvparten de siste 4 ukene sammenlignet med samme periode for ett år siden.
Frykt for konkurs
– NHO Arktis følger utviklingen med stor bekymring fordi 7 av 10 bedrifter i Troms og Finnmark vurderer det som sannsynlig at markedsutsiktene vil bli uendret eller forverre seg i løpet av første halvdel av 2022. Det sier regiondirektør i NHO Arktis, Målfrid Baik.
Fortsatt er det her nord at frykten for konkurs, er størst. 2 av 10 bedrifter generelt og 4 av 10 reiselivsbedrifter i Troms og Finnmark mener at det er en reell risiko for å gå konkurs.
– Det er fortsatt slik at det er reiselivet som har og har hatt det tøffest som følge av koronapandemien, sier Baik. Bare 35% av våre reiselivsbedrifter tror de vil gå med overskudd i 2021. Det betyr at flere enn 6 av 10 bedrifter kom ut av 2021 med underskudd. Og når situasjonen fremover er usikker, henger konkursspøkelset over oss, sier Baik.
43% av reiselivsbedriftene i Troms og Finnmark som deltok i undersøkelsen svarer at bedriften mangler penger til å betale regninger som forfaller om kort tid. I desember 2021 svarte 40% det samme.
Færre søker lønnsstøtte
Kun 4 av 10 reiselivsbedrifter i vår region sier at de vil søke om lønnsstøtte for desember. Det er langt færre enn i andre fylker. Flere svarer at de er usikre på hvor støtte de kan få og at kostnadene ved å søke er for høye i forhold til det de forventer å få i lønnsstøtte.
Det ser ut til at kompensasjonsordning treffer bedre. 7 av 10 svarer at de vil søke på den nye nasjonale kompensasjonsordningen.
– Det er bare å håpe at dette vil være til stor nok hjelp for å berge reiselivsbedriftene våre fra konkurs, sier regiondirektør Baik, siden mange fortsatt har en hard tid foran seg.
– Det kan bli katastrofalt for reiselivet
8 av 10 bedrifter i Troms og Finnmark innen reiseliv svarer at de i stor og svært stor grad rammes av tapet av utenlandske vinterturister.
– Det kan bli katastrofalt for reiselivet som er viktig i nord og bidrar til stor verdiskaping og sysselsetting i landsdelen. Hele 26 av 39 kommuner har høyere sysselsettingsgrad innen reiseliv enn landsgjennomsnittet, forklarer Baik.
– Når våre reiselivsbedrifter står foran en ny dårlig vintersesong speiles det i antall permitteringer – for de 51 reiselivsbedriftene i vår region som deltok i undersøkelsen er andelen permitterte på 66 prosent. Det viser med all mulig tydelighet av krisen ikke er over og det er helt nødvendig med treffsikre kompenasjonstiltak som er gode nok til å få berget arbeidsplassene og bedriftene, avslutter Baik.