Stadig flere bedrifter i Troms og Finnmark melder om bedre tider. Det viser NHOs medlemsundersøkelse i oktober. Nå vurderer 6% det som en reell risiko å gå konkurs som følge av konsekvensene av koronarestriksjoner – i september svarte 9% det samme. Selv om det nå ser ut til å lysne for næringslivet i nord, er situasjonen fortsatt alvorlig. 1 av 4 reiselivsbedrifter i Troms og Finnmark mangler penger til å betale regninger. – Det er derfor fortsatt nødvendig med gode og målretta tiltak fremover slik at det lokale næringslivet kommer seg gjennom krisa, sier regiondirektør i NHO Arktis, Målfrid Baik.
Den generelle markedssituasjonen fortsetter likevel å bedre seg. Så sent som i april var det bare 25 prosent av bedriftene i Troms og Finnmark som vurderte situasjonen som god og 39 prosent som anså den som dårlig. Nå anser 44 prosent den som god og 16 prosent som dårlig.
– At vi har en fortsatt bedring i situasjonen og at mange tar seg opp etter lavt aktivitetsnivå, er svært gledelig, sier Baik.
Årets siste måneder
Flertallet av de som deltar i NHOs undersøkelse denne gangen ser for seg at årets siste 3 måneder skal være som nå – altså at utsiktene til omsetning, sysselsetting, salgspriser og ordrereserver, er uendret. Dette henger sammen med at flere nå er tilbake til mer eller mindre normal drift. Optimismen rår blant de som i dag gjør det godt, og pessimismen er der fortsatt for mange av de som sliter.
Nødvendig med målretta tiltak
Det er stadig i reiselivsnæringa det går trått. Selv om en del bedrifter også der en opplever en bedring, er det tydelig at går lengre tid for reiselivet enn for andre å komme på skinner igjen.
24% av reiselivsbedriftene i Troms og Finnmark som svarte på undersøkelsen, melder at de mangler penger til å betale regninger som forfaller om kort tid. På landsbasis melder 15 % om det samme.
– Disse tallene forteller meg at det er helt nødvendig med målretta tiltak som bedrer likviditeten til bedriftene, sier regiondirektør i NHO Arktis, Målfrid Baik.
På spørsmål om når bedriften tror den er tilbake på samme nivå som før nedstenginga svarer 46% innen utgangen av 2022, mens 22% tror at det blir senere enn dette.
– Dette viser at selv om krisen er over for stadig flere i andre bransjer, kan det fortsatt ta lang tid før store deler av reiselivet er oppe går som normalt igjen, avslutter Baik.