Det var mange nok søkere til at det ble konkurranse om stilingen som ny havnesjef i Vardø. – Det var flere kompetente søkere. Vi føler at vi har truffet rett i vårt valg, sier leder i havnestyret Stein Erik Johnsen.
Leif Haughom tiltrer stillingen i slutten av februar.
– Det var flere gode kandidater og man kan si det ble konkurranse om stillingen. Etter en helhetsvurdering av kompetanse og hva han tidligere har gjort, falt valget på Haughom, sier Johnsen.
Han tror det første og viktigste Haughom må gjøre når han tiltrer stillingen er å komme seg inn i rutinene og i det hele tatt videreføre prosjektene som allerede er satt i gang.
– Det er mye å ta tak fatt på i havnene og en spennende utvikling på gang, sier styrelederen.
Selv er også havnestyret spent på om de får fortsette.
– Fredag er det valg av nytt havnestyre. Vi er kun valgt for to år. Vedtektene er endret til at valgene skal vare for fire år, men det gjelder først etter neste kommunevalg. Vi som sitter i havnestyret i dag er veldig gira på å være med videre, sier Johnsen, og legger til at det nok også vil ha stor betydning for den nye havnesjefen som vil kunne støtte seg på et styre med erfaring og kunnskap om havneprosjektene.
Fra sjømatsenter til havn
I dag jobber Leif Haughom som avdelingsleder ved Sjømatsenteret ved Vardø Videregående Skole, en stilling han har hatt siden november 2008. Årene på skolen omtaler han som helt fantastiske.
– Jeg har hatt mine hittil beste år på skolen. Så er det jo slik at når man ikke er utdannet pedagog, så kommer man ikke lengere i skolen. Nå ønsker jeg meg nye utfordringer og oppgaver, og har lyst til å lede en organisasjon, sier Haughom.
Mye spennende utvikling
Haughom sier han ser på den nye jobben som et slags skritt videre, og at han nå ønsker å være med på å utvikle havnene i Vardø. Fra før har han også kjennskap til havna gjennom verv i havnestyret, fra landsiden tidligere og som varamedlem, en rolle han nå vil fratre.
– Det er veldig mye spennende som skjer, og jeg oppfatter at det er flinke arbeidere, et kompetent styre og fremoverlente eiere i bystyret og kommunen. Det er opp mot 50 millioner som skal investeres fra 2020 og framover, og det er vekst i havnene, sier han og trekker fram Svartnes som eksempel.
– Svartnes har hatt en særdeles god utvikling de siste årene, hvor to tredjedeler av råstoffet i kommunen landes. Samtidig er det flere andre selskaper som går med etableringsplaner der, som kan være med på å forsterke denne gode utviklingen, sier han.
Havnene i Vardø og Kiberg
Samtidig trekker han fram havnene i Vardø og Kiberg.
– I Vardø skjer det også mye. Her har det vært en del neglisjerte områder. Nå har man tatt tak og det skjer mye, sier han og trekker fram Proden- og Aarsæther-tomtene hvor det er næringsaktører med planer.
Han påpeker det vil være viktig å få til fortsatt fiskeriaktivitet, service og reiseliv. En annen aktør han ser med spenning mot er Sentrum Brygge, med Elverum og Hansen sitt Pakkhus, som han håper og tror vil bidra til mer aktivitet i havna.
– I Kiberg er det nye næringsarealet noe som vi kan videreutvikle. Ikke minst vil det være viktig å jobbe for å beholde statusen som fiskerihavn og sikre framtida til havna i Kiberg med økt råstoff. Denne havna er også spesielt interessant med tanke på hav- og sjømatbasert reiseliv, og er nok havna i kommunen som er best egnet til det. Da på grunn av en roligere havn og at den ligger lunere til mot Varangerfjorden, sier han.
– Gleder meg mer og mer
Om et par måneder er Haughom klar, og han vet det er mange som har en menig om havna og at det nok er en del han må innfri.
– Det blir en bratt læringskurve og mye som skal tas fatt på. Men jeg gleder meg veldig, og mer og mer, sier han.
– Jeg skal administrere og ikke være ute og kjøre båt. Det har vi heldigvis andre flinke folk til.