Kulturminnefondet gir tilsagn om 539.000 kroner til en tørrfiskskjå fra slutten av 1800-tallet i Vardø, en av kun seks gjenværende tørrfiskskjåer i byen.
– Istandsettingen bidrar til at bygningen kan tas i bruk, og eieren har planer om en ny og aktiv bruk med potensial for framtidig næringsutvikling, sier Tine Sundtoft, som er styreleder i Kulturminnefondet.
Hardt rammet av både ild, vind og vann
Tørrfiskskjåen ligger som en av to sjåer ved innseilingen til Vestervågen i Vardø. Relativt få bygninger av denne størrelsen og typen er bevart fra før andre verdenskrig i Nord-Troms og Finnmark.
Eier er Riisebruket AS, som ønsker å sikre bygningen i Havnegata 73. Bygget er hardt rammet av både ild, vind og vann, og bærer preg av gjentatte forsøk på ildspåsettelse. Finnmarks historie med tørrfiskproduksjon går kanskje mer enn 1000 år tilbake i tid, og denne bygningen ble trolig bygd under sent 1800-tall. Den representerer den siste, store glansepoken for tørrfiskproduksjon. Nærheten til gode fiskefelt og store muligheter til å tørke fisk på hjell skapte grunnlaget til at Vardø tidlig utviklet seg til en av Finnmarks fremste og mest velstående byer.
Ønsker å bruke bygget i forbindelse med næringsvirksomhet
Bygningen har fungert som lager, men har lenge stått uten bruk. Eier ønsker å bruke bygget i forbindelse med næringsvirksomhet knyttet til fiskeri, kultur og formidling i framtiden. Tilskuddet på 539.000 kroner skal brukes til å skifte ut skadde deler av konstruksjon i tak og reisverkskonstruksjon, skifte skadde gulvbjelker og legge nye gulvbord, ny taktro på takflate mot nord og ny takpapp på hele taket, erstatte manglende kledning, rydde kjeller, trekke steiner i fundamentene tilbake til opprinnelig posisjon, rense forkullet treverk, restaurering av 18 vinduer og restaurering eller kopiering av 9 dører samt maling av fasadene.
Rekordår
2021 er et rekordår for Kulturminnefondet. Økningen har vært på over 60% i antall søknader sammenlignet med i fjor, og Kulturminnefondet fått over 2.000 søknader til ulike bevaringstiltak. Kulturminnefondets ramme er på 136 millioner kroner i år.
– Vi gleder oss over alle nye søknader som kommer inn, fordi det forteller oss at mange vil ta vare på gamle boliger, industribygg, båter og rullende kulturminner som biler og busser. I det ligger det gjenbruk av gode materialer som sparer naturen for ressurser og søkere for utgifter, sier direktør Simen Bjørgen i Kulturminnefondet.